QR-code scannen makkelijker geworden

QR-codes scannen met de camera is in iOS 17 handiger geworden

Kom je een QR-code tegen, dan heb je alleen maar de iPhone-camera nodig om deze te kunnen scannen. De standaard Camera-app op de iPhone kan namelijk QR-codes lezen en je doorsturen naar het juiste adres. Maar er zijn nog meer opties die we in deze tip laten zien.

Er zijn heel wat apps in de App Store waarmee je een QR-code kunt scannen, maar wat ons betreft heb je die niet nodig. De standaard Camera-app werkt namelijk net zo goed voor het scannen van QR-codes. Bovendien zit er een ‘verborgen’ Codescanner-app op je iPhone. Wij laten je zien hoe dit werkt en met welke QR-codes dit mogelijk is.

QR-codes scannen met de Camera-app

De standaard Camera-app is uitgerust met een functie om QR-codes te scannen. Dit werkt heel eenvoudig en met veel verschillende QR-codes. Om een QR-code te scannen en te gebruiken, doe je het volgende:

 1. Open de Camera-app.
 2. Richt de camera op de QR-code (dit kan ook onder een schuine hoek).
 3. Er verschijnt een gele balk met de URL.
 4. Tik erop om de bijbehorende webpagina te openen.

QR-code scannen

Werkt het niet? Controleer dan dit:

 • Ga naar Instellingen > Camera en zorg dat de schakelaar bij Scan QR-codes aan staat.
 • Zorg dat de Camera-app foto’s maakt in het formaat Foto of Vierkant.
 • Zorg dat je iOS 11 of nieuwer gebruikt.

Nieuw in iOS 17: stilstaande knop

In iOS 17 is het scannen van QR-codes verbeterd. De gele balk waarop je moet tikken staat nu onderaan het scherm bij de sluiterknop. In eerdere iOS-versies zweefde de gele balk ergens op het scherm.

QR-code scannen met Codescanner-app

Wist je dat er ook een verborgen Codescanner-app op je iPhone zit? Deze staat niet op je beginscherm, maar komt tevoorschijn als je ‘code’ in Spotlight invult. Je kunt ook zoeken naar ‘scanner’. Er verschijnt dan een app die normaal gesproken verborgen is, genaamd Codescanner.

Codescanner

Zodra je de Codescanner-app opent, verschijnt er een geoptimaliseerde interface van de camera. De camera is iets verder ingezoomd en onderaan staat een knop om snel de zaklamp aan te zetten als je een QR-code in het donker wil scannen. Zorg ervoor dat het kader om de QR-code geplaatst wordt. Eenmaal herkend wordt de QR-code uitgelicht en wordt het icoontje getoond van de app waarin de QR-code geopend wordt. Zit achter de QR-code een website verstopt, dan verschijnt hier het icoontje van Safari. De link wordt dan meteen in een in-app browser getoond.

Codescanner-app op iPhone gebruiken in iOS 15.

QR-codes scannen via het Bedieningspaneel

Via het Bedieningspaneel kun je ook snel toegang krijgen tot de Camera-app en de eerder genoemde Codescanner-app. Zijn deze knoppen nog niet aanwezig in het Bedieningpaneel, dan kun je ze als volgt toevoegen:

 1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan.
 2. Voeg de Camera-knop toe door op het plusje te tikken. Je kan ook kiezen voor de Codescanner-knop.
 3. Veeg daarna omhoog om het Bedieningspaneel te openen en tik op de zojuist toegevoegde Camera- of Codescanner-knop.

Bekijk ook

Zo pas je het Bedieningspaneel aan met extra knoppen

Je kunt het Bedieningspaneel aanpassen, zodat er allerlei handige knoppen bij komen op je iPhone en iPad. In deze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel, ook wel Control Center genoemd, aanpast.

Codes op je iPhone-scherm ‘scannen’

Misschien herken je de situatie wel waarbij er een QR-code getoond wordt op een website of in een afbeelding op je iPhone. Doordat je deze op je iPhone bekijkt, kun je je camera niet gebruiken om de QR-code te scannen. Je kan dan natuurlijk een tweede iPhone of andere smartphone gebruiken om de code te scannen, maar dat kan gelukkig veel simpeler. Er zijn drie manieren om dit te doen:

 • Hou een afbeelding met de QR-code in Safari ingedrukt. In het menu verschijnt een optie om de link of bijbehorende app te openen.
 • Activeer Livetekst en tik op de QR-code.
 • Maak een screenshot van de QR-code en open de Foto’s-app. Hou de QR-code ingedrukt en kies de optie uit het menu.

QR-codes scannen: deze codes werken met de Camera-app

Er zijn heel veel soorten QR-codes en het merendeel wordt ook ondersteund door de Camera-app. Er zijn QR-codes die je doorsturen naar een website, maar ook naar een volledige contactenkaart, telefoonnummers of zelfs inloggegevens voor een WiFi-netwerk. Onderstaande soorten QR-codes werken in ieder geval met de Camera-app:

 • Agenda
 • Berichten
 • Codes van specifieke apps
 • Contacten
 • HomeKit
 • Kaarten
 • Mail
 • Telefoonnummer
 • Website
 • Wifi-netwerk

Bij codes van specifieke apps zijn de resultaten wisselend. Mogelijk worden niet alle specifieke QR-codes (waar bijvoorbeeld een logo in staat) goed herkend.

Zelf QR-code maken

Zelf een QR-code maken? Dat kan heel makkelijk met een Siri Shortcut:

 1. Open de Opdrachten-app en ga naar het tabblad Galerie.
 2. Zoek naar QR.
 3. Kies de opdracht Maak QR-code aan.
 4. Tik op het plusje om de opdracht toe te voegen.
 5. Tik op de opdracht en geef aan wat je wilt doen, bijvoorbeeld een website openen.
 6. Vul de gewenste doorverwijzing in, bijvoorbeeld www.iculture.nl.
 7. Tik op Gereed en je QR-code is klaar. Je kunt deze nu uitprinten en ophangen aan de muur of op een andere manier gebruiken.

QR-code maken

QR-codes komen dus ook van pas als je het WiFi-wachtwoord wil delen. Meer daarover lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo deel je supersnel je wifi-netwerk, zonder je wachtwoord te delen

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw wifi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. In deze tip leggen we je uit hoe je gasten toegang geeft.