Navigeren met Apple Kaarten in iOS 15.

De navigatiestem in Apple Kaarten aanpassen of alleen voor waarschuwingen instellen

Gebruik je Apple Kaarten voor navigatie, dan is het goed om te weten dat je de navigatiestem kunt aanpassen. Zowel de stem zelf als het geluidsvolume tijdens navigeren en muziek luisteren kun je wijzigen. En sinds iOS 15 kun je ook alleen de stem gebruiken voor belangrijke waarschuwingen. Deze tip legt uit hoe dat werkt.

Apple Kaarten navigatiestem wijzigen

Als je Apple Kaarten voor navigatie gebruikt tijdens het autorijden is het heel vervelend als de app elke vijftig meter vertelt dat je bijna rechtsaf moet slaan, terwijl je ook naar muziek aan het luisteren bent. Dit kun je eenvoudig oplossen door de navigatiestem aan te passen. Je kunt daarbij de stem zelf aanpassen (man of vrouw), maar je kunt ook het volume wijzigen, zodat je gewoon van je muziek kunt genieten. Uiteraard kun je ook de navigatiestem uitzetten en sinds iOS 15 is er zelfs een optie om alleen de stem te horen voor waarschuwingen en meldingen.

Je kunt in Apple Kaarten de navigatiestem dus op meerdere manieren aanpassen:

Navigatiestem uitschakelen in Apple Kaarten

Het uitschakelen en weer activeren van de navigatiestem in Apple Kaarten is heel erg makkelijk. Je doet dit gewoon tijdens het navigeren. Dat kan rechtstreeks op de iPhone, maar ook op het CarPlay-scherm. Dit werkt zo:

 1. Start een route in Apple Kaarten.
 2. Tik op het scherm van je iPhone of in CarPlay met de navigatiekaart.
 3. Rechts in beeld verschijnt een speakertje.
 4. Tik erop en kies voor de bovenste knop om de gesproken instructies aan te zetten en de onderste knop om het uit te zetten.

Apple Kaarten navigatiestem in- en uitschakelen.

Stem alleen gebruiken voor waarschuwingen

Sinds iOS 15 heeft Apple Kaarten een nieuwe optie. Waar je voorheen alleen kon kiezen om de stem in- of uit te schakelen, kun je nu ook kiezen om wel gesproken instructies te krijgen in geval van waarschuwingen of andere belangrijke meldingen. Je krijgt dan geen gesproken instructie voor elke afslag, maar wel voor als er bijvoorbeeld gevaar op de weg is. Je stelt dit eenvoudig in:

 1. Start een route in Apple Kaarten.
 2. Tik op het scherm van je iPhone of in CarPlay met de navigatiekaart.
 3. Rechts in beeld verschijnt een speakertje.
 4. Tik erop en kies voor de middelste knop om de gesproken instructies voor waarschuwingen aan te zetten. Je herkent deze knop aan het speakertje met het waarschuwingsbord.

CarPlay: stem instellen voor alleen waarschuwingen in Apple Kaarten.

De eerste keer dat je dit gebruikt, zal de stem uitleggen wat de functie inhoudt. Je hoort dat je alleen de stem hoort bij belangrijke waarschuwingen.

Andere navigatiestem in Apple Kaarten

Wil je liever een andere stem voor de gesproken aanwijzingen? Dat kan: de stem is afhankelijk van je Siri-instellingen. Ga naar Instellingen > Siri en zoeken > Siri-stem en kies een andere stem. Afhankelijk van de gekozen taal kun je kiezen uit een mannen- of vrouwenstem. Gebruik je de vrouwelijke Siri-stem, dan is de navigatiestem dus ook de vrouwelijke versie.

Let wel op dat het niet mogelijk is om je iPhone in het Engels in te stellen met een Nederlandse navigatiestem. De navigatie kijkt eerst altijd naar de taal van je iPhone. Aan de hand daarvan kijkt hij naar de ingestelde Siri-stem.

Apple Kaarten navigatiestem minder luid

Het aanpassen van het volume zorgt ervoor dat je nog rustig naar je muziek kunt luisteren terwijl je de Apple Kaarten gebruikt om op je bestemming te komen. Sinds iOS 15 gebruik je gewoon de volumeknoppen op de iPhone (of de volumeknop van je radio bij gebruik van CarPlay) om de navigatiestem zachter (of harder) te zetten. Ondanks dat je het volume van de navigatiestem aanpast met dezelfde knoppen als het algehele volume van je iPhone, wordt de instelling voor Apple Kaarten onthouden en staat dit los van het andere volume op je iPhone.

iOS 14 en eerder

In iOS 14 en eerder is het mogelijk om een vaste instelling te kiezen voor het volume van de navigatiestem. Je kan dan kiezen voor drie gradaties. Je kunt daar ook de stem helemaal uitschakelen. Om dit voor elkaar te krijgen neem je de volgende stappen:

 1. Open de Instellingen-app en tik op Kaarten.
 2. Tik vervolgens op Rijden en navigatie.
 3. Je kunt nu kiezen hoe hard je het volume wil hebben. De keuze bestaat uit: geen stem, laag volume, normaal volume en hoog volume.

Het volume van de Apple Kaarten aanpassen

Als je het volume van jouw keuze aangevinkt hebt, zal de iPhone of iPad voortaan het geluid van je media en navigatie op elkaar af stemmen. Wanneer je voor laag volume kiest, zal de stem van de navigatie minder hard klinken dan voorheen, maar het volume van de muziek zal wel op hetzelfde volume blijven spelen. Je moet vanaf dat moment dus wel wat beter opletten, want de aanwijzingen om af te slaan klinken minder luid waardoor je makkelijk een afslag mist.

Overige opties voor navigatiestem in Apple Kaarten

In de instellingen vind je nog meer opties voor de gesproken routes en navigatiestem. Je kan daar bijvoorbeeld kiezen dat een gesproken instructie podcasts en audioboeken pauzeert (zodat je niks mist). Ook stel je daar in dat een gesproken route het scherm van je iPhone activeert. Het iPhone-scherm licht dan op zodra er gesproken instructies zijn. Tot slot is er nog een optie om de gesproken route te horen via je autoradio, mits daar ondersteuning voor is.

Je vindt deze instellingen hier:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Apple Kaarten > Gesproken route.
 3. Kies de instelling die je in wil schakelen.

Wil je meer weten over Apple Kaarten? Neem dan eens een kijkje in onze uitleg over de kaartendienst van Apple. Of kijk naar onze andere tips over Apple Kaarten:

Bekijk ook

Apple Kaarten: alles over de Apple kaartendienst op iPhone, iPad en Mac

Apple Maps (oftewel: Apple Kaarten) is de eigen kaartendienst van Apple. In dit uitlegartikel lees je alles over Apple Kaarten, met functies, tips en de verschillen met Google Maps.
Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!