QR-code scannen op de iPhone.

QR-codes scannen met de Camera-app in iOS 11: zo werkt het

Kom je een QR-code tegen, dan heb je alleen maar de Camera-app nodig om deze te scannen. Vanaf iOS 11 werkt de standaard Camera-app met QR-codes. Wij laten je zien hoe dit werkt en welke type QR-codes geschikt zijn.

QR-code scannen op de iPhone.
Als je een QR-code wil scannen, heb je daarvoor een iPhone of iPad nodig. Er zijn heel veel apps in de App Store waarmee je snel een QR-code kunt scannen, maar vanaf iOS 11 heb je die niet meer nodig. De standaard Camera-app werkt namelijk ook met QR-codes, waardoor dat de enige app is die je nodig hebt. Wij laten je zien hoe dit werkt en met welke QR-codes dit mogelijk is.

QR-code scannen met iOS 11

Als je een iPhone of iPad met iOS 11 hebt, dan kun je die apps voor QR-codes van je toestel afgooien. De standaard Camera-app is namelijk uitgerust met een functie om QR-codes te scannen. Dit werkt heel eenvoudig en met veel verschillende soorten QR-codes. Om een QR-code te scannen en te gebruiken, doe je het volgende:

 1. Ga naar de Instellingen-app en kies voor Camera.
 2. Controleer of de optie Scan QR-codes aan staat.
 3. Open de Camera-app.
 4. Zorg ervoor dat de app op de stand Foto of Vierkant staat.
 5. Richt de camera op de QR-code.
 6. Bovenin verschijnt vanzelf een melding in beeld. Tik hierop om de gegevens achter de QR-code te gebruiken.

QR-code scannen met de Camera-app.

Controleer dus eerst of de optie om QR-codes te scannen ingesteld staat en of je in de juiste camerastand bent, mocht het scannen van de QR-code niet goed werken.

QR-codes scannen: deze codes werken met de Camera-app

Er zijn heel veel verschillende soorten QR-codes en het merendeel wordt ook ondersteund door de Camera-app. Er zijn QR-codes die je doorsturen naar een website, maar ook naar een volledige contactenkaart, telefoonnummers of zelfs inloggegevens voor een Wi-Fi-netwerk. Onderstaande soorten QR-codes werken in ieder geval met de Camera-app:

 • Agenda
 • Berichten
 • Codes van specifieke apps
 • Contacten
 • HomeKit
 • Kaarten
 • Mail
 • Telefoonnummer
 • Website
 • Wi-Fi-netwerk

Bij codes van specifieke apps zijn de resultaten wisselend. Een QR-code die je maakt voor een betaalverzoek in de ING-app werkt niet goed, maar een QR-code van bunq wordt wel goed herkend. Scan je zo’n bunq-code, dan word je meteen naar de bunq-app gebracht. Het is dus een kwestie van proberen of de QR-code juist opgepakt wordt bij het scannen via de Camera-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios 11, qr-code
Software iOS 11