iOS-9-Accubesparing

iOS 9 uitgelicht: op deze twee manieren verlengt iOS 9 de accuduur

Een belangrijk pluspunt van iOS 9 is de manier waarop de accu van je toestel bespaard wordt. Apple doet dit op twee manieren, waarvan er eentje zelfs helemaal automatisch gaat.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

iOS-9-Accubesparing
Apple zet met iOS 9 in op het verbeteren van je accuduur, een feature die slechts kort benoemd werd tijdens de WWDC keynote. Hoe krijgt Apple dit voor elkaar? En wat merk jij er als gebruiker van?

Standaard langere accuduur met iOS 9

Als we Apple mogen geloven, krijgen we door het installeren van iOS 9 al een langere accuduur. Nadat je de nieuwste versie van het besturingssysteem op je iDevice hebt gezet, wordt de accuduur van de iPhone 6 gemiddeld met een uur opgerekt. Ook op andere toestellen zal de gebruiksduur langer zijn, maar Apple heeft daarvoor geen cijfers gegeven.

Apple heeft dus achter de schermen optimalisaties in iOS doorgevoerd, zodat het scherm van je iDevice minder snel op zwart gaat. Omdat dit een standaard eigenschap van iOS 9 is, hoef jij je iPhone niet op een andere manier te gaan gebruiken om er voordeel mee te doen. Je krijgt deze functie cadeau, zonder dat het moeite kost.

Eén van de maatregelen die Apple heeft doorgevoerd, lijkt wel wat afgekeken van de Apple Watch. Als de Apple Watch niet om een pols zit, krijg je ook geen notificaties binnen. Het heeft immers geen zin om je te waarschuwen, als je het horloge toch niet draagt. Bij de iPhone zal dat ook vaker het geval zijn. Als je de iPhone met het display naar beneden gericht op een tafel legt, weet Apple dat je er geen actief gebruik van maakt. Het scherm blijft in dat geval op zwart als je notificaties binnenkrijgt. Dankzij de ingebouwde sensoren van een iPhone weet Apple wanneer je het toestel niet gebruikt.

ios-9-low-power-mode energiebesparing-ios-9

Energiebesparingsmodus (Low Power Mode)

Daarnaast zal er voor het eerst een speciale ‘Low Power Mode’ te vinden zijn in de Batterij-instellingen. Als je deze energiebesparende stand activeert, duurt het gemiddeld drie uur langer voordat je iDevice aan het stopcontact gehangen moet worden. Deze drie uur komt bovenop het bovengenoemde uur, zodat je dus vier uur langer met je batterij kunt doen.

Zoals Apple’s Craig Federighi het gisteren zelf omschreef tijdens de Keynote, moet de Low Power-modus het gemakkelijker maken voor gebruikers om nog wat extra uurtjes uit een iDevice te slepen dat al een roodgekleurd accu-icoontje heeft.

Normaal gesproken ga je op zo’n moment koortsachtig op zoek naar manieren om apps af te sluiten en andere manieren je batterij te sparen, met de Energiebesparingsmodus wordt deze zoektocht samengebracht onder een enkele schakelaar die handmatig om te zetten is. Het batterij-icoon in de rechterbovenhoek van je scherm kleurt geel als de Energiebesparingsmodus actief is.

Lees ook: 30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen.

Verminderde prestaties

Om deze drie uur extra uit je accu te trekken, lever je wel in op prestaties en functionaliteiten, zo laat het screenshot hierboven zien. Op de eerste plaats zijn er logische aanpassingen waar je weinig last van hebt, zoals een lagere helderheid van het scherm en het uitschakelen van bewegingseffecten en geanimeerde wallpapers.

Daarnaast zijn er ook belangrijke functies die uitgeschakeld worden. Zo worden apps niet meer op de achtergrond ververst, downloads worden stopgezet en de netwerksnelheid gaat ook omlaag. Ook zul je e-mails handmatig binnen moeten halen. De Energiebesparingsmodus zul je dus niet altijd aan hebben staan, maar in een geval van nood komt het goed van pas.

Het zou geen gek idee zijn dat de Energiebesparingsmodus automatisch geactiveerd kan worden als je batterij een bepaald percentage bereikt, maar die optie lijkt nog niet aanwezig te zijn in de betaversie die nu al beschikbaar is voor ontwikkelaars. Wel liet iCulture-lezer Tim Wachter (@TimWachter) aan ons weten dat er bij de melding dat je batterij nog maar voor 20% vol zit een nieuwe knop is toegevoegd, waarmee je Low Power-modus direct activeert.

20-procent-low-power-mode

Lees ook: iOS 9 aangekondigd, dit is er nieuw! en Dossier iOS 9

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 17:08
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen accu, batterij, ios 9, ios 9 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.