tomtom-maps-apple

iOS 9: ov-informatie en slimmere routebeschrijvingen in de Kaarten-app

Apple gaat de Kaarten-app van iOS 9 veel slimmer maken. Je krijgt flexibele routebeschrijvingen op basis van drukte en werkzaamheden, sommige steden krijgen ov-informatie en er wordt zelfs aan een StreetView-concurrent gewerkt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

tomtom-maps-appleApple gaat de officiële Kaarten-app in iOS 9 op twee fronten aanpakken. Ten eerste wordt er eindelijk ov-informatie toegevoegd aan de routebeschrijvingen, waardoor een ritje met de bus zomaar gepland is. Daarnaast wordt de Kaarten-app vele malen slimmer, waardoor je steeds minder hoeft na te denken over vertragingen en andere tegenvallers tijdens je reis. Hoe pakt Apple dat aan en wanneer mogen we hier eigenlijk mee in Nederland spelen? iCulture bespreekt alle nieuwe functies.

Slimmere routebeschrijvingen met iOS 9

Apple Maps kan al jaren een routebeschrijving tonen, zodat je weet waar je in de auto naartoe moet rijden. Vanaf iOS 8 toont Apple op de kaart ook waar het druk is en waar er werkzaamheden zijn – informatie die vanaf iOS 9 slimmer zal worden ingezet. Zit je in de auto en vormt er iets verderop een file? Dan zal de navigatiestem van de Kaarten-app voorstellen om een andere route te nemen. Je krijgt dan de optie om bijvoorbeeld een vroege bocht naar links te maken.

Apple_Kaarten_wegversperring

Hetzelfde geldt bij wegwerkzaamheden: wordt er iets verderop ineens aan de weg gewerkt, dan zal de Kaarten-app je tijdens de reis voorstellen om ergens anders langs te rijden.

Deze verkeersinformatie werd al door de Kaarten-app gebruikt, maar in beperkte mate. In iOS 8 gebruikt Apps Maps deze data alleen tijdens het plannen van een route, of om in te schatten hoe laat je arriveert. Had je de reis eenmaal gepland, dan zat je er aan vast. Daar komt met de Kaarten-app in iOS 9 verandering in. De slimmere routebeschrijvingen zijn een onderdeel van Apple’s proactieve Siri, die je probeert te helpen zonder dat je ernaar vraagt.

Ov-informatie in Kaarten-app iOS 9

Apple Maps transitJe kunt in iOS 8 alleen een route uitplannen voor in de auto of als je gaat wandelen, maar in iOS 9 komt er een langverwachte optie bij: het openbaar vervoer. Je kunt hierdoor een route plannen met de bus of trein, waarbij de informatie rechtstreeks via vervoersbedrijven wordt geladen.

Apple heeft grote stations in kaart gebracht voor de nieuwe ov-functie, waardoor je meteen kan zien waar de juiste ingang van een station zich bevindt. Dit helpt ook met het plannen van een route, zodat je zo snel mogelijk op het juiste perron.

Nederland en België pas later

Het kan even duren totdat ook wij met de nieuwe ov-informatie van Apple Maps aan de slag mogen. Op het moment van schrijven werkt ov-functie slechts in een aantal Amerikaanse, Britse en Chinese steden. Apple gaat de optie geleidelijk beschikbaar stellen voor iedereen, maar moet daarvoor eerst afspraken maken met openbaar vervoersinstanties in alle landen.

Wanneer Nederland en België aan de beurt zijn is nog niet bekend. Als Apple in gesprek is met ov-bedrijven in onze landen, dan vermoeden we dat we niet héél lang hoeven te wachten. Veel van de data in onze landen wordt beheerd door slechts een aantal bedrijven – voor treininformatie heb je bijvoorbeeld al genoeg aan de API van NS. Daardoor verschillen we aanzienlijk met de Verenigde Staten, waarin veel meer bedrijven verantwoordelijk zijn voor openbaar vervoer.

Straatbeelden in Apple Maps

Apple heeft eindelijk duidelijkheid geboden over de mysterieuze auto’s die in Cupertino geparkeerd staan: deze wagens zijn bedoeld om Apple Maps te verbeteren. Apple gaat op verschillende locaties ter wereld rondrijden om informatie te verzamelen, waarbij waarschijnlijk hard wordt gewerkt aan een Google Streetview-concurrent. Privacy staat daarbij hoog in het vaandel bij Apple: gezichten en nummerborgen worden onscherp gemaakt voordat beelden online verschijnen. Apple’s Streetview-wagens rijden eerst in alleen Ierland, Engeland en de Verenigde Staten. Gaan we de beelden al in iOS 9 zien, of bereidt Apple zich voor op iOS 10?

Lees ook: Bevestigd: Apple verzamelt straatbeelden voor Apple Maps

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2015, 15:26
Categorie iOS
Onderwerpen apple maps, ios 9, ios 9 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.