Notities-Header-iOS-9

De Notities-app van iOS 9 is geheugensteuntje, tekenblok en tekstverwerker

De Notities-app heeft in iOS 9 allerlei nieuwe functies gekregen. Hierdoor is Apple's app een stuk beter geschikt als jouw voornaamste geheugensteuntje, tekenblok en takenlijst voor je iDevice en Mac. Wij leggen je uit wat er zoal mogelijk is.

Notities-Header-iOS-9
Evernote en andere aantekeningen-apps hebben er een concurrent bij, die al jaren aan de zijlijn staat. De Notities-app heeft in iOS 9 een aantal handige nieuwe functies gekregen, die de app verheft boven de status van ‘boodschappenlijstje’.


Notities: tekengerei in de nieuwe Notities-app van iOS 9

Volgens Apple gebruikt meer dan de helft van de iOS-gebruikers de Notities-app regelmatig, dus is het hoog tijd voor een reeks nieuwe functies. De vernieuwde Notities-app profileert zich op het eerste gezicht vooral als volwaardige tekstverwerker en handig kladblok voor je herinneringen. Heb je OS X El Capitan geïnstalleerd, dan kun je de verrijkte notities ook synchroniseren met je Mac.

Notities in iOS 9: een taakbalk gevuld met nieuwe functies

De nieuwe functies zitten grotendeels weggestopt in die taakbalk, die zich boven je toetsenbord bevindt. In deze balk staan verschillende icoontjes, waarmee je verschillende soorten tussenkopjes en afbeeldingen toe kunt voegen aan je notitie.

Notities-iOS-9 Notities-iOS-9

Checklists maken in Notities van iOS 9

In die balk is ook de nieuwe Checklist-functie te vinden, die van pas komt als je snel je taken op een rijtje wilt zetten. Door de Checklist-knop aan te tikken verschijnt er automatisch een lijstje met bolletjes, die je kunt vullen door erop te tikken als je een taak volbracht hebt.

Tekeningen maken

Notities is nu ook een uitgelezen plaats om je tekenkunsten te demonstreren. Je kunt nu met je vinger lijnen tekenen in een notitie, zodat je snel een schets kunt maken (of stomme poppetjes tekenen). Onderaan het scherm heb je de keuze uit verschillende tekeninstrumenten en kleuren. Deze tekeningen kun je ook onder bestaande lijstjes en blokken tekst zetten.

Een beter geheugensteuntje

Een andere manier waarop veel mensen Notities gebruiken is als geheugensteuntje voor websites die je later nog eens wilt bezoeken. In het deelmenu is daarom een plekje gereserveerd voor een Notities-extensie, zodat je tijdens het bezoeken van een internetpagina of navigatie-app direct een link kunt maken die vervolgens in een notitie verschijnt.

Notities-iOS-9 Notities-iOS-9

Het terugvinden van specifieke notities is ook een stuk gemakkelijker. Enerzijds dankzij de nieuwe thumbnails als je afbeeldingen hebt gebruikt, maar vooral dankzij de nieuwe Attachment-knop onderaan het scherm. Hiermee kun je in een handig overzicht zien waar je ook alweer die ene foto of Maps-link in verstopt had. Je komt direct bij de notitie terecht, waar je naar op zoek was.

Notities in iOS 9: altijd bij de hand

Met iOS 9 verandert de Notities-app in een ideaal hulpje, dat je er op ieder moment bij kunt pakken om snel iets weg te zetten. Zeker met het oog op de multitasking-functie van de iPad komt dit goed van pas.

Lees ook: Verlang je terug naar die goeie ouwe tijd van iOS 6? Probeer dan Classic Notes 2007 eens.

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier nog meer andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.