QR-code scannen op de iPhone met de camera.

QR-codes scannen met je iPhone-camera: zo doe je dat

Kom je een QR-code tegen, dan heb je alleen maar de Camera-app nodig om deze te scannen. De standaard Camera-app werkt namelijk met QR-codes. Maar er is ook een speciale Codescanner-app. Wij laten je zien hoe dit werkt en welke type QR-codes geschikt zijn.

Als je een QR-code wil scannen, heb je daarvoor een iPhone of iPad nodig. Er zijn heel veel apps in de App Store waarmee je snel een QR-code kunt scannen, maar eigenlijk heb je dit soort apps helemaal niet nodig. De standaard Camera-app werkt namelijk ook met QR-codes en daarnaast zit er een ‘verborgen’ Codescanner-app op je iPhone. Je hebt dus helemaal geen apps van derden nodig. Wij laten je zien hoe dit werkt en met welke QR-codes dit mogelijk is.

QR-code scannen met snelle truc

Wist je dat er een verborgen Codescanner-app op je iPhone zit? Deze staat niet op je beginscherm, maar komt tevoorschijn als je ‘code’ in Spotlight invult. Je kunt ook zoeken naar ‘scanner’. Er verschijnt dan een app die normaal gesproken verborgen is, genaamd Codescanner.

Codescanner-app

Zodra je de Codescanner-app opent, verschijnt er een geoptimaliseerde interface van de camera. De camera is iets verder ingezoomd en onderaan staat een knop om snel de zaklamp aan te zetten als je een QR-code in het donker wil scannen. Zorg ervoor dat het kader om de QR-code geplaatst wordt. Eenmaal herkend wordt de QR-code uitgelicht en wordt het icoontje getoond van de app waarin de QR-code geopend wordt. Zit achter de QR-code een website verstopt, dan verschijnt hier het icoontje van Safari. De link wordt dan meteen in een in-app browser getoond.

Codescanner-app op iPhone gebruiken in iOS 15.

QR-codes scannen met de Camera-app

De standaard Camera-app is ook uitgerust met een functie om QR-codes te scannen. Dit werkt heel eenvoudig en met veel verschillende soorten QR-codes. Om een QR-code te scannen en te gebruiken, doe je het volgende:

 1. Ga naar de Instellingen-app en kies voor Camera.
 2. Controleer of de optie Scan QR-codes aan staat.
 3. Open de Camera-app.
 4. Zorg ervoor dat de app op de stand Foto of Vierkant staat.
 5. Richt de camera op de QR-code.
 6. Onder de QR-code verschijnt een gele knop om de code te ‘openen’. Deze knop beweegt mee met het camerabeeld en wordt daardoor dus altijd onder de QR-code getoond. Rechtsonder staat ook nog een vaste knop waar je op kunt tikken voor meer opties. Zo kun je een website meteen delen, kopieren of in je leeslijst zetten. Is het een link naar een website, controleer dan eerst goed of de link wel echt naar de website gaat die je verwacht.

QR-code scannen met de iPhone in iOS 15.

Werkt het scannen niet? Controleer dan of de instelling aan staat en of je de goede camerastand gebruikt (Foto of Vierkant). Na elke scan moet je de Camera-app eerst afsluiten voordat je weer een code kan scannen.

QR-codes scannen via het Bedieningspaneel

Er zijn allerlei manieren om supersnel een QR-code te scannen. Je hoeft namelijk niet helemaal de Camera-app vanaf het beginscherm te openen. Je kan ook het toegangsscherm naar links vegen (of de Camera-knop in te drukken op het toegangsscherm op iPhones met Face ID). Een andere manier is om gebruik te maken van de Camera-knop in het Bedieningspaneel, maar dan moet je deze eerst toevoegen:

 1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan.
 2. Voeg de Camera-knop toe door op het plusje te tikken. Je kan ook kiezen voor de Codescanner-knop.
 3. Veeg daarna omhoog om het Bedieningspaneel te openen en tik op de zojuist toegevoegde Camera- of Codescanner-knop.

Met de Codescanner-knop open je de verborgen app zoals eerder in dit artikel besproken.

Bekijk ook

Zo pas je het Bedieningspaneel aan met extra knoppen

Je kunt het Bedieningspaneel aanpassen, zodat er allerlei handige knoppen bij komen op je iPhone en iPad. In deze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel, ook wel Control Center genoemd, aanpast.

Codes op je iPhone-scherm ‘scannen’

Misschien herken je de situatie wel waarbij er een QR-code getoond wordt op een website of in een afbeelding op je iPhone. Doordat je deze op je iPhone bekijkt, kun je je camera niet gebruiken om de QR-code te scannen. Je kan dan natuurlijk een tweede iPhone of andere smartphone gebruiken om de code te scannen, maar dat kan gelukkig veel simpeler. Er zijn drie manieren om dit te doen:

 • Hou een afbeelding met de QR-code in Safari ingedrukt. In het menu verschijnt een optie om de link of bijbehorende app te openen.
 • Activeer Livetekst en tik op de QR-code.
 • Maak een screenshot van de QR-code en open de Foto’s-app. Hou de QR-code ingedrukt en kies de optie uit het menu.

QR-code op het scherm scannen.

QR-codes scannen: deze codes werken met de Camera-app

Er zijn heel veel verschillende soorten QR-codes en het merendeel wordt ook ondersteund door de Camera-app. Er zijn QR-codes die je doorsturen naar een website, maar ook naar een volledige contactenkaart, telefoonnummers of zelfs inloggegevens voor een Wi-Fi-netwerk. Onderstaande soorten QR-codes werken in ieder geval met de Camera-app:

 • Agenda
 • Berichten
 • Codes van specifieke apps
 • Contacten
 • HomeKit
 • Kaarten
 • Mail
 • Telefoonnummer
 • Website
 • Wifi-netwerk

Bij codes van specifieke apps zijn de resultaten wisselend. Mogelijk worden niet alle specifieke QR-codes (waar bijvoorbeeld een logo in staat) goed herkend.

Wil je een QR-code scannen die al op je scherm staat, omdat deze bijvoorbeeld online gedeeld is op een website? Je kan deze scannen via externe apps, zoals de QR Code Reader by Scan (link). Je maakt dan een screenshot, die je met deze app kan scannen. Wil je geen extra app installeren, dan kan je natuurlijk ook de pagina op een computer openen of een tweede apparaat pakken en de camera gebruiken om de code vanaf je iPhone-scherm te scannen.

QR-codes komen dus ook van pas als je het Wi-Fi-wachtwoord wil delen. Meer daarover lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo deel je supersnel je Wi-Fi-netwerk, zonder je wachtwoord te delen

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw Wi-Fi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. In deze tip leggen we je uit hoe je gasten toegang geeft tot jouw netwerk, zonder dat je je wachtwoord direct prijsgeeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!