wallpaper-ios-9-iphone-ipad

iOS 9 uitgelicht: deze nieuwe iOS 9-functies heeft Apple nog niet genoemd

Apple heeft lang niet alle vernieuwingen in iOS 9 besproken. De update voor iOS bevat tientallen verbeteringen. Welke kleine functies heeft Apple nog niet genoemd? We lopen ze langs.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

wallpaper-ios-9-iphone-ipadWe hebben tijdens WWDC 2015 een waslijst aan nieuwe iOS 9-functies voorbij zien komen – maar er is nog genoeg nieuws waar Apple geen woord over heeft gerept. Welke kleine verbeteringen vind je in iOS 9 en wat kun je ermee? We zetten een paar kleine – maar fijne – iOS 9-verbeteringen op een rij.

Instellingen iOS 9 doorzoeken

Wil je de instellingen van je iPhone wijzigen, maar kun je die ene benodigde optie maar niet vinden? In iOS 9 voegt Apple een zoekbalk toe aan de instellingen, waarmee je snel de juiste pagina vindt. Tik bijvoorbeeld ‘Wi-Fi’ in en je bent met een simpele tap op de pagina waar je de lijst met Wi-Fi-netwerken vindt. De zoekoptie is niet alleen handig om iets te vinden, maar helpt je ook met het snel openen van diep genestelde pagina’s van de Instellingen-app. Voor sommige toegankelijkheidsopties moet je bijvoorbeeld meermaals op het scherm tappen, maar je kunt ze in iOS 9 meteen openen door het juiste woord in te tikken.

Chronologische notificaties in Berichtencentrum

Veeg je het Berichtencentrum in iOS 9 naar beneden, dan worden alle eerder ontvangen notificaties chronologisch in beeld gebracht. Met een kruisje rechtsboven kun je in één keer alle notificaties van een enkele dag verwijderen uit het overzicht. Hiermee is het een stuk makkelijker om notificaties in iOS 9 te beheren. Door slechts twee keer te tappen kun je alle berichten van een dag weghalen, waardoor je de lijst makkelijker leeghoudt. Een fikse verbetering vergeleken met iOS 8, waarin alle notificaties werden getoond. Waarschijnlijk heeft deze verandering alles te maken met de Apple Watch, waarop het Berichtencentrum ook je notificaties chronologisch toont. Wil je notificaties toch bekijken zoals dat in iOS 8 kan? Dan kan je dit instellen bij Instellingen > Berichtgeving > Groepeer per app.

iOS 9 Berichtencentrum notificaties per app iOS 9 Berichtencentrum notificaties oud

Berichtencentrum verbeterd op iPad

Het Berichtencentrum heeft op de iPad een kleine facelift gekregen. Het dagoverzicht en de notificaties staan niet langer op twee aparte pagina’s, maar worden voortaan op één overzicht getoond. Widgets bevinden zich nog wel in een apart tabblad, naast het dagoverzicht. Een logische ontwikkeling op de iPad, waarop je meer schermruimte voor informatie hebt. Hierdoor benutte het Berichtencentrum slechts een deel van de schermgrootte.

iOS 9 Berichtencentrum iPad

iOS 9 laat je geluidschakelaar als rotatieslot gebruiken

Rotatieschakelaar iOS 9De schakelaar aan de zijkant van je iPhone is niet langer alleen een geluidschakelaar. Duik de instellingen van je iPhone in, en je kunt deze schakelaar ook gebruiken om de rotatievergrendeling in te schakelen. Het zorgt ervoor dat het iPhone-scherm niet meedraait als je de iPhone kantelt. Dat was al een tijdje mogelijk op de iPad, maar nu zit deze zelfde functie ook op de iPhone. Gebruik je de schakelaar voor rotatievergrendeling? Dan verdwijnt de rotatieknop in het Bedieningspaneel.

Logische shift-knop

Het was lange tijd een groot frustratieknop onder iOS-gebruikers: de shift-knop op het toetsenbord. Was deze hoofdletterknop nou geactiveerd? Of moest je er nog op drukken om grote letters te tikken? We twijfelen er na twee jaar eigenlijk nog steeds over als we een bericht op de iPhone tikken. Daar komt in iOS 9 eindelijk een einde aan. Druk je op de shift-knop? Dan worden alle letters op het toetsenbord meteen hoofdletters. Ruimte voor verwarring is er niet meer.

Shift-knop iOS 9 animatie

Zoek mijn vrienden-widget

iOS 9 Zoek mijn Vrienden widgetApple’s Zoek mijn vrienden-app krijgt in iOS 9 een eigen widget, die je zelf aan het Berichtencentrum kunt toevoegen. Met deze widget zie je hoe ver je vrienden precies van je zijn verwijderd. Met een tap op de widget open je de app, zodat je op een kaart ziet waar iemand precies is.

Batterij-widget

iOS 9 batterij widgetApple heeft ook een widget voor de batterijduur van je iPhone toegevoegd. In eerste instantie wat gek: je krijgt hierop hetzelfde batterijpercentage te zien dat rechtsboven in de statusbalk wordt weergegeven. Apple Watch-bezitters zien hier echter ook hoeveel stroom de Watch nog precies heeft. Daarnaast lijkt de widget een goede plek voor bijvoorbeeld de batterij-informatie voor Bluetooth-apparaten zoals koptelefoons.

Desktopsite opvragen in Safari

iOS 9 Safari desktopsiteDruk op de deelknop in Safari en je kunt met Vraag om desktopsite de volledige desktopsite proberen te openen. Een functie die in iOS 8 al aanwezig was, maar nu van locatie is veranderd. Voor iOS 9 kon je de desktopsite opvragen door in de zoekbalk nog eens naar beneden te vegen, maar de functie was hierdoor wat verborgen. Het doorzoeken van een pagina doe je ook via de deelknop.

Nieuwe iconen in Camera-app

iOS 9 Camera knoppen

De iconen van Apple’s Camera-app zijn vanaf iOS 9 aangepast. Je ziet niet langer de woorden ‘aan’ of ‘uit’ staan als je de instellingen voor flitsen of HDR aanpast, maar ziet op andere manieren wanneer deze functies zijn geactiveerd. Staat de flitser uit? Dan staat er een streep door het icoon. Heb je een functie specifiek geactiveerd? Dan zal het icoon geel oplichten.

Meerdere foto’s snel selecteren

Je kunt in iOS 9 snel meerdere foto’s tegelijkertijd selecteren met een veegbeweging. Je doet dit door de Foto’s-app te openen, te drukken op Selecteer en de eerste foto die je wil selecteren ingedrukt te houden. Vervolgens veeg je met je vinger over alle andere foto’s die je wil selecteren. Deze veegbeweging zat al in eerdere versies van iOS, maar werd door Apple rond iOS 5 om mysterieuze redenen verwijderd.

Nieuw multitasking-scherm

Multitasking iOS 9Snel overschakelen naar een andere app werkt vanaf iOS 9 iets anders. In het multitaskvenster worden apps niet langer naast elkaar getoond, maar liggen de app-schermen een klein beetje op elkaar. Hierdoor ontstaat een diepte-effect terwijl je door je lijst met apps heenbeweegt. De contacten bovenin het multitaskvenster zijn verdwenen – waarschijnlijk omdat Siri je nu contactpersonen suggereert in de Spotlight. Op de iPad krijgt multitasking een flinke boost waardoor je meer apps tegelijk kunt gebruiken – iets waar we eerder over hebben geschreven.

Snel terug naar een app

iOS 9 Back to AppHeen en weer bewegen tussen apps gaat vanaf iOS 9 ook een stuk makkelijker. Druk je op bijvoorbeeld een link die je naar Safari leidt, dan staat linksboven altijd een knop waarmee je meteen teruggaat naar je eerder gebruikte applicatie. Een snelle knop die Google eerder introduceerde in Gmail en Chrome voor iOS. Vanaf iOS 9 zie je deze optie in alle apps.

Grotere menuknoppen

iOS 9 menuknoppenEen subtiele designverandering in iOS 9: sommige menuknoppen zijn ineens een stuk groter geworden. De hoogte van de knoppen is veranderd en de randen zijn ronder gemaakt, waardoor de opties makkelijker aangeraakt kunnen worden. Dit deel van de interface kan ook in apps worden gebruikt, waardoor sommige iOS 8-apps er iets anders uitzien in de beta van iOS 9.

Bijlagen in e-mail

Tijdens het schrijven van een e-mail kun je het scherm kort ingedrukt houden om een bijlage toe te voegen vanuit een andere app. In iOS 8 of eerder was het alleen mogelijk om foto’s of video’s in een e-mailbericht te plakken.

Opties voor video-opnames

Je kunt bij Instellingen > Foto’s en camera op de iPhone instellen welke videoresoluties je wil gebruiken. Zo heb je de keuze om video’s in 720p met 30 frames per seconde op te nemen, of om 1080p met 60 frames per seconde te gebruiken. Bij slow-motionvideo’s kun je kiezen uit 120 frames per seconde of 240 frames per seconde op een iPhone 6.

Verbeterde Podcasts-app

Podcasts iOS 9

Een kleine vernieuwing in de Podcasts-app van Apple: onafgespeelde podcasts zijn voortaan gesplitst van je algemene podcastlijst.

Automatische herkenning van vluchtnummers

Reis je veel met het vliegtuig, dan zul je blij worden van deze toevoeging! iOS 9 herkent automatisch vluchtnummer in de Notities-app, Mail en mogelijk andere apps. De vluchtnummerherkenning is waarschijnlijk onderdeel van Proactive; de onderliggende laag die Siri en iOS slimmer moet maken en die lijkt op Google Now.

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2015, 11:41
Categorie iOS
Onderwerpen ios 9, ios 9 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.