Siri-Apple-Music

iOS 9 uitgelicht: slimme, proactieve Siri- en Spotlight-functies

Siri wordt steeds slimmer. Vanaf iOS 9 is de virtuele assistent proactief en krijg je zelfs hulp als je er niet om vraagt. Hoe gaat dat je iPhone veranderen? Je leest het in dit artikel.

ios-9-craig-federighi-aankondigingApple gaat de virtuele assistent Siri vanaf iOS 9 veel slimmer maken. Siri gaat nadenken over wat je op bepaalde momenten wil doen, zodat je bijvoorbeeld de juiste app in beeld krijgt zonder dat je hoeft te vragen. Apple gaat hiermee de directe concurrentie aan met Google Now, een dienst die ook probeert te voorspellen wat je wil doen. Hoe werkt Siri precies in iOS 9 en wat moet je er allemaal over weten? We zetten de feiten op een rij.

Lees ook: Dossier Siri

Siri in je Spotlight

Siri bevindt zich vanaf iOS 9 op meerdere plekken. Je kunt de assistent nog steeds een vraag stellen door de thuisknop van je iPhone ingedrukt te houden, maar Siri bevindt zich ook links van je app-iconen. Door op het iconenscherm opzij te vegen verschijnt er een scherm met een Spotlight-zoekbalk, met daaronder een nieuwe functie genaamd ‘Siri-suggesties’. Hier staan de contacten met wie je mogelijk wil spreken en de apps die je meestal gebruikt. Lees je ‘s avonds geregeld een boek? Dan verschijnen de iBooks- en Kindle-app ‘s avonds in dit overzicht. Siri laat interessante locaties in de buurt zien, met daaronder het meest recente nieuws.

Spotlight Siri iOS 9 iPad

De samenwerking tussen Siri en Spotlight werkt twee kanten op. Zoek je bijvoorbeeld in de Spotlight naar het weer, of een sportuitslag? Dan zal Siri de juiste informatie in beeld brengen.

Siri helpt zonder dat je het vraagt

Siri probeert als je de iPhone niet gebruikt te voorspellen wat je precies wil. Luister je iedere ochtend naar muziek terwijl je in de trein zit? Dan zal de iPhone proberen te voorspellen wanneer je op reis bent en meteen de juiste afspeellijst voorschotelen op het ontgrendelscherm. Ben je in de sportschool? Je krijgt een afspeellijst met snelle muziek voorgeschoteld, zonder dat je daar een app voor hoeft te openen. Een kleine greep uit de situaties waarin Siri je slimme suggesties voorschotelt:

  • Sluit je een koptelefoon aan? Dan zal Siri het muzieknummer of de podcast starten waar je eerder naar luisterde.
  • Verbind je de iPhone via Bluetooth met een carkit? Dan wordt het nummer of de podcast hervat waar je eerder in de auto naar luisterde.
  • Voeg een ontvanger toe aan een e-mail en Siri laat contacten zien waarmee je vaak mailt.
  • Vliegticket of een reservering in je e-mail? Siri maakt er automatisch een Agenda-afspraak van.
  • Siri vertelt wanneer je moet vertrekken om op tijd te zijn voor een Agenda-afspraak.
  • Word je gebeld door een onbekend telefoonnummer? Siri zoekt naar het nummer in eerdere e-mails, om te voorspellen wie het is.
  • Staat er contactinformatie in een e-mail? Siri stelt voor om deze informatie direct in je adresboek te zetten.

iOS 9 Siri vertrek afspraakiOS 9 Siri Mail suggesties

Op dezelfde manier krijg je suggesties om bepaalde apps te gebruiken, op basis van daadwerkelijk gedrag. Pak je er bijvoorbeeld iedere ochtend de iCulture-app om even het nieuws bij te lezen, dan zal het app-icoon linksonder in beeld verschijnen. Met een veeg omhoog wordt de applicatie meteen voor je gestart. Deze app-suggesties zitten in andere vorm al in iOS 8, waar ze populaire apps op een bepaalde locatie laten zien. Vanaf iOS 9 zal Siri je apps suggereren die je meestal op dat moment gebruikt.

Siri snapt je vragen beter

Siri snapt voortaan waar je het over hebt als je een vraag stelt. Als je een e-mail binnenkrijgt hoef je alleen nog maar “herinner mij hier later aan” te zeggen om een reminder in te stellen. Siri weet dat je met ‘hier’ verwijst naar de net ontvangen mail. Foto’s van je vakantie opzoeken? Vraag Siri naar de gemaakte foto’s vanaf je vakantielocatie in de betreffende maand. Een natuurlijk gesprek voeren met Siri is hierdoor makkelijker geworden in iOS 9.

iOS 9 Siri

Apple wil je privacy niet schenden met Siri

Siri verzamelt in iOS 9 ineens veel meer informatie over je, om te voorspellen wat je precies van de assistent verwacht. Apple verzekert dat hierbij de privacy van gebruikers gewaarborgd blijft. Alle verzamelde data blijft anoniem en wordt niet gekoppeld aan bijvoorbeeld een Apple ID, waardoor de gegevens nooit bij andere Apple-diensten terechtkomen. Apple benadrukt dat je gegevens niet worden gedeeld of doorverkocht aan andere partijen. Dat sluit aan op wat Tim Cook eerder al zei: Apple wil van de gebruiker niet het product maken, maar diensten bieden waardoor je een iPhone wil kopen.

Siri iOS 9 privacy

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 16:52
Categorieën Diensten, iOS
Onderwerpen ios 9, ios 9 uitgelicht, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.