iPad Pro met 5G

Zoek je een 5G iPhone? Deze moet je hebben!

Alles over 5G in Apple-producten
In steeds meer Apple-producten vind je 5G. Welke 5G iPhones zijn er momenteel en hoe zit het met de iPads? Dat lees je hier! Ook antwoord op de vraag: heb je eigenlijk wel een 5G iPhone nodig?

Alles over 5G in Apple-producten

De 5G-netwerken zijn nu al een tijdje beschikbaar bij de Nederlandse en Belgische providers. Logisch dat je bij je volgende iPhone op zoek bent naar een model met 5G. Bekijk hier welke Apple-producten met 5G werken en of je het nu al nodig hebt. We zetten de feiten voor je op een rij.

Welke iPhone ondersteunt 5G?

Sinds de iPhone 12-serie is er 5G-ondersteuning op de iPhone. Dit zit standaard op alle modellen, dus ook als je het niet nodig hebt en als het standaard in jouw providerbundel zit zal jouw toestel 5G-ondersteuning hebben. Dit geldt dus voor de:

De nieuwste generatie iPhone SE is de goedkoopste iPhone die met 5G werkt.

Of je 5G kunt gebruiken is afhankelijk van jouw provider. Sommige providers bieden het gratis aan bij hun (duurdere) bundels, terwijl je bij andere providers ervoor moet betalen. Je kunt 5G gebruiken met een fysiek simkaartje of als eSIM.

5G-ondersteuning is momenteel mogelijk bij:

In ons overzicht van 5G providers in Nederland vind je meer informatie over beschikbare bundels en extra kosten van 5G. Bij de budgetaanbieders is 5G vrijwel nooit beschikbaar.

Bekijk ook

5G in Nederland: deze providers hebben de snelste databundels

Ben je voor 5G aangewezen op de drie grote providers, of zijn er ook kleine budgetaanbieders die goedkope 5G-bundels aanbieden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Moet je nu al een iPhone met 5G kopen? Als je van plan bent om je toestel een paar jaar te gebruiken, dan is het verstandig om nu alvast een 5G iPhone te kiezen. Maar het hoeft niet. De echt snelle mmWave-frequenties komen voorlopig niet beschikbaar in Europa en de iPhones die in Europa worden verkocht bieden er ook geen ondersteuning voor. Wel zal naast de 700 MHz-band in 2024 ook een extra frequentieband van 3,5 GHz beschikbaar komen, die sneller is maar een korter bereik heeft.

Is mijn iPhone 5G ready?

Heb je een eerder model dan hiervoor genoemd (dus een voorganger van de iPhone 12-serie), dan is deze niet geschikt voor 5G. Het is ook niet mogelijk om deze modellen met een firmware-update geschikt te maken voor 5G. Er is namelijk een speciaal modem voor nodig.

Wel kun je bij veel providers gebruik maken van een snellere verbinding dat 4G+ of 4,5G wordt genoemd. Deze verbinding is voor veel gebruikers voldoende snel om films te kunnen downloaden en onderweg te streamen. Kijk bij je provider welke opties je hebt. Soms wordt extra snelle 4G aangeboden onder een fraaie marketingnaam.

5G op de iPad

Deze iPads zijn (tegen meerprijs) verkrijgbaar met 5G-functionaliteit:

Je krijgt dit alleen tegen meerprijs. Op de basismodellen zit WiFi, wat voor de meeste mensen voldoende is. Wil je ook buitenshuis snel kunnen internetten, zonder de mobiele hotspot van je iPhone te hoeven gebruiken, dan kan een zogenaamd ‘Cellular’ model met 5G-ondersteuning handig zijn. Je betaalt er echter wel voor, vanwege de hogere aanschafprijs en de maandelijkse abonnementskosten.

5G op de Apple Watch

Er zijn al meerdere modellen van de Apple Watch Cellular verschenen. Deze werken voorlopig alleen via het 4G-netwerk. Je leest er meer over op onze pagina met de veelzeggende titel Apple Watch 4G.

5G op de Mac

Er zijn nog geen MacBooks en iMacs met ingebouwde 5G-verbinding. Er zijn wel geruchten geweest dat Apple plannen had om in 2020 een MacBook met 5G uit te brengen. Dit is echter niet gebeurd. Je zult voorlopig gebruik moeten maken van de 4G- of 5G-verbinding van je iPhone.

Waarom we in Nederland de snellere 5G mmWave nog niet hebben

Alle iPhone 12-modellen en nieuwer en de iPhone SE 2022 beschikken over 5G, waardoor je ook in Nederland en België sneller kunt downloaden. Maar de snelste variant wordt niet ondersteund, omdat de benodigde frequenties daarvoor nog niet zijn vrijgegeven.

Dat zit zo: er zijn twee varianten van 5G. In Nederland is op dit moment alleen de variant Sub-6 beschikbaar. Dit werkt op grotere afstanden en is daarom erg geschikt om in een groot gebied dekking te geven. Deze variant is iets sneller dan 4G, maar vaak scheelt het niet eens zoveel. Als we kijken naar 5G-snelheden bij providers, dan kun je een kleine snelheidswinst halen door een 5G-bundel te nemen. De 5G-verbinding is vaak wel iets stabieler, dus ook dat is een reden om er eentje te nemen.

Bekijk ook

5G in Nederland: deze providers hebben de snelste databundels

Ben je voor 5G aangewezen op de drie grote providers, of zijn er ook kleine budgetaanbieders die goedkope 5G-bundels aanbieden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

De snellere variant mmWave is nog niet aanwezig op de iPhone-modellen die in Nederland worden verkocht. Alleen in de VS en in Puerto Rico zijn deze toestellen verkrijgbaar, maar ook daar is de impact nog niet erg groot. Het werkt alleen bij bepaalde providers in de grote steden.

iPhones met mmWave zijn te herkennen aan een gekleurd vlakje aan de zijkant.

Bekijk ook

Waarom er een afwijkend vlakje op sommige iPhone 12-modellen zit

Sommige foto's van de iPhone 12 tonen een afwijkend gekleurd vlakje aan de zijkant. Het gaat hierbij om de variant met mmWave 5G-antenne. Deze zal alleen in de VS worden verkocht.

Heb je 5G nodig of niet?

Moet je nu al een iPhone of iPad met 5G kopen? Voor veel mensen zal de noodzaak niet zo heel dringend zijn, maar als je toch aan een nieuwe iPhone toe bent kun je maar het beste eentje nemen die al 5G ondersteunt. Zeker als je van plan bent je toestel voor langere tijd te gebruiken.

Wil je nu al een iPhone met mmWave-ondersteuning, dan kun je een iPhone uit het buitenland halen. Je moet dan in de VS zijn en goed opletten dat je bij de juiste provider koopt. Je hebt er alleen nog niets aan, omdat de mmWave-frequenties nog nauwelijks in Europese landen beschikbaar zijn.

Lees meer over 5G-netwerken in onze uitleg:

Bekijk ook

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

Actuele iPhone 13 Pro deals

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G