Apple Watch Nike Plus

De beste sportapps voor de Apple Watch: hardlopen, fitness en meer

De Apple Watch is ideaal om mee te sporten. Dit zijn de beste sport- en fitness-apps voor de Apple Watch waarmee zowel lichaam als geest fitter worden!

Apple Watch sportapps

De Apple Watch is een ideaal hulpmiddel tijdens het sporten en fitnessen. Werk aan een goddelijk lichaam, terwijl de Apple Watch ondertussen je hartslag, lichaamsbeweging en meer vastlegt. Je hebt de iPhone niet meer nodig, want met onderstaande sport- en fitness-apps voor de Apple Watch krijg je de instructies op je pols. Er is natuurlijk de standaard Workout-app van Apple, maar er zijn veel goede alternatieven. Het gaat zoveel mogelijk om native apps die zelfstandig op de Apple Watch kunnen worden gebruikt, zonder tussenkomst van de iPhone.

Hardlopen:

Fitness en andere sporten:

Pas op met privacygevoelige data!

Bij veel van deze apps zul je te maken hebben met persoonlijke data, zoals geboortedata, lichaamslengte, gewicht en het bijhouden van je locatie. Sport- en fitnessapps willen nu eenmaal veel van je weten en dat is niet altijd met kwade bedoelingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld je persoonlijke data nodig hebben om een passend trainingsplan te maken. Die gegevens kunnen echter ook misbruikt of doorverkocht worden. Denk daarom goed na met welke partijen je je data deelt en gebruik eventueel een zelfgekozen naam in plaats van je echte naam.

Hardloopapps voor je Apple Watch

We beginnen met een aantal apps om te hardlopen. Hiermee ga je de deur uit, terwijl je met de apps verderop thuis kunt werken aan workouts en oefeningen. Sommige apps zoals Strava kunnen veel meer dan hardlopen; deze app is bijvoorbeeld ook erg populair onder wielrenners.

Nike+ Run Club

Deze app is de beste partner voor je Apple Watch als je wil gaan hardlopen. De app is standaard aanwezig op de Apple Watch Nike+ (met exclusieve wijzerplaten), maar je kunt hem ook gewoon los downloaden voor iedere andere Apple Watch. De app werkt goed samen met de GPS-chip, zodat je ook zonder je iPhone op zak kunt hardlopen met je Apple Watch. Je kunt tijdens het hardlopen aangemoedigd worden met audiobegeleiding, maar ook door je vrienden door ze te laten weten dat je gaat hardlopen.

Runkeeper

Hardlopen met de Apple Watch lukt prima. Op de Apple Watch zonder GPS moet je eerst wel 20 minuten met de iPhone én de Apple Watch gaan hardlopen, maar vanaf dat moment neemt de smartwatch het stokje over en kan zelfstandig meten hoever je hebt gelopen. Je krijgt alleen geen een kaartje te zien van de afgelegde route. Heb je een nieuwere Apple Watch met GPS (vanaf Series 2), dan kan deze ook geheel zelfstandig gebruikt worden, inclusief kaartje met afgelegde afstand. De Apple Watch toont onder andere de verstreken tijd, afstand en snelheid. Ook je hartslag is onderin beeld te volgen.

Adidas Running (voorheen Runtastic)

Dit is de tegenhanger van Nike Run Club, voor mensen die zich liever in Adidas-kleding hijsen. Al kun je natuurlijk ook gewoon in je Decathlon-outfit de app gebruiken. Volgens Adidas zijn er al meer dan 170 miljoen mensen die Adidas Running gebruiken. Er zitten schema’s in voor 5K, 10K en marathontraining. Doe mee aan uitdagingen en virtuele wedstrijden om scherp te blijven. Op de Apple Watch kun je op de Start-knop drukken op het moment dat je gaat lopen en onderweg zie je stats en kun je naar muziek luisteren.

iSmoothRun

Deze app is vooral bedoeld voor de fanatieke hardlopers. Er zitten allerlei functies in die op een hardloophorloge verwacht, maar die je niet vindt in Apple’s eigen workout-app. Je kunt eigen workouts maken en bepaalt zelf welke zes stats je op je pols wilt zien. Je kunt deze data verdelen over twee schermen en kunt bijvoorbeeld zien wat je tempo was in de afgelopen 30 en 60 seconden.

Strava

Strava is geschikt voor fietsen, hardlopen en zwemmen, dus ook voor een triathlon. Het Apple Watch-scherm is overzichtelijk en toont op de Apple Watch de verstreken tijd, splits, afstanden, hartslag en andere nuttige info. Je start gemakkelijk een nieuwe training op, ongeacht of het nu binnen of buiten hardlopen, fietsen of een andere sport is. Strava staat vooral bekend om de community, die je gemotiveerd houdt en probeert om je doelen te bereiken. Je kunt de gegevens uit Strava importeren naar Runkeeper, als je alle gegevens graag centraal wilt hebben. Uiteraard vind je de workouts ook terug in de Gezondheid-app van Apple.

Fitnessapps en andere sportapps voor Apple Watch

Hou je niet van hardlopen, dan zijn er ook diverse apps om bijvoorbeeld CrossFit, cardio-oefeningen, yoga en andere fitness te doen met instructies vanaf je Apple Watch.

Apple Fitness+

Apple’s eigen fitnessdienst Fitness+ werkt nauw samen met de Apple Watch. Tijdens het doen van een workout zie je op het scherm al je stats, zoals hartslag, verstreken tijd en verbrande calorieën. De fitnessvideo’s zelf kun je niet op de Apple Watch bekijken, maar alleen op het grotere scherm van de iPhone, iPad en Apple TV.

Bekijk ook

Apple Fitness+: alles over Apple's betaaldienst voor trainingsvideo's

Met Apple Fitness+ kun je je abonneren op fitnesslessen en instructievideo's voor trainingen. Het is gestart op 14 december 2020. Officieel wordt het nog niet aangeboden in Nederland en België maar via een omweg kun je het al wel gebruiken.

Nike Training Club

Is hardlopen niet zo jouw ding maar ben je wel fan van Nike, dan ben je misschien wel te porren voor diverse workouts. Nike geeft je begeleide workouts voor thuis. Je kunt het ook gebruiken om hardlopen en workouts thuis te combineren. Er zitten allerlei oefeningen in, waar je niet altijd apparatuur voor nodig hebt. Veel oefeningen kun je met je eigen lichaamsgewicht doen en met een aanbod van yoga tot cadio en krachttraining, zit er altijd wel iets bij. Je krijgt zichtbare en hoorbare instructies. Kun je het op de Apple Watch niet goed volgen, dan kijk je even op je iPhone om te kijken hoe het moet. De workout pauzeert dan.

Je kunt zoeken naar workouts op basis van workout-type (uithouding, mobiliteit, kracht), spiergroep of de apparatuur die je hebt. Ook kun je sessies zoeken op basis van stemming, voor kleine ruimtes en tijd. De app op de Apple Watch is eenvoudig en functioneel: je kunt bijvoorbeeld afvinken welke oefeningen je gedaan hebt. Er zijn trainingsschema’s, maar daar moet je voor betalen.

Streaks Workout

Streaks is een minimalistische workout-app waarmee je overal kunt sporten. Je hebt alleen je Apple Watch en je eigen lichaam nodig. Kies uit 30 oefeningen die zonder apparatuur uitgevoerd kunnen worden. Voor een snelle workout is er de Quick-optie, terwijl je ook kunt kiezen voor Tough of Pain. De app toont animaties van de oefeningen en een timer. Daarnaast kun je je hartslag zien. Alle info wordt doorgestuurd naar de Gezondheid-app.

Carrot Fit

Carrot draait om de 7 Minute Workout, maar zoals we van deze appmaker gewend zijn is de insteek net iets anders dan gebruikelijk. Je gaat ‘Celebrity Face Punches’ en ‘Dragon Mating Dances’ doen. Start de workout op je Apple Watch en je ziet meteen welke oefening je moet doen. De ‘7 minuten in de hel’ zijn voorbij voordat je er erg in hebt.

Gentler Streak

Deze Apple Watch-app voor je workouts kan ook een wandeling met de hond vastleggen en andere minder alledaagse workouts. De app werkt met verschillende hartslagzones, zodat je weet of je vet aan het verbranden bent of aan je uithoudingsvermogen werkt. Er zitten meer dan 100 sporten in, waaronder kitesurfing, wakeboarding, schaatsen op het ijs, mountainbiken, parkouer, paddle en meer. In de Apple Watch-app veeg je rechts om aan te geven welke metingen je per workout wilt zien. Ook pauzeert de app automatisch tijdens hardlopen en fietsen. De app zelf is gratis maar kost een paar euro per maand of rond de 20 euro per jaar.

Adidas Training by Runtastic

Vroeger had Runtastic een gigantische lijst van apps voor het trainen van je buikspieren, bilspieren en andere lichaamsdelen. Er waren apps voor 50x opdrukken of 100x squatten. Onder de huidige eigenaar Adidas zijn al deze apps samengevoegd in één Adidas Training-app, die uiteraard ook voorzien is van een Apple Watch-app (anders zouden we ‘m hier niet noemen). Op de Apple Watch kun je je workouts starten, resultaten bekijken en checken wat je volgende activiteit wordt.

Pocket Yoga

Kies uit 27 yoga-oefeningen, die variëren in tijdsduur en moeilijkheid. Je krijgt tijdens het uitvoeren duidelijke instructies in beeld en tekst, zodat je precies de juiste houding kunt aannemen. Ook krijg je een preview te zien van elke oefening, zodat je kunt zien of het niet te moeilijk voor je is. Op de Apple Watch zie je wat je hartslag is en welke positie je moet aannemen.

Gymaholic

Deze app is bedoeld voor mensen die in de sportschool aan de slag willen gaan. Het bevat ruim 300 oefeningen met afbeeldingen en beschrijvingen. Gymaholic toont ook de verstreken tijd, hartslag en verbrande calorieën. Je kunt de Apple Watch-app gebruiken zonder iPhone, dus die kun je tijdens het sporten thuis of in de kleedkamer achterlaten.

Seven

Het is onvermijdelijk: ook op de Apple Watch is de 7 Minute Workout te vinden. De oefeningen zijn bedoeld voor mensen die met minimale tijdsinvestering toch een strak lichaam willen hebben. Het enige wat je nodig hebt is een muur, een stoel en je eigen lichaam. De Apple Watch-app geeft aan welke oefeningen je moet doen en geeft een seintje als je aan de volgende oefening moet beginnen. Je ziet na afloop ook een score op je Apple Watch.

Pedometer++

Pedometer++ is een stappenteller voor je iPhone en Apple Watch. De Apple Watch-app houdt niet alleen je stappen bij, maar je kunt hem ook zo instellen dat deze direct zichtbaar zijn op je wijzerplaat. In de app is het mogelijk om een wandeling te starten, waardoor de app je hartslag in de gaten blijft houden. Je ziet dan direct de gelopen aantal kilometers en hoeveel calorieën je verbrand hebt.

Workouts++

Van dezelfde maker als Pedometer++ is er de app Workouts++. Als je Apple’s eigen Workout-app hebt gebruik, zul je de beperkingen hebben gemerkt. Je kunt niet goed je statistieken terugzien. Bij Workouts++ kan dat wel. De app heeft een overzichtelijk scherm met zes stats. Kies zelf welke je wilt zien. Ook is er een BPM-grafiek en er is ondersteuning voor Siri, zodat je de juiste workout met je stem kunt starten. Wordt helaas niet meer zo vaak bijgewerkt.

Gymatic

Deze app werkt net iets anders dan een traditionele fitnes-app. Gymatic herkent automatisch welke oefening je aan het doen bent en legt de inspanning ook vast. Je weet dus precies hoeveel herhalingen je al hebt gedaan en hoeveel je nog moet. In je hoofd meetellen is niet nodig. Je kunt in deze app eigen workouts samenstellen door naar oefeningen te zoeken en ze achter elkaar te zetten. Ook kun je je hartslag bijhouden, rusttijden meten en temperatuur tijdens de oefening vastleggen.

Sworkit

Sworkit is bedoeld voor bodyweight-oefeningen, dus waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht nodig hebt. Je kunt kiezen uit vier categorieën: kracht, cardio, yoga of stretchen. Ook bepaal je zelf welk lichaamsdeel je wilt trainen en hoe lang. Kun je niet kiezen, dan is er de full body-sessie. De instructies op de Apple Watch tonen wat je moet doen en hoe lang. Met een trilling merk je dat het tijd is voor de volgende oefening.

Zova

Zova is te vinden op de iPhone, Apple TV en Apple Watch. Je kunt dus op allerlei manieren de oefeningen doen: voor de televisie of in de slaapkamer, terwijl je op je Apple Watch kijkt. De app toont de oefeningen en de voortgang. Ook zie je of je in de juiste hartslagzone zit. Zova is vooral handig als je cardio- en HIIT-oefeningen wilt doen. In het weekprogramma doe je drie workouts met de naam ZX5. Wil je meer doen, dan zijn er extra workouts. Zova werkt vooral aan de kracht van je core, stabiliteit en uithoudingsvermogen en is minder geschikt om grote spierbundels te kweken.

De Apple Watch-app laat je weten in welke hartslagzone je zit, zodat je weet of je je wel genoeg inspant. Dit wordt gebruikt door de audio-coach. Voor de video-instructies kun je het beste op je iPhone-scherm of beter nog: op de tv kijken. Er is ook een Apple TV-app en het geeft echt het gevoel als of je in een fitnessklasje zit.

Freeletics

Hou je van CrossFit, maar heb je geen zin om zelf naar een box te gaan, dan is Freeletics een vervanging. De workouts en de bijbehorende coaching-opties zijn van hoge kwaliteit. Wel ligt de nadruk iets meer op spierontwikkeling en techniek en minder op cardio. Freeletics legt extra nadruk op coaching. Zo krijg je nog tijdens de workout de vraag of het niet te zwaar is. De oefeningen worden ook in rap tempo moeilijker, zodat je echt wordt uitgedaagd. Je mag zelf bepalen hoe lang je over de oefeningen doet. Je hoeft je dus niet te haasten. Je krijgt punten door oefeningen af te ronden. Net als bij CrossFit zijn er Workouts Of the Day (WODs).

Naast bodyweight-oefeningen moet je ook (op de plaats) springen en rennen om te zorgen dat je hartslag omhoog gaat, net als bij een CrossFit WOD gebeurt. Moet je thuis sporten, dan kun je ook aangeven dat je maar beperkte apparatuur hebt en dat je niet te veel wilt springen. Op de Apple Watch zie je met welke set je bezig bent en wat je voortgang is. Eventueel kun je op de Apple Watch doorgaan naar de volgende set, zonder je iPhone erbij te pakken.

Meer Apple Watch sport-apps

Behalve bovenstaande apps zijn er nog wel meer handige apps die van pas kunnen komen. Staat jouw favoriete app er niet bij? Het aanbod is gigantisch, dus het is goed mogelijk dat we ze niet allemáál hebben genoemd. Hieronder bespreken we nog een paar apps in het kort:

 • Racketscore (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 11.0+) - Een Nederlandse app om de score bij te houden voor racketsporten, zoals padel. Het scorebord kun je tonen op een scherm of in een livestream. Bedienen doe je vanaf de Apple Watch, iPhone of meerdere devices tegelijk.
 • WorkOutDoors (€5,99, iPhone, iOS 12.0+) - Met deze app kun je routes naar je Apple Watch sturen en deze vervolgens lopen of fietsen. Werkt met meerdere sporten.
 • RunGap - Workout Data Manager (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Exporteer workouts van de standaard Workout-app naar een andere alternatieve app. Ideaal om al je workouts te beheren.
 • MySwimPro: #1 Swim Workout App (gratis, iPhone/iPad/ Watch/ TV + IAP, iOS 13.0+) - Een app voor zwemmers. Alleen geschikt voor de Apple Watch Series 2 en nieuwer.
 • SwingVision: A.I. Tennis App (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 14.0+) - Voor tennissers die willen weten hoe goed hun forehand is.
 • Fitbod Workout & Fitness Plans (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 14.0+) - Een app voor mensen die krachttraining willen doen.
 • Hole19 Golf GPS & Scorekaart (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 14.0+) - Deze app is bedoeld voor golfers die hun score willen vastleggen. Laat afstanden zien voor elke hole en je kunt er ook notities mee maken. Er zijn diverse andere golfapps voor de iPhone verkrijgbaar, maar deze werkt ook op de Apple Watch.

Apple Watch Nike Plus
Speciaal voor sporters: de Apple Watch Nike+

 • Walkmeter Walking & Hiking GPS (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.3+) - Een app voor wandelaars. Toont afstand, looptijd, gemiddelde snelheid en meer.
 • Cyclemeter Bike Computer (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.3+) - Een app voor fietsers. Start, pauzeer en stop je workout, meer dan 220 stats en duidelijke zones.
 • Argus Stappen Calorieën Teller (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 12.0+) - Een stappenteller, voor als je niet zo sportief bent. Ook te gebruiken voor hardlopen.
 • Map My Run by Under Armour (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 12.0+) - Hardloop-app van Under Armour: start je loop en bekijk onderweg in welke zone je zit, wat de afstand en het tempo is.
 • FITIV Pulse Heart Rate Monitor (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.0+) - Deze app houdt je via je oortjes op de hoogte of je in de juiste hartslagzone zit.
 • Redpoint: Bouldering & Climb (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 11.2+) - Een app voor het meten van je klim- en boulder-activiteiten (klimwand).
 • WOD Insight: AMRAP TABATA EMOM (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 13.2+) - Een lezerstip: volgens Freddy is dit de beste app voor CrossFit.

Ook interessant: 5 manieren waarop de Apple Watch je beter laat sporten.

Bekijk ook

5 manieren waarop de Apple Watch je beter laat sporten en bewegen

De Apple Watch is meer dan een simpel sporthorloge. We laten zien hoe de Apple Watch op je op 5 manieren beter laat sporten, Ook het bijhouden van je prestaties en het meten van je dagelijkse lichaamsbeweging maakt de Apple Watch makkelijker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!