Apple Pay in openbaar vervoer

Apple Pay komt in België naar tram, bus en metro

In Londen en Singapore is het al langer mogelijk. Nu komt het ook naar Brussel: afrekenen in het openbaar vervoer met Apple Pay. Je hoeft alleen je Apple Watch of iPhone tegen de contactloze terminal te houden.

Orange start samen met de Belgische openbaar vervoer-organisatie MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) een proef om met Apple Pay in het OV te betalen. De proef begint volgend jaar, in eerste instantie alleen in Brussel. Reizigers kunnen contactloos betalen voor een enkele reis bij de MOBIB-terminal in de bus, tram en op metrostations. Later is het de bedoeling dat er meer steden en reisvarianten bij komen. In de metro van Brussel kun je vanaf begin 2020 de poortjes openen met je iPhone of Apple Watch. Hiervoor kun je je als vrijwilliger aanmelden, waarna je MOBIB-kaart een speciale status krijgt. De prijs van een rit is hetzelfde: €2,10 per enkele reis. Via Apple Pay kun je afrekenen met Bancontact (Maestro) of met creditcard (Visa en Mastercard, geen American Express). Apple’s betaaldienst kon vlak na de introductie al de 150.000e actieve gebruiker registreren en haalde daarmee in korte tijd Google Pay in.

Afrekenen in Brusselse openbaar vervoer

In België beschikt momenteel 38% van de debit cards en 22% van de creditcards over een NFC-chip, waarmee je contactloos kunt betalen. Voor bedragen tot 25 euro hoef je daarvoor geen pincode in te voeren. Ook Apple Pay, Google Pay en Bancontact-Payconiq maken gebruik van NFC-technologie, al geldt het laatste alleen voor Android-toestellen. iPhone-gebruikers moeten voor Payconiq een speciale QR-code scannen, wat het omslachtiger maakt. Tijdens de pilot kun je je bankpas met NFC-chip als ticket gebruiken, maar ook je iPhone, Apple Watch of een Android-toestel.

Metro en lijn 12, daarna meer
Helaas geldt het betalen met Apple Pay niet op het hele openbaar vervoer-netwerk van Brussel. Tijdens de pilot werkt het alleen in de Brusselse metro en op lijn 12, die de Europese wijk verbindt met de luchthaven. In de loop van 2020 zullen er gaandeweg meer lijnen worden toegevoegd. De pilot richt zich niet alleen op inwoners van Brussel, maar ook op toeristen die over Apple Pay beschikken. Overigens zijn er ook plannen om betalen met OV in het openbaar vervoer in Parijs mogelijk te maken, zodat je als toerist eindelijk van de papieren kaartjes af bent.

Apple Pay in het openbaar vervoer is op het moment van schrijven mogelijk in de volgende steden:

 • Vancouver (Canada): TransLink
 • Singapore
 • Beijing (China)
 • Guangzhou (China)
 • Hangzhou
 • Shanghai
 • Londen (TfL)
 • Japan: Suica
 • Chicago (USA): Ventra
 • Portland (USA): TriMet
 • Moskou (Rusland): Metro
 • Novosibirsk (Rusland)
 • Sint-Petersburg (Rusland)

Apple Pay in het OV in Nederland

En wat Nederland betreft… we hebben eerlijk gezegd weinig hoop dat de OV-chipkaart snel de sprong naar Apple Pay maakt. Maar je kunt altijd blijven dromen.

Afbeelding OV-chipkaart via @basvanderploeg

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2019, 13:06
Bron Bron Orange
Via Via Emerce
Categorie Diensten
Onderwerp apple pay

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.