Smart Data mode

Zo werkt 5G Smart Data op de iPhone om je accu te sparen

De nieuwste iPhones en sommige iPads beschikken over een Smart Data-modus. Daarbij gebruikt de iPhone alleen 5G als het echt nodig is. De functie is bedoeld om de batterij te sparen.

Met een 5G iPhone of iPad heb je een snellere mobiele dataverbinding op zak, als de huidige dekking van je mobiele netwerk dit toelaat. Een snellere 5G-verbinding zorgt ervoor dat je minder hoeft te bufferen tijdens het streamen van films en series en dat online gaming soepeler gaat. Maar een nadeel is dat 5G meer stroom verbruikt. Hiervoor heeft Apple de 5G Smart Data mode bedacht.

Smart Data mode instellen op de iPhone en iPad

Standaard staat de slimme datamodus ingeschakeld. Je kunt wel zelf de instellingen aanpassen. Dat doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data.
  2. Tik op Gesprekken en data.
  3. Standaard staat deze instelling op 5G Auto. Hiermee is de slimme datamodus actief. Tik op 5G On om altijd gebruik te maken van de snellere 5G-verbinding, ook als je batterij daardoor wat sneller leeg gaat.

Heb je meerdere simkaarten in gebruik, zoals bij dualsim? Dan moet je bij Instellingen > Mobiel netwerk eerst de gewenste simkaart kiezen en daarna kun je pas de instellingen van deze specifieke simkaart wijzigen.

Smart Data mode op iPhone instellen.

Smart Data voor 5G iPhones

Alle iPhones vanaf de iPhone 12 en sommige recente iPads ondersteunen 5G, maar dat wil niet zeggen dat de toestellen altijd met 5G verbonden zijn. Apple heeft gekozen voor een slimme manier om je batterij te sparen, want 5G vraagt veel van de accu. Met de Smart Data mode wordt gezorgd dat er alleen verbinding is met 5G als dit nodig is. Open je een app die veel data vereist, zoals Netflix of Apple TV+, dan zal de iPhone overschakelen naar de hogere snelheden van 5G. In de praktijk zal de iPhone echter vooral 4G gebruiken, ook op plekken waar 5G-dekking is. Dit geldt bijvoorbeeld voor het updaten van apps of het bladeren door een webpagina.

Het is wel een beetje te vergelijken met de chips die Apple in de iPhones gebruikt: die bevatten snelle en energiezuinige processorkernen. Bij normale niet-intensieve taken zullen de energiezuinige kernen het werk doen. Start je een zware bewerking, dan worden de snelle kernen tijdelijk ingeschakeld. Ze gebruiken meer energie, maar op de korte termijn is dat niet erg. Gedurende de dag zullen vooral de energiezuinige kernen aan het werk zijn.

iPhone 12 Pro

Alleen 5G als het nodig is

Iets soortgelijks heeft Apple bedacht voor de 5G iPhones en iPads. Als je gewoon wat op je iPhone aan het bladeren bent is er geen snelle dataverbinding nodig en zul je een groot deel van de tijd op 4G-snelheid doorbrengen. Wil je iets doen wat snelle data vereist, dan schakelt de iPhone over naar 5G. Dit geldt bijvoorbeeld voor het streamen van een film, het downloaden van een muziekalbum vlak voordat je in een vliegtuig stapt, of het spelen van een online game. De iPhone moet deze need for speed dan natuurlijk wel tijdig detecteren. Hoe dit in de praktijk werkt, moeten we nog afwachten.

Tim Cook 5G aankondiging

Ben je door Twitter of nieuwsberichten aan het bladeren, bekijk je het weerbericht of de beurskoersen of iets anders waar vooral tekst en plaatjes aan te pas komen, dan is de 5G-snelheid niet nodig. 4G is in dat geval snel genoeg en het inschakelen van 5G zou een nauwelijks merkbaar verschil opleveren. Apple pakt het daarmee anders aan dan de meeste Android-fabrikanten, waarbij 5G veel vaker actief is en waarbij de batterij sneller leeg gaat. Om dit op te lossen worden vaak grotere accu’s gebruikt, maar dat maakt het toestel ook weer groter en zwaarder. Bij een kleiner toestel is daar geen ruimte voor.

Geschikte modellen voor Smart Data mode

Alle 5G iPhones zijn voorzien van deze Smart Data mode. Dat is vanaf deze modellen:

Bekijk ook

Zoek je een 5G iPhone? Deze moet je hebben!

In steeds meer Apple-producten vind je 5G. Welke 5G iPhones zijn er momenteel en hoe zit het met de iPads? Dat lees je hier! Ook antwoord op de vraag: heb je eigenlijk wel een 5G iPhone nodig?

Daarnaast hebben ook sommige iPads 5G aan boord. Ook daar vind je de Smart Data mode op. Dat zijn dan uitsluitend de Cellular-uitvoeringen van deze modellen:

Lees ook onze tip hoe je 5G op de iPhone kan uitschakelen en hoe je meer uit de 5G-verbinding haalt.

Bekijk ook

Zo kun je 5G uitschakelen op de iPhone en iPad

Heb je een iPhone of iPad met 5G en heeft jouw provider een 5G-netwerk? Dan kun je kiezen of je altijd gebruik maakt van 5G op plekken waar het beschikbaar is of 5G automatisch laten inschakelen als het nodig is. Je kan ook 5G helemaal uitschakelen.

Actuele iPhone 12 deals

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G