iphone-6s-1

Wi-Fi Assistentie: zo werkt het met je dataverbruik

Wi-Fi Assistentie (Wi-Fi Assist) is een nieuwe functie in iOS 9. Daarmee schakel je automatisch over naar het mobiele netwerk, als blijkt dat Wi-Fi te zwak is.

wi-fi assistentie

Een handige toevoeging in iOS 9 is Wi-Fi Assistentie, een feature die ervoor zorgt dat je iPhone automatisch op je mobiele internet overschakelt als de Wi-Fi-verbinding te slecht is. Handig, maar omdat de functie standaard ingeschakeld staat, kan het ongemerkt data kosten. Deze gids legt uit hoe het werkt en waarom je databundel niet opeens op is.

Dataverbruik ineens heel hoog sinds iOS 9

`
Ken je dat? Je zit op een terras en probeert wat foto’s naar Instagram te sturen. Je zit op het Wi-Fi-netwerk van het café, maar het gaat allemaal traaaaag. Zo traag zelfs, dat je beter Wi-Fi kunt uitschakelen en op het veel snellere 4G-netwerk kunt overschakelen. Vanaf iOS 9 gaat dat vanzelf: de nieuwe functie Wi-Fi Assistentie regelt dat de iPhone automatisch overschakelt naar het mobiele netwerk. Merk je dat je sinds iOS 9 opeens sneller door je databundel heen bent, dan kan dat te maken hebben met Wi-Fi Assistentie. Deze gids geeft daarom meer uitleg.

wifi-assistentie dataverbruikAls de schakelaar bij Instellingen > Mobiel netwerk aan staat, zal de iPhone niet wanhopig verbinding proberen te maken met een Wi-Fi-netwerk. Het betekent uiteraard wel, dat je sneller door je databundel heen bent.

Wi-Fi Assistentie inschakelen

Je controleren of Wi-Fi Assistentie is ingeschakeld via de instellingen. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk.
  2. Blader naar beneden totdat je de schakelaar Wi-Fi Assistentie ziet.
  3. Controleer of de schakelaar aan staat.

Wi-Fi Assistentie: voordelen

Wi-Fi Assistentie heeft een aantal voordelen:

  • Je batterij gaat minder snel leeg, omdat er niet steeds hoeft te worden geprobeerd verbinding met het netwerk te houden. Het steeds zoeken en verbinding maken met een slecht netwerk kost veel energie.
  • Je kunt ongestoord blijven internetten. Als Wi-Fi niet goed werkt, schakelt de iPhone automatisch over op 3G/4G, zonder dat je daar zelf over na hoeft te denken. Zit je bijvoorbeeld op het netwerk van een Starbucks en is de verbinding heel slecht, dan hoef je niet meer Wi-Fi uit te zetten, om de iPhone te dwingen om het (snellere) 4G-netwerk te gebruiken.

Wi-Fi Assistentie: nadelen

  • Je databundel gaat ongemerkt op. Als bijvoorbeeld het Wi-Fi-bereik in de slaapkamer thuis slecht is, kun je ongemerkt elke nacht op 4G zitten. Je merkt aan het einde van de maand pas dat je veel meer data verbruikt hebt.
  • De functie staat standaard ingeschakeld. Mensen die niet zo actief met hun iPhone omgaan (en iCulture niet lezen), begrijpen niet waarom hun iPhone opeens meer data verbruikt.

Op Android was een dergelijke functie, waarbij je toestel automatisch overschakelt bij slecht Wi-Fi-bereik, al langer aanwezig. Als Wi-Fi Assistentie is ingeschakeld, zal de iPhone niet meer eindeloos proberen om verbinding te maken of een bestaande (slechte) verbinding in stand te houden.

Wanneer is mijn WiFi verbinding slecht?

Apple geeft niet precies aan wanneer Wi-Fi Assistentie in actie komt. In de praktijk blijkt de iPhone over te schakelen wanneer er slechts één streepje voor de WiFi verbinding is of wanneer Wi-Fi niet reageert. Ook wanneer het herhaaldelijk niet lukt om verbinding te maken met het Wi-Fi-netwerk zal de assistent in actie komen.

Welke apps werken met Wi-Fi Assistentie?

Op een nieuwe supportpagina bevestigt Apple dat Wi-Fi Assistentie kan leiden tot meer dataverbruik. Maar het zal voor de meeste gebruikers wel meevallen. Het werkt namelijk niet met alle apps.

Zo zal de dienst niet geactiveerd worden als een gebruiker aan het roamen is. Apps zullen alleen worden ververst als je ze geopend hebt en actief gebruikt (ze worden dus niet op de achtergrond ververst). Dat geldt ook voor downloads: alleen als je bewust bepaalde content wil downloaden, zal dat gebeuren met hulp van Wi-Fi Assistentie. Er zullen geen downloads op de achtergrond plaatsvinden.

De meeste apps van Apple en externe ontwikkelaars zullen werken met Wi-Fi Assistentie. Standaardapps zoals Safari, Apple Music, Kaarten, Mail en dergelijke activeren Wi-Fi Assistentie als er een trage of onbetrouwbare Wi-Fi-verbinding is. Gebruik je bijvoorbeeld Safari en lukt het niet om een webpagina te laden, dan zal Wi-Fi Assistentie in actie komen om de webpagina via 3G/4G te laden.

Welke apps werken niet met Wi-Fi Assistentie?

Diverse apps van derden zijn uitgesloten van Wi-Fi Assistie, zoals apps die audio en video streamen en sommige email-apps, omdat die ervoor zorgen dat er een grote hoeveelheid data wordt verbruikt. Je kunt via Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiele datagebruik zelf regelen welke apps gebruik mogen maken van je 3G/4G-bundel om data op te halen. Zo kun je bijvoorbeeld de schakelaar bij Netflix en Facebook uitschakelen om zeker te weten dat ze geen gebruik maken van mobiele data.

Wi-Fi Assistentie: welke toestellen?

Wi-Fi Assistentie werkt op alle iPhones vanaf de iPhone 5. Op iPads met mobiele datafunctie werkt de functie ook, op voorwaarde dat je iOS 9 hebt geïnstalleerd. De enige uitzonderingen zijn de iPad 2, iPad 3 en eerste generatie iPad mini. Op deze laatstgenoemde modellen werkt de functie niet, zelfs als je een model hebt waar je een simkaartje in kunt steken.

Hoe weet je of Wi-Fi Assistentie actief is?

Wanneer Wi-Fi Assistentie is ingeschakeld, zal de functie automatisch worden geactiveerd als dat nodig is. Je kunt dit herkennen aan een grijze statusbalk, voordat het symbool voor 3G of 4G verschijnt.

Wi-Fi Assist uitschakelen

Voor mensen met een grote databundel zal de paar extra MB’s die Wi-Fi Assistentie opsnoept misschien niet veel uitmaken, maar als je iedere maand bijvoorbeeld maar 500MB tot je beschikking hebt, kun je overwegen om Wi-Fi Assistentie uit te zetten. Hoe je dat doet lees je in ons tipartikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Diensten
Onderwerpen ios 9, wifi, wifi assist