apps-alfabetisch-zetten

Apps in alfabetische volgorde zetten

Zet apps in alfabetische volgorde op de iPhone, zodat je ze snel op beginletter kunt terugvinden. Deze tip legt uit hoe.

Als je veel apps installeert op je iPhone of iPad, dan kan het lastig zijn om net die ene app terug te vinden. Tip: zet de apps op alfabetische volgorde, dan vind je ze snel weer terug. Verderop in dit artikel lees je hoe je iPhone- en iPad-apps snel terugvindt door gebruik te maken Spotlight.

Hoe je de schermen op je iPhone indeelt is een kwestie van smaak en voorkeur. Er zijn heel wat methoden: alles in mappen stoppen, alle belangrijke apps op het eerste en tweede scherm zetten, of een mix van mappen en losse apps. In deze tip lees je waarom het handig is om apps in alfabetische volgorde te zetten.

apps-alfabetisch-zetten

Het nadeel van mappen is dat de apps zitten weggestopt, waardoor je ze niet meer kunt zien. Elke map kan uit meerdere pagina’s bestaan, dus heb je een stuk of 20 games, dan zie je op het mapicoontje alleen de laatste 9 apps. Bovendien moet je eerst nadenken in welk mapje een bepaalde app te vinden is: zit de 9292-app bij jou in het mapje ‘Reizen’, ‘Openbaar vervoer’ of in ‘Navigatie’? Nog lastiger wordt het bij apps die niet in een duidelijke categorie thuishoren, zoals lifestyle-apps en handige tools. Als de apps in alfabetische volgorde staan, weet je dat 9292 altijd vooraan staat.

Stap 1: screenshot maken van eerste scherm

Voordat je begint met het opnieuw ordenen van de apps, maak je een screenshot van je eerste scherm. De meeste mensen hebben op het eerste (en tweede) scherm een selectie staan van apps die ze vaak gebruiken. Om te kunnen onthouden welke apps er op het eerste scherm staan, maak je een screenshot als geheugensteuntje. Zo kun je straks weer makkelijk je vertrouwde startscherm terug krijgen.

Stap 2: alfabetisch sorteren

apps-alfabetisch-indelenHet is niet nodig om alle apps handmatig op alfabetische volgorde te zetten. De iPhone doet dat automatisch als je naar de Instellingen-app gaat:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Stel opnieuw in.
  3. Kies ‘Herstel beginschermindeling’.
  4. Het eerste scherm zal nu weer volgens de fabrieksinstellingen worden ingedeeld. Alle andere apps daarna staan in alfabetische volgorde.

Stap 3: Herstellen van eerste scherm

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het herstellen van je eerste scherm. Zoek de apps op die je op die je vaak gebruikt, sleep ze naar het eerste scherm en je hebt een overzichtelijker ingedeelde iPhone of iPad.

Als je later nieuwe apps downloadt, zullen die aan het einde van de lijst worden toegevoegd (dus na apps met de letter Z). Je kunt ze gemakkelijk naar de juiste plaats slepen of na verloop van tijd opnieuw stap 2 uitvoeren.

Alternatief: zoeken met Spotlight

Met Spotlight kun je ook snel een geïnstalleerde app terugvinden. Hoe dit werkt lees je in de volgende tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apps, spotlight