shutterstock_161188640

Vakantiespecial: tips voor onderweg met iPhone en iPad [round-up]

In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial allerlei tips en apps voor onderweg. Hou de kinderen lekker bezig en ontdek leuke dingen onderweg. In deze round-up vind je alle artikelen bij elkaar.

In de iCulture Vakantiespecial behandelen we onderwerpen die je voor, tijdens en na je vakantie helpen met alle aspecten van je vakantiereis. Eerder hebben we ons in ‘Voorbereiding vakantie‘ gericht op alle aspecten van een goede vakantievoorbereiding met je iPhone of iPad (of beide). Deze round-up gaat over apps en tips die handig zijn voor onderweg. Welke apps komen van pas tijdens een lange autorit, bij het plannen van je route en het bezighouden van de kinderen op de achterbank?

Taalgidsen voor iPhone en iPad

Als je op reis gaat kun je eerst een taalcursus doen, maar eenmaal onderweg loop je natuurlijk altijd tegen praktische problemen aan. Hoe spreek je een ober aan in het Frans en hoe reserveer je een hotelkamer in het Italiaans? Er zijn verschillende taalgidsen voor iPhone en iPad waarmee je op dat soort momenten uit de brand bent geholpen. Deze bieden functies zoals een woordenlijst, slimme vertaalhulpen en veel voorkomende zinnetjes in de talen van de populairste vakantielanden. Ga je naar een onherbergzaam gebied waar ze een onbekend dialect spreken, dan helpen apps je toch uit de brand. Er zijn taalgidsen waarmee je met plaatjes kunt laten zien dat je een broodje kaas of een biertje wilt hebben.

Lezen: Beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

Bekijk ook

De beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

Met taalgidsen voor iPhone en iPad ga je goed voorbereid op vakantie of op reis. Welke taalgidsen voor iOS zijn goed? Met welke kun je een gesprekje voeren en welke bieden de beste vertalingen voor situaties op reis? Ook leggen we uit welke digitale aanwijswoordenboeken er zijn, zodat je zelfs in gebieden waar je het plaatselijke dialect niet weet toch duidelijk maakt wat je bedoelt.

Verkeersdrukte, verkeersregels en flitsers

Helaas is er nog geen app waardoor files spontaan worden opgelost, maar het helpt al heel wat als je inzicht hebt waar ze staan. Vooral met de grote vakantiedrukte op de Europese snelwegen is het verschil tussen even in de file staan en gestrand zijn in de brandende zon nogal ingrijpend, zeker met kinderen op de achterbank. We hebben het dan niet over navigatie-apps, maar over apps voor Europese tolwegen, files, flitsers, verkeersborden en verkeersregels. Er zitten apps tussen waar je waarschijnlijk nog nooit van had gehoord. maar juist daarom is dit artikel extra informatief.

Lezen: Beste apps voor verkeersdrukte, verkeersregels en flitsers

Bekijk ook

De beste apps voor verkeersinfo, flitsers en verkeersdrukte

Blijf op de hoogte van verkeersdrukte en flitsers met deze verkeersinfo-apps voor je iPhone. Zo weet je precies waar de files staan en waar het verstandig is om te rijden voor een ongeval.

Vliegveldapps voor iPhone en iPad met vluchtinformatie

Na het plannen van de vakantie, het boeken van een vliegticket en de koffers inpakken is het tijd om echt op reis te gaan. Met apps die je helpen op het vliegveld kun je allerlei praktische informatie krijgen, bijvoorbeeld over de bagagebanden of kijken bij welke gate je vliegtuig staat te wachten. Ook kun je eerder op de hoogte worden gehouden van vluchtwijzigingen en krijg je een overzicht van wat er te doen is op een vliegveld, zoals restaurantjes en winkels. Je kunt de apps ook gebruiken als je iemand ophaalt van Schiphol

Lezen: Beste vliegveldapps voor iPhone en iPad met vluchtinformatie

Bekijk ook

Beste vliegveldapps met vertrek- en vluchtinformatie op je iPhone en iPad

Heb je een vliegreis gepland? Met de apps uit dit overzicht vind je informatie over vluchten, vertrektijden, vliegtuigen en parkeren op Schiphol en andere luchthavens. Alles om je verblijf op het vliegveld zo aangenaam mogelijk te maken.

Vlucht of reis tracken met iPhone of iPad

Vluchttrackers zijn handige apps om bij te houden waar het vliegtuig is. Zo zien ook thuisblijvers of een vlucht vertraging heeft. Maar het werkt niet alleen met vliegreizen. Ook in de auto, te voet of op de fiets kun je een trackingapp gebruiken om een locatie live bij te houden en te delen. Deze apps werken ook als je bijvoorbeeld met een gezelschap op reis bent en bijvoorbeeld elkaars locatie wilt weten in een grote stad. Dat kon al met Zoek mijn vrienden van Apple zelf, maar sommige apps bieden duidelijk extra’s.

Lezen: Vlucht of reis tracken met iPhone of iPad

Bekijk ook

De beste flighttrackers voor de iPhone: zo kun je vliegtuigen volgen

Met vluchttrackers voor iPhone kun je vliegreizen volgen, kijken waar familie en vrienden zijn en checken of een vlucht vertraging heeft. Dit zijn de handigste flighttrackers voor iOS.

Kinderen bezighouden tijdens een autorit

Met de auto op vakantie gaan is een luxe. Toch kan het na een paar uur gaan vervelen, zeker voor jonge kinderen. Er zijn natuurlijk genoeg dingen om te verzinnen, zoals muziek luisteren of een film kijken op een iPhone, iPad of iPod touch. Maar er zijn meer originele oplossingen om even bezig te blijven op de achterbank. Dat kunnen spelletjes zijn die je met meerdere mensen kunt spelen, zonder dat de dobbelsteen onder de stoel kan vallen. Of bijvoorbeeld met zijn tweeën dj-spelen.

Lezen: Beste apps om kinderen bezig te houden tijdens autoritten

Bekijk ook

De beste apps voor kinderen op de achterbank van de auto

Een lange autorit naar het buitenland voor de boeg? Neem de iPhone en iPad mee op vakantie en hou de kinderen op de achterbank lekker bezig met deze apps.

Een reisdagboek bijhouden op vakantie

Een dagboek bijhouden is niet voor iedereen weggelegd, maar toch kan het een fantastische manier zijn om herinneringen op te halen aan een mooie reis of een gezellige vakantie. Er zijn heel wat apps waarmee je je belevenissen kunt vastleggen: met tekst, foto’s, tags en video’s. Wie zijn belevenissen graag wil delen, kan het slotje van de app halen en zijn reisverhalen gewoon met de rest van de wereld delen.

Lezen: Beste apps om een reisdagboek bij te houden op vakantie

Bekijk ook

Dit zijn de beste apps om een reisdagboek bij te houden

Een reisdagboek bijhouden op je iPhone en iPad doe je met deze handige dagboekapps, zoals Polarsteps, Journi en Esplorio. Of je nu lange reisverslagen wilt schrijven of vooral foto's op een kaart wil zetten: er zit altijd iets voor jou bij.

Reisgidsen voor iPhone en iPad

Vroeger ging je eerst naar het reisbureau om een reis te boeken en daarna naar een boekenwinkel om een reisgids te halen. Dankzij digitale reisgidsen voor iPhone en iPad kun je lekker op het laatste moment een app downloaden en daar onderweg al meteen van genieten. Vaak zijn de grote uitgevers van papieren reisgidsen nog druk in de weer met het ‘verappen‘ van hun content, maar er zijn ook nieuwe partijen die het anders aanpakken.

Lezen: Beste apps met reisgidsen voor iPhone en iPad

Bekijk ook

De beste apps met reisgidsen voor je iPhone en iPad

Ga je op vakantie? Neem een digitale reisgids mee op je iPhone of iPad! Geen gesjouw met boeken, maar toch weet je precies waar de leukste plekjes in jouw vakantiegebied zijn. We bespreken in deze gids de beste en meest handige reisgidsen-apps voor onderweg!

Navigatie-apps waren al snel een populaire categorie in de App Store. Ze waren ook meteen vrij prijzig, omdat deze aanbieders vaak ook apparaten met vergelijkbare functionaliteit verkochten voor in de auto. Het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk het van origine Nederlandse TomTom, dat nog steeds een sterke reeks apps in de App Store heeft. Maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen zoals de gratis app Waze, die van de gebruikers vraagt om mee te helpen aan de content en alweer een paar jaar geleden werd overgenomen door Google.

Lezen: Navigatie-apps voor iPhone en iPad

Bekijk ook

De beste navigatie-apps voor de iPhone

Welke navigatie-app voor iPhone werkt het best? Na uitgebreid testen met betaalde en gratis navigatie-apps hebben we het antwoord voor je. iCulture zet de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad op rij.

Apple Kaarten op vakantie

Apple Kaarten is een prima app om onderweg te gebruiken, ook op vakantie. In dit artikel gaan we wat dieper in op de andere mogelijkheden die deze gratis app biedt. Je kunt naast de weg vinden natuurlijk ook allerlei interessante locaties zoeken en zelfs op straatniveau naar een locatie kijken.

Lezen: Apple Kaarten voor iPhone

Bekijk ook

Haal alles uit Apple Kaarten op vakantie

In dit artikel halen we alles uit Apple Kaarten tijdens de vakantie. Navigeren, restaurants zoeken en meer: met Apple Kaarten kun je meer doen dan je denkt!

Langere batterijduur op vakantie

Zodra je je iPhone inschakelt, kost dat energie. Sommige apps gaan daar zuinig mee om, terwijl andere apps bekend staan als notoire energieslurpers, bijvoorbeeld omdat ze steeds je locatie in de gaten houden. Als je op vakantie bent is een lege batterij extra onhandig, omdat je niet zomaar overal je iPhone of iPad kunt opladen. Vaak ben je ook nog afhankelijk van je iPhone, als je bijvoorbeeld en hotel zoekt of een navigatie-app gebruikt. Er zijn manieren om hier wat beter mee om te gaan. Zo hebben we een aantal tips om te zorgen dat de accu langer meegaat. Ook geven we tips welke externe batterijen je kunt meenemen, zodat je tussendoor kunt bijladen. Bijvoorbeeld met een hoesje met ingebouwde accu of door de iPhone op te laden tijdens het koken van een campingmaaltijd (ja, echt!).

Lezen: Langere batterijduur op vakantie

Bekijk ook

Reistip: langere batterijduur op vakantie met je iPhone en iPad

Op vakantie en tijdens de reis wil je voorkomen dat de accu's van je iPhone en iPad leeg raken. Veel praktische tips om batterij te sparen.

Dataroaming uitschakelen

In het buitenland kun je niet altijd zomaar gebruik maken van internet, zelfs als je binnen Europa blijft. Zo zijn veel landen in Zuid-Oost uitgesloten bij Vodafone en kun je bij T-Mobile geen gebruik maken van je bundel in Zwitserland. De kosten in deze landen zijn helaas nog steeds erg hoog.

Als je geen mobiel internet wilt gebruiken, kun je dit gewoon uitschakelen op je iPhone of iPad. We hebben een apart artikel over dataroaming uitschakelen op je iPhone of iPad. Kies je er wel voor om in het buitenland mobiel internet te gebruiken, lees dan ons artikel over roamingtarieven buiten Europa.

Lees ook over de andere onderwerpen in de Vakantiespecial-serie:

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Zurijeta via Shutterstock.com