iPhone in handen

5G bij Nederlandse providers: hier vind je de beste 5G-bundels

Ben je voor 5G aangewezen op de drie grote providers, of zijn er ook kleine budgetaanbieders die goedkope 5G-bundels aanbieden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Bij welke providers vind je 5G?

Sinds de iPhone 12 kun je gebruik maken van 5G-netwerken, maar lang niet elke provider biedt al toegang tot 5G aan. Waar kun je wel terecht? En waar moet je bijbetalen om toegang te krijgen tot het 5G-netwerk? Je leest het in dit overzicht!

Of 5G de moeite waard is, is een persoonlijke afweging. Behalve naar snelheid moet je ook kijken naar stabiliteit van de verbinding, de hogere capaciteit van het netwerk en lagere latency.


De snelheden die we in dit artikel noemen zijn theoretische maximumsnelheden. De werkelijke snelheid kan lager liggen en is afhankelijk van je toestel, locatie en andere factoren.

Providers met 5G-netwerk: Vodafone, KPN en Odido

Ben je op zoek naar een provider met een eigen 5G-netwerk, dan ben je aangewezen op de drie grote namen: Vodafone, KPN en Odido. Daarnaast kun je terecht bij twee kleinere providers die gebruik maken van bestaande 5G-netwerken van anderen, namelijk Ben en Youfone.

Hier zie je welke snelheid de verschillende providers bieden:

ProviderMaximale 5G-snelheidMaximale 4G-snelheid
Vodafone1 Gbps350 Mbps (4G+)
KPN500 Mbps225 Mbps (4G+)
Odido (was: T-Mobile en Tele2)600 Mbps of 1 Gbps300 Mbps
Ben300 Mbps200 Mbps (4G) of 275 Mbps (4G Extra Snel)
Youfone200 Mbps (gratis)256 Mbps (4G+)

Wat is Odido?

Odido is de nieuwe naam van T-Mobile en Tele2. Deze providers gaan sinds september 2023 samen verder als Odido. Dat betekent ook dat er nieuwe Odido iPhone-abonnementen en databundels zijn ingevoerd. Voor bestaande klanten blijft alles voorlopig hetzelfde.

Zoek je een echte budgetprovider, dan zijn Ben en Youfone de meest logische keuze als je 5G wil hebben. Bij Ben betaal je hier 1 euro extra per maand voor, bij Youfone is het gratis. Bij de grote providers krijg je het meestal gratis bij de gangbare abonnementen en zelfs vaak bij de allerkleinste instapabonnementen.

In ons overzicht van internetsnelheden bij providers zie je welke snelheden je maximaal kunt halen. Ben je klant bij een provider die geen 5G aanbiedt, dan is er geen man overbood. Vaak kun je tegen betaling upgraden naar een wat hogere 4G-snelheid, genaamd 4G+. Met 4G+ krijg je een snelheid die heel aardig in de buurt van 5G komt, dus wellicht heb je daar voldoende aan. Hou er wel rekening mee dat de snelheden bij budgetproviders sterk uiteen lopen.

Bekijk ook

Snelheid van je mobiele data en provider meten op iPhone en iPad

Er zijn grote verschillen in snelheden bij de databundels voor mobiele abonnementen. Bij sommige providers ligt de snelheid van je mobiele data meer dan twee keer zo hoog dan bij andere. Hoe kun je zelf meten wat je datasnelheid is?

5G-aanbod per provider

Bij de grote providers is de situatie als volgt:

  • Vodafone: gratis 5G bij alle Red- en Start-abonnementen./li>
  • KPN: 5G op alle bundels van 0GB t/m onbeperkt
  • Odido: 5G op alle bundels t/m onbeperkt.
  • Ben: Toegang tot het 5G-netwerk voor €1,- per maand extra.
  • Youfone: Toegang tot het 5G-netwerk bij alle abonnementen

Hieronder bespreken we de situatie bij de drie grote providers. De iPhone is weliswaar geschikt voor 5G, maar maakt daar niet continu gebruik van. Dankzij 5G Smart Data wordt op een slimme manier gewisseld tussen 4G en 5G.

Bekijk ook

Zo werkt 5G Smart Data op de iPhone om je accu te sparen

De nieuwste iPhones en sommige iPads beschikken over een Smart Data-modus. Daarbij gebruikt de iPhone alleen 5G als het echt nodig is. De functie is bedoeld om de batterij te sparen.

5G-bundels bij Vodafone

Bij Vodafone is 5G inbegrepen bij alle abonnementen, zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Het geldt voor de Vodafone RED-abonnementen, maar ook voor de goedkopere Start-abonnementen. Bovendien ligt de theoretische snelheid lekker hoog: deze provider belooft een maximum snelheid van 1 Gbps en dat is hoger dan elke andere aanbieder. Of je dit haalt is natuurlijk een tweede. Het gaat hier om theoretische snelheden. Vodafone benadrukt ook dat 5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd (latency) is verbeterd met zo’n 30%: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G.

Meer info: 5G bij Vodafone

5G-bundels bij KPN

KPN claimt het snelste mobiele netwerk te hebben. Toch ligt de 5G-snelheid wel iets lager dan bij sommige concurrenten. Zelfs bij het kleinste abonnement met 0 GB data krijg je toegang tot het 5G-netwerk. KPN benadrukt op de website dat 5G pas echt interessant wordt als de hogere snelheden beschikbaar komen. In 2024 belooft deze provider hiervoor het 5G standalone-netwerk te gaan uitrollen, dat op de 3,5 GHz frequentieband werkt.

5G-bundels bij Odido

T-Mobile en Tele2 vroegen aanvankelijk geld voor het 5G-netwerk, maar sinds de naamswijziging naar Odido is het bij alle abonnementen inbegrepen. Toch betekent het niet dat je met een geschikte iPhone altijd snel internet hebt, want met de Unlimited Start-bundel krijg je een snelheid van slechts 10 Mbps. Volgens de provider wordt meer dan 98% van de inwoners van Nederland afgedekt.

Bij alle abonnementen van Odido krijg je een snelheid van 300 Mbps, behalve bij Unlimited Start. Bij Unlimited Plus krijg je een snelheid tot 600 Mbps en bij Unlimited Premium is de maximale snelheid 1 Gbps.

Verder lezen over 5G:

Bekijk ook

Snelheid van je mobiele data en provider meten op iPhone en iPad

Er zijn grote verschillen in snelheden bij de databundels voor mobiele abonnementen. Bij sommige providers ligt de snelheid van je mobiele data meer dan twee keer zo hoog dan bij andere. Hoe kun je zelf meten wat je datasnelheid is?

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads is zijn al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G