Haal alles uit Apple Kaarten op vakantie

In dit artikel halen we alles uit Apple Kaarten voor de iPhone en iOS. Navigeren, restaurants zoeken en meer.

Kaarten-apps uitgelicht iPhone iOS

Er zijn – gokken we – twee kaartenapps die op elke iPhone staan geïnstalleerd. Apple’s Kaarten-app, omdat je die standaard krijgt meegeleverd. En Google Maps, omdat je zo vertrouwd bent met die kaartendienst. In dit artikel leggen we uit wat je allemaal kan met Apple Kaarten op de iPhone. Een restaurant zoeken, navigeren, over een 3D-stad vegen met Flyover in Apple Kaarten en nog veel meer.

Op zoek naar volledige navigatie-apps? Lees: De beste iOS autonavigatie-apps voor iPhone en iPad.

Apple Kaarten uitgelegd in 6 vragen

Hoe zoek ik in Apple Kaarten naar een locatie?

Je kan op twee manieren zoeken in Apple’s Kaarten-app. Je tikt op de centrale balk bovenin beeld om in het algemeen te zoeken op een bestemming. Die gebruik je om een hotel te zoeken op de kaart, of om een locatie te verkennen. De zoekfunctie is helaas niet ‘slim’. Apple gebruikt de dienst Yelp om gegevens van bestemmingen in de buurt op te halen en die zoekinformatie is tamelijk specifiek. Als je zoekt op ‘restaurant’ krijg je de restaurants te zien die zich in Yelp hebben ingeschreven met de term restaurant, maar dat zijn lang niet alle restaurants in de buurt. Als je in de buurt bent, kan je beter op de kaart rondkijken. Apple toont op de kaart namelijk wel heel veel bedrijven en dus ook hotels en restaurants. Je herkent ze aan de pictogrammen. Restaurants kunnen zich bij Apple aanmelden om op de kaart te worden opgenomen.

Apple Maps Kaarten zoeken Apple Maps kaarten geplaatste speld

Je kan op een pictogram drukken of de kaart ingedrukt houden om een speld te plaatsen. In beide gevallen krijg je met een druk op de blauwe pijl een detailpagina met het adres, satellietweergave en de mogelijkheid de locatie in je bladwijzers op te slaan, de locatie te delen of te koppelen aan een contact in je adresboek. Ook heb je de opties ‘Route hier naartoe’ en ‘Route hier vandaan’. Daarmee kom je bij de volgende vraag.

Hoe navigeer ik in Apple Kaarten naar een plek?

Druk op de pijl linksboven van de zoekbalk en je komt in het navigatie-overzicht terecht. Standaard berekent Kaarten vanaf je huidige locatie en hoef je alleen de bestemming in te vullen. Hetzelfde scherm krijg je ook als je op een detailpagina van een bedrijf of bij een geplaatste speld kiest voor de optie ‘Route hier naartoe’. Met knoppen bovenin kies je uit autonavigatie, wandelroute en openbaar vervoer. Die keuze maak je eerst, want zodra je de bestemming hebt ingevoerd ga je naar het volgende scherm.

Apple Kaarten route kiezen Apple Kaarten Maps navigeren

In het geval van autonavigatie laat Kaarten drie routes zien om uit te kiezen. Je ziet die op de kaart en als je op een route drukt, zie je bovenin beeld de duur van de rit, het aantal kilometer en de naam van de belangrijkste weg. Met de locatieknop links onderin beeld ga je naar je huidige plek en kan je de route door te scrollen volgen. Ook zie je een lijstknop. Daarmee zie je alle navigatie-instructies alvast achter elkaar. Die kan je gebruiken als je zelf wilt navigeren. Anders druk je hem weg en druk je op Start rechtsboven. Een blikkerige mannenstem navigeert je naar je route.

Bovenin beeld zie je de volgende stap uitgeschreven staan. Straten hebben groene namen in beeld en je ziet de lijn die je volgt. Ook tijdens de navigatie kan je de lijst met instructies zien en je kan schakelen tussen 2D- en 3D-weergave. Bovenin beeld zie je de aankomsttijd, resterende duur en kilometer. Je kan de applicatie op de achtergrond laten draaien: de volgende instructie komt als gesproken pushbericht binnen.

Hoe vind ik in Apple Kaarten een goed restaurant in de buurt?

Kaarten laat allerlei noemenswaardige plekken, bedrijven en ook hotels en restaurants zien op de kaart. Het gaat dan om bedrijven die door de locatiedienst Yelp zijn geïndexeerd. Je zal op de kaart moeten bewegen om te zoeken naar een leuk restaurant in de buurt: er is geen zoekfunctie die je zomaar even alle eettentjes in de buurt toont. Soorten bedrijven op de kaart herken je aan eigen pictogrammen. Eetgelegenheden zijn bruin met bestek erin. Druk erop en je ziet de naam ervan en de gemiddelde waardering overzichtelijk uitgedrukt in sterren, afkomstig van Yelp.

Apple Kaarten restaurant vinden Apple Kaarten Maps restaurantpagina

Op de detailpagina ven een restaurant vind je één tabblad met algemene (contact)informatie en soms specifieke informatie, zoals dat een restaurant geschikt is voor kinderen en of reserveren mogelijk is. Het tweede tabblad laat steeds de eerste drie zinnen van recensies van Yelp zien. Als je die helemaal wilt lezen, moet je dat echter in de applicatie Yelp doen. Ook foto’s in het derde tabblad komen van Yelp. Voor elke functie word je eigenlijk doorverwezen naar de dienst, die helaas niet wereldwijd aangeslagen is en soms dus ronduit karige informatie en beoordelingen toont.

Hoe vind ik openbaar vervoer in Apple Kaarten?

Vanuit het navigatiescherm onder de pijl linksboven in beeld, kan je ook kiezen voor een route uitstippelen met het OV. Dat doet Kaarten niet zelf voor je. Selecteer het OV-pictogram bovenin, voer de bestemming in en druk op start. Je ziet dan een overzicht van alle apps die met navigatie overweg kunnen op de iPhone. Zoek van tevoren een iPhone-app voor lokale openbaar vervoer-voorzieningen op die je in het land of in de stad zelf op weg kunnen helpen: aan 9292 OV heb je buiten de landsgrenzen niet zoveel.

Welke weergave-opties biedt Apple Kaarten?

Apple Kaarten weergaveoptiesStandaard toont Apple’s Kaarten-app een helder wit stratenplan en zandkleurige omgevingen. Met het ezelsoortje rechts onderin beeld zie je drie knoppen onderin beeld waarmee je ook een satellietweergave kan inschakelen en de handige hybride-modus (een combinatie van kaart- en satellietweergave). Die toont de straatnamen én satellietbeelden. Ook kan je aangeven of de verkeersdrukte zichtbaar moet zijn op de kaart.

Op het kaartscherm kan je op elk moment schakelen tussen een 2D- en 3D-weergave met de knop linksonder. Daarnaast staat een knop die je direct naar je huidige locatie brengt. Met het kompas rechtsboven richt je de kaart op het Noorden.

Hoe gebruik ik Flyover?

Apple’s Kaarten-app heeft één grote troef, maar die is nog lang niet overal beschikbaar: Flyover. Dat kan je zien als de sattellietweergave van de applicatie, maar dan écht in 3D. Belangrijke gebouwen, monumenten en flats zijn erin letterlijk op hun locatie op de kaart geplaatst, en zo kan je erover bewegen met je vinger om echt een stad al even te doorlopen. We hebben eerder al een lijst met steden die Flyover gebruiken gepubliceerd. Je activeert Flyover op dezelfde manier als de 3D-weergave van de kaart: met een knopje links onderin beeld.

Apple’s Kaarten-app is standaard op elke iPhone vanaf iOS 6 geïnstalleerd.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen apple maps, google, vakantie, vakantiespecial, wenskaarten
Devices iPad, iPhone
Software iOS