CarPlay in iOS 9 draadloos en veelzijdiger [iOS 9 uitgelicht]

Apple heeft in iOS 9 allerlei verbeteringen doorgevoerd voor CarPlay. Zo kunnen autofabrikanten nu apps maken en is de dienst straks draadloos te gebruiken.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

CarPlay-Draadloos-iOS-9
Met iOS 9 is CarPlay een stuk uitgebreider en toegankelijker geworden, mede dankzij een draadloze optie. In dit artikel leggen we uit wat iOS 9 toevoegt op het gebied van CarPlay, al zal het nog wel even duren voordat je het in je auto ziet.


Allereerst nemen de mogelijkheden van CarPlay toe, omdat autofabrikanten er zelf apps voor kunnen gaan ontwikkelen. Zo kun je met apps van derden onder meer de airco en radio van je auto bedienen, zonder de CarPlay-omgeving te verlaten. Ook kan CarPlay data gemakkelijker uitlezen, wat voor jou betekent dat je bijvoorbeeld kunt zien hoe zuinig je rijdt of hoe het met de accu van je elektrische wagen gaat. Daarnaast worden er meerdere dashboard-beeldschermen ondersteund, in diverse breedtes en hogere resoluties.

CarPlay kan in iOS 9 audioberichten afspelen, zodat je mensen in hun eigen stem kunt horen. Je hoeft dan niet meer te luisteren naar de ‘computerstem’ van Siri. Bovendien is de functionaliteit van dashboards met draaiknoppen verder uitgebreid, wat het gemakkelijker maakt om met een dergelijke knop door een lijst of Apple Maps te scrollen, zo zegt Apple op haar website.

Bekijk ook

CarPlay: alles over Apple's software voor de auto

Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. In dit overzichtsartikel lees je alles over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay, met welke apps het werkt en lees je de beste CarPlay-tips.

carplay-groot

CarPlay in iOS 9: de kabel eruit

Apple trekt de Lightning-kabel eruit bij CarPlay en dat bedoelen we positiever dan het klinkt. Voorheen was je verplicht om je iPhone via een Lightning-kabel aan te sluiten om CarPlay te gebruiken, maar dat is met nieuwe systemen niet meer nodig. Belangrijk om te onthouden is dat deze draadloze modus alleen werkt op toekomstige auto’s die de draadloze verbinding voor CarPlay ondersteunen: het huidige assortiment CarPlay-systemen krijgt deze optie dus niet.

Door CarPlay draadloos te maken, is de dienst direct een stuk gebruiksvriendelijker. Zonder de iPhone uit je broekzak of tas te halen wordt CarPlay namelijk automatisch geactiveerd als je de auto instapt, zodat je direct kunt wegrijden.

Dit betekent overigens niet dat je Lightning-kabel voorgoed uit je auto verdwijnt. Je zult de iPhone immers wel moeten opladen nu hij niet meer verplicht met een kabeltje aan je auto hangt. Met een constante draadloze verbinding met je auto zal die accu immers sneller leeg gaan dan normaal.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.