iPhone XS review met doosje

Apps in alfabetische volgorde zetten op je iPhone en iPad

Zet apps in alfabetische volgorde op de iPhone, zodat je ze snel op beginletter kunt terugvinden. Deze tip legt uit hoe je je beginscherm opnieuw kunt inrichten met één druk op de knop. Maar pas op: je kunt niet zomaar terug.

Alfabetische volgorde voor apps

Als je veel apps installeert op je iPhone of iPad, dan kan het lastig zijn om net die ene app terug te vinden. Er zijn verschillende manieren om je beginscherm in te delen, bijvoorbeeld met mappen of door al je belangrijke apps op het eerste scherm te zetten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om ze in alfabetische volgorde te zetten, zodat je ze snel weer op basis van beginletter kunt terugvinden. Verderop in dit artikel lees je ook hoe je iPhone- en iPad-apps snel terugvindt door gebruik te maken Spotlight.

Waarom alfabetische apps op je iPhone?

Hoe je de schermen op je iPhone indeelt is een kwestie van smaak en voorkeur. De meeste mensen gebruiken een mix van mappen en losse apps, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om alles op alfabetische volgorde te zetten. Het nadeel van mappen is dat de apps zitten weggestopt op meerdere pagina’s binnen de map, waardoor je niet meer alle icoontjes kunt zien. Heb je een stuk of 20 games, dan zie je op het mapicoontje alleen de meest recente 9 apps. Bovendien moet je steeds nadenken in welke ma een bepaalde app te vinden is: zit de 9292-app bij jou in het mapje ‘Reizen’, ‘Openbaar vervoer’ of in ‘Navigatie’? Nog lastiger wordt het bij apps die niet in een duidelijke categorie thuishoren, zoals lifestyle-apps en handige tools. Als de apps in alfabetische volgorde staan, weet je dat 9292 altijd vooraan staat.

Let op dat de volgorde van apps wordt aangepast door onderstaande stappen te nemen. Je kunt dit niet meer terugdraaien. Krijg je er spijt van, dan zul je alles handmatig weer in de oorspronkelijke volgorde moeten zetten.

Stap 1: screenshot maken van eerste beginscherm

Voordat je begint met het opnieuw ordenen van de apps, maak je een screenshot van je eerste scherm als geheugensteuntje. Dit komt van pas als je later toch spijt krijgt en wilt weten welke apps er ook alweer op het eerste scherm stonden. De meeste mensen hebben op het eerste (en tweede) scherm een selectie van apps die ze vaak gebruiken. Na het op alfabetische volgorde zetten kun je ervoor kiezen om die veelgebruikte apps toch weer vooraan te zetten.

Stap 2: alfabetisch sorteren

apps-alfabetisch-indelenHet is niet nodig om alle apps handmatig op alfabetische volgorde te zetten. De iPhone doet dat automatisch als je naar de Instellingen-app gaat.

Zo zet je je iPhone-apps op alfabetische volgorde:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Stel opnieuw in.
  3. Kies Herstel beginschermindeling.
  4. Alle apps zullen nu opnieuw op volgorde worden gezet.

Op het eerste scherm zul je de standaard meegeleverde iOS-apps volgens de fabrieksinstellingen van de iPhone terugzien. Daarna volgen alle apps van derden, in alfabetische volgorde.

Stap 3: Eerste scherm weer indelen

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het herstellen van je eerste scherm. Zoek de apps op die je op die je vaak gebruikt, sleep ze naar het eerste scherm en je hebt een overzichtelijker ingedeelde iPhone of iPad.

Als je later nieuwe apps downloadt, zullen die aan het einde van de lijst worden toegevoegd (dus na apps met de letter Z). Je kunt ze gemakkelijk naar de juiste plaats slepen of na verloop van tijd opnieuw stap 2 uitvoeren.

Alternatief: zoeken met Spotlight

Met Spotlight kun je ook snel een geïnstalleerde app terugvinden. Hoe dit werkt lees je in de volgende tips:

Er zijn nog veel meer trucs en manieren om je beginscherm in te delen op de iPhone en iPad. Hieronder lees je een aantal alternatieve manieren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apps, spotlight