iOS 9.3

iOS 9.3: dit zijn de nieuwe functies

iOS 9.3 is onderweg, maar dankzij de beta's weten we al wat we van de software-update kunnen verwachten. We zetten alle nieuwe functies overzichtelijk voor je op een rijtje.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

iOS 9.3 is voor iedereen beschikbaar, maar wat zit er allemaal in deze nieuwe versie? In dit artikel zetten we alle nieuwe functies voor je op een rij, zodat je precies weet wat eraan komt voor jouw iPhone en iPad.

iOS 9.3 is extreem goed getest

Zoals in onderstaande grafiek is te zien zijn er van iOS 9.3 heel veel beta’s verschenen. Apple heeft deze nieuwe versie dan ook uitgebreid getest. Wel volgden de beta’s vrij snel op elkaar.

iOS betaversies

iOS 9.3: voor welke apparaten?

iOS 9.3 is te installeren op alle toestellen die geschikt zijn voor iOS 9. Het gaat om onderstaande toestellen. Zie voor meer informatie ons dossier iOS 9.

Night Shift iOS 9.3

Night Shift: nachtmodus van Apple

De populariteit van schermdimmende apps als f.lux is aan Apple niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ineens werd duidelijk waarom Apple f.lux verzocht om de app niet langer aan te bieden: ze waren zelf bezig met nachtmodus Night Shift. Met deze nieuwe instelling kun je het scherm van je iPhone en iPad een oranje gloed geven, wat een stuk prettiger is om naar te kijken in het donker. Op basis van je locatie en het tijdstip kan Night Shift zelfstandig de juiste kleur aan je scherm geven, zodat je niet steeds handmatig het display hoeft te dimmen. Het Bedieningspaneel krijgt een speciale Night Shift-knop met de komst van iOS 9.3.

Night Shift werkt alleen bij onderstaande modellen:

CarPlay werkt beter samen met Apple Music en Kaarten

Ook CarPlay krijgt wat aandacht van Apple in iOS 9.3. In het autosysteem is nu het Voor Jou- en Nieuw- tabblad van Apple Music te zien, wat het makkelijker moet maken om snel de juiste klanken uit je boxen te laten klinken. De Kaarten-app krijgt de handige Dichtbij-functie, zodat je belangrijke locaties in de buurt gemakkelijk kunt herkennen. Zo zie je in een oogopslag waar tankstations, parkeerplaatsen en restaurants in je directe omgeving zich bevinden.

iOS-9-3-Gezondheid-app

Gezondheid-app krijgt handige verbeteringen

De Gezondheid-app van Apple krijgt met de komst van iOS 9.3 wat handige verbeteringen. Zo kun je bij specifieke categorieën (zoals gewicht) nu zien welke apps je kunt gebruiken om gegevens voor dit onderdeel van de Gezondheid-app te verzamelen. Ook maken de drie kleuren van de Apple Watch activiteitenringen de overstap naar Gezondheid, zodat je nu op het dashboard kunt zien hoe ver je bent met het behalen van je doelen.

Meerdere gebruikersaccounts op een iPad op scholen

Scholen kunnen met iOS 9.3 een iPad delen met meerdere scholieren tegelijk. Met het ondersteunen van meerdere gebruikersaccounts op een iPad kunnen scholieren hun persoonlijke gegevens bewaren, terwijl dezelfde iPad ook door anderen gebruikt kan worden. Een centraal persoon (bijvoorbeeld de docent) beheert deze verschillende accounts, die nieuwe wachtwoorden in kan stellen en rollen toewijst.

Classroom-app

Classroom-app speciaal voor leraren

Docenten kunnen daarnaast hun voordeel doen met de nieuwe Classroom-app, een app die als digitale assistent dient voor mensen die voor de klas staan. Zo kun je zorgen dat alle iPads van leerlingen tegelijk dezelfde app openen, en ze naar het juiste onderdeel van de app verwezen kunnen worden. Ook kun je met Screen View zien precies zien waar scholieren naar kijken en deel je met een druk op de knop via AirPlay scherm van een iPad op een grotere monitor. Op een speciale Education-pagina geeft Apple meer uitleg over deze Classroom-app.

Meerdere Apple Watches koppelen met een iPhone

We kunnen ons niet voorstellen dat veel mensen met dit luxeprobleem te maken hebben, maar het is vanaf iOS 9.3 mogelijk om meer dan een Apple Watch met een iPhone te koppelen. Om van deze functie gebruik te maken moeten de Apple Watches ook op watchOS 2.2 draaien. Wie weet dat het koppelen van meerdere Watches logischer wordt als de Apple Watch 2 verschenen is, zodat gebruikers de eerste generatie Watch bijvoorbeeld kunnen inzetten als sporthorloge.

iOS-9-3-notities-touch-id

Notities voortaan beveiligd met TouchID

Met de komst van iOS 9 kreeg de Notities-app van Apple een grote update. Ineens was de app een handig hulpmiddel voor boodschappenlijstjes en het bijhouden van je taken. Als je de app meer bent gaan gebruiken, staan er ongetwijfeld ook meer privégegevens in je Notities die niet iedereen hoeft te weten. Een welkome aanvulling van iOS 9.3 is dan ook dat je Notities af kunt schermen met je vingerafdruk, nu de app TouchID ondersteunt. Je kunt zelf kiezen welke notities wel en welke niet afgeschermd worden, en naast TouchID kun je ook een ander wachtwoord instellen.

Nieuwe Snelle Acties met 3D Touch

Verschillende apps van Apple benutten het drukgevoelige display van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus al, en met iOS 9.3 wordt dit aanbod verder uitgebreid. Door stevig op het app-icoon te drukken met 3D Touch, verschijnt er een menu in beeld waarmee je direct naar een bepaald onderdeel van de app kunt springen. Zo kun je met de Weer-app meteen de voorspelling van een specifieke locatie openen. Ook de Instellingen-app doet zijn voordeel met deze Snelle Acties, zodat je snel naar de WiFi-, Batterij- of Bluetooth-instellingen kunt springen of meteen een nieuwe achtergrond kunt kiezen. Ook de Kompas-, Gezondheid-, App Store- en iTunes Store-apps krijgen nieuwe Snelle Acties.

Live Photos opslaan in hoge resolutie

iPhone 6s-eigenaren die de geanimeerde Live Photos vaak gebruiken, zullen blij zijn met de nieuwe optie om een Live Photo te veranderen in een stilstaande foto in hoge resolutie. Hierdoor kun je een bewegende foto stilzetten en lijd je minder kwaliteitsverlies.

iBooks voor iCloud en meer

Met de komst van iOS 9.3 werkt iBooks ook een stuk beter samen met iCloud. Als je iBooks gebruikt om PDF-bestanden in op te slaan, dan worden deze nu ook gesynchroniseerd met al je andere apparaten. Deze optie kun je aanzetten in iCloud Drive. Bovendien kun je audioboeken met de komst van iOS 9.3 automatisch laten downloaden door deze optie aan te zetten in de Instellingen-app. Dankzij deze functie worden gekochte audioboeken op al je toestellen gezet die ingelogd zijn met dezelfde Apple ID.

iOS 9.3 toont als je iPhone door een bedrijf beheerd wordt

Vanaf iOS 9.3 wordt het voor bedrijven die iPhones aan hun werknemers geven gemakkelijker om de toestellen te beheren. Zo kunnen ze apps een vaste plaats op het startscherm geven en kunnen er op afstand restricties opgelegd worden voor het downloaden van apps. Op je ontgrendelscherm kun je met een regeltje tekst zien als je iPhone door iemand wordt beheerd. Ook in de Over-pagina van je iPhone staat aangegeven Het Mobile Device Management (MDM) speelt een belangrijke rol bij het beheren van toestellen.

iOS-9-3-gezondheid

Lek in iMessage-encryptie gedicht

Apple gaat in iOS 9.3 een beveiligingslek dichten, waarmee het mogelijk was om iMessage-berichten te onderscheppen. Het lek was ontdekt door onderzoekers, die daardoor foto’s en video’s konden bekijken.

Andere kleine verbeteringen

Naast bovenstaande grote updates, voert Apple met iOS 9.3 ook wat kleine verbeteringen door en worden apps aangepast die op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar zijn.

  • App Switcher: Als je de App Switcher met 3D Touch opent, krijg je nu dankzij Haptic Feedback een kleine trilling te voelen. Dit gebeurt ook als je apps in de App Switcher Peekt en Popt.
  • iOS 9.3 kan nu toestemming vragen tot je mediabibliotheek. Hierdoor kunnen andere apps ook muziek toevoegen aan iCloud-muziekbibliotheek.
  • Apple Pay en Wallet: Als je in Wallet Apple Pay gebruikt, kun je met iOS 9.3 direct de app openen die verbonden is met je betaalpas.
  • Apple Nieuws: De Nieuws-app van Apple gaat met iOS 9.3 beter artikelen voorstellen die aansluiten bij de interesses van de gebruiker. Ook kun je landschapmodus gebruiken op de iPhone en verschijnen er sneller nieuwe verhalen als je de Nieuws-app opstart.
  • Siri: Siri spreekt met iOS 9.3 Maleisisch, Hebreeuws en Fins.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2016, 19:24
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerp ios 9.3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.