Apple 5G modem

Apple verlengt deal voor Qualcomm 5G-modems tot 2027

Apple gaat nog jarenlang gebruikmaken van de modemchips van Qualcomm. Eerder leek het erop dat Apple in de nabije toekomst overstapt op een eigen ontwikkelde 5G-chip, maar dat lijkt nu nog ver weg.

Update 1 februari 2024: Eerder sloot Apple een deal voor het leveren van modemchips tot en met 2026. Dit is nu verlengd naar 2027, zo heeft Qualcomm CEO Cristiano Amon tijdens het bespreken van de kwartaalcijfers bevestigd. Het betekent dat Apple nog een jaar langer afhankelijk blijft van Qualcomm voor 5G-modemchips. Apple gebruikt in de iPhone 15-modellen de Snapdragon X70 modems die tot 54% hogere 5G-snelheden beloven.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 11 september 2023.

Qualcomm is één van de belangrijkste leveranciers van Apple. Het bedrijf levert onder andere de modemchips van de iPhone, oftewel het onderdeel dat ervoor zorgt dat je verbinding kan maken met mobiele netwerken en zorgeloos kunt bellen. De afgelopen jaren wordt er regelmatig gespeculeerd over deze samenwerking en de komst van een eigen Apple 5G-modem. Maar slechts een dag voor de aankondiging van de iPhone 15-serie, maakt Qualcomm bekend dat ze de komende jaren ook nog gewoon modemchips aan Apple gaan leveren.

Qualcomm sluit deal met Apple voor modemchips tot en met 2026

Bloomberg maakt vandaag voor het eerst melding van de deal tussen Apple en Qualcomm. In 2019 sloten de twee partijen ook een deal, die eind dit jaar af zou lopen. Maar dit is dus verlengd, waardoor Qualcomm in 2024, 2025 én 2026 nog modemchips gaat leveren voor Apple-smartphones.

Daarmee heeft Qualcomm zich verzekerd van een sterke positie, zeker aangezien het om zo’n essentieel onderdeel gaat. Sinds de iPhone 12-serie heeft de iPhone een 5G-modem van Qualcomm en dat zal de komende jaren dus wel zo blijven, al dan niet met de nodige verbeteringen. Dit nieuws komt daags na het bericht dat we nog langer moeten wachten op een eigen Apple 5G-modem. Analist Ming-Chi Kuo zei afgelopen week dat pas in 2025 een eigen Apple-modem uit komt. Dat kan nog steeds gebeuren, maar Apple zal in 2025 (en ook in 2026) nog steeds nieuwe iPhones uitbrengen met een modem van Qualcomm.

Qualcomm zelf denkt dat ze voor de 2026 iPhone 20% van de modems gaan leveren. Tot een jaar geleden dacht Qualcomm hetzelfde voor de iPhone 15-serie, maar dit jaar zijn ze de enige leverancier voor dit belangrijke onderdeel. Het is nog steeds de verwachting dat Apple in 2025 in ieder geval met één model komt waar een eigen 5G-modem in zit, al is nog de vraag welke dat zal zijn.

Bekijk ook

'Eigen 5G-modem van Apple komt op zijn vroegst eind 2025'

Apple's eigen 5G-modem voor de iPhone laat nog even op zich wachten. Het bedrijf zit daardoor nog even vast aan de 5G-modems van Qualcomm, waarmee het eerder in de clinch lag. Apple verlengde de overeenkomst voor het afnemen van Qualcomms netwerkchips onlangs tot en met 2026. Wanneer verschijnt het eigen 5G-modem van Apple dan wel?

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 01 februari: Apple gaat nog een jaar langer door met Qualcomm 5G-modems. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2024 - 01 februari: Apple gaat nog een jaar langer door met Qualcomm 5G-modems. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.