Inkomende oproep voor bellen op Apple Watch

Bellen met de Apple Watch: hoe werkt dat?

Vernieuwde Telefoon-app vanaf watchOS 10
De Apple Watch heeft een telefoonfunctie, zodat je ook een telefoongesprek kunt aannemen als de iPhone niet in de buurt is. Hoe kun je bellen met de Apple Watch? We leggen het uit in deze tip.

Telefoongesprek voeren op de Apple Watch

Je kunt via je Apple Watch bellen met je eigen mobiele nummer of via FaceTime Audio. Om te bellen heb je een verbinding met de iPhone nodig of een mobiele verbinding op een Apple Watch Cellular. Maar je kunt ook via wifi bellen via FaceTime Audio. Er zijn dus talloze manieren om te bellen met de Apple Watch. De Apple Watch heeft dan ook een eigen Telefoon-app waarmee je kan bellen, die vanaf watchOS 10 een nieuw design heeft. Wij laten je zien hoe de vernieuwde app eruit ziet en welke nieuwe functies er zijn en hoe je nu al kunt bellen met de Apple Watch.

Bellen vanaf watchOS 10: nieuw design voor Telefoon-app

Vanaf watchOS 10 hebben veel standaardapps op de Apple Watch een nieuwe look gekregen en dat geldt ook voor de Telefoon-app. Contactkaartjes zien er anders uit en hebben nu ondersteuning voor de nieuwe contactposters. Dat betekent dat als de persoon in je contacten een eigen poster gemaakt heeft, je deze schermvullend ziet als je door diegene gebeld wordt of als je zijn of haar contactkaartje bekijkt. Daaronder verschijnen de knoppen om meteen te bellen, een berichtje te sturen of om te mailen of de Walkie-talkie-app te gebruiken.

Bellen en contactkaart bekijken in Telefoon-app in watchOS 10 op de Apple Watch

Scroll je naar onderen, dan ga je naar de tweede sectie van de contactkaart waar je de opgeslagen gegevens kan bekijken, zoals het telefoonnummer, e-mailadres en woonadres. Met de deelknop kun je het contact delen en met de knop met het pennetje kun je de gegevens wijzigen. Voorheen stonden deze knoppen helemaal onderaan. Een andere kleine wijzigingen is te vinden in het hoofdmenu van de app. De knop om handmatig een nummer in te toetsen, staat nu linksboven in het scherm in plaats van tussen de overige opties (zoals Recent, Favorieten en Contacten).

Behalve in de Telefoon-app, vinden we dezelfde wijzigingen ook terug in de Contacten-app op de Apple Watch. Deze heeft exact hetzelfde ontwerp en dezelfde functies. Het enige wat ontbreekt is het hoofdmenu: je ziet na het openen direct je lijst met contacten.

Telefoongesprek beantwoorden op de Apple Watch (watchOS 9 en ouder)

Zodra je wordt gebeld, voel je je Apple Watch trillen en hoor je een subtiele ringtone. Op het scherm verschijnt de naam of het nummer van de beller (indien bekend) en je ziet drie knoppen. Dit betekenen de knoppen:

  • Groen: neem het gesprek op op je Apple Watch. Na het tikken kan het een paar secondes duren tot je verbinding hebt.
  • Rood: wijs het gesprek af. De beller weet dat je hem of haar wegdrukt.
  • Drie puntjes: geef aan dat je het gesprek op je iPhone opneemt (beller wordt in de wacht gezet) of stuur een snelle sms/iMessage-bericht.

Bellen met Apple Watch.

Als je je iPhone snel bij de hand hebt, kun je natuurlijk ook daar opnemen. Je Apple Watch stopt dan meteen met rinkelen en trillen. Je kan ook vanaf je Apple Watch op de drie puntjes tikken en kiezen voor Neem op met iPhone om meteen daar te beantwoorden. De beller wordt dan in de wacht gezet, zodat je tijd hebt om op je iPhone te beantwoorden.

Zit je in een vergadering, dan kun je een binnenkomend telefoontje of melding snel stilhouden door je hand over het scherm te leggen. In een aparte tip leggen we uit hoe het stilhouden van Apple Watch-meldingen met je hand werkt.

Bellen met de Apple Watch: een gesprek starten

Je kunt ook zelf een telefoongesprek starten op de Apple Watch. Dit kan op meerdere manieren:

  • Via Telefoon-app: open de Telefoon-app op je Apple Watch, kies de gewenste persoon of tik het nummer in.
  • Via de Contacten-app: tik je op de contactpersoon en selecteer de belmethode.
  • Via Siri: vraag Siri welke persoon je wilt bellen.

Bellen met Apple Watch in watchOS 9 via Telefoon-app

In de Telefoon-app op de Apple Watch kun je snel bladeren naar Favorieten, Recent of via Contacten scrollen door al je contactpersonen. Je kunt natuurlijk ook handmatig een nummer intikken. Met de Contacten-app kun je ook hele contactkaarten bekijken. In feite is het Contacten-menu in de Telefoon-app hetzelfde als de losstaande Contacten-app.

Mogelijkheden tijdens het bellen met Apple Watch

Tijdens een telefoongesprek kun je ook tikken op de knop met de drie puntjes. Je kan dan wisselen naar het keypad (als je bijvoorbeeld een bandje krijgt en een cijfer in moet toetsen) en wisselen naar een aangesloten draadloze koptelefoon of oordopjes.

Maar er is nog meer mogelijk. Je kunt telefoongesprekken van je Apple Watch doorsturen naar je carkit of Bluetooth-headset. Je kunt ook gebruikmaken van Continuïteit, waarbij je het gesprek voortzet op je iPhone, iPad of Mac. Om het gesprek voort te zetten op de iPhone, tik je simpelweg op de groene knop in de statusbalk van je iPhone.

Bekijk ook

Continuïteit (Continuity): op deze manieren werken iPhone, iPad en Mac met elkaar samen

Je iPhone, iPad en Mac werken nauw met elkaar samen dankzij Continuïteit, ook wel Continuity genoemd. Dit is een overkoepelende naam voor allerlei speciale functies waaronder Handoff. In deze uitleg lees je wat Continuïteit in houdt.

Nadeel van bellen met de Apple Watch is dat iedereen in je omgeving het gesprek kan meeluisteren, omdat je gesprekspartner immers ‘op de speaker’ staat. Wil je het gesprek privé houden? Dan zul je draadloze oortjes zoals AirPods moeten gebruiken. Ook moet je er rekening mee houden dat de batterij van de Apple Watch sneller leeg gaat als je er vaak mee belt.

Zonder iPhone bellen met Apple Watch Cellular

Heb je een Apple Watch Cellular (4G), dan kun je daarmee ook bellen als je geen iPhone bij je hebt. Je kunt daar ook gewoon op gebeld worden. Ben je met je Apple Watch (maar zonder iPhone) op stap en heb je een actief abonnement, dan gaat je Apple Watch gewoon over als je op je eigen nummer gebeld wordt. Telefoongesprekken starten werkt ook gewoon. De Apple Watch gebruikt hetzelfde mobiele nummer als op je iPhone, dankzij de ondersteuning voor multisim. Je kunt geen ander mobiel nummer aan je Apple Watch Cellular koppelen dan het nummer dat gekoppeld is aan de simkaart op de iPhone.

Om zonder iPhone in de buurt te bellen met een Apple Watch Cellular, heb je dus een actief mobiel abonnement voor de Apple Watch nodig. Dit kan in Nederland bij KPN en T-Mobile en in België bij Telenet. Op onze aparte pagina lees je er meer over.

Bekijk ook

Apple Watch 4G kopen? Dit zijn de prijzen en uitvoeringen van de nieuwste Cellular-modellen

Wil je een Apple Watch 4G kopen? Dat kan! Je hebt bij een Apple Watch Cellular ruim de keus tussen veel verschillende modellen, waaronder de Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rijtje om een Apple Watch 4G te kopen in Nederland en in landen waar dit model verkrijgbaar is.

Bellen met apps van derden

Sinds watchOS 9 kunnen ook apps van derden een belfunctie op de Apple Watch aanbieden dankzij CallKit. Dit werd in iOS 10 al op de iPhone-geïntroduceerd zodat je kunt bellen met apps zoals WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger. De ervaring is net als bij een normaal telefoongesprek: je krijgt een melding als er een gesprek is en je kunt meteen opnemen op het toegangsscherm door op de groene knop te drukken. Een soortgelijke ervaring is ook beschikbaar op de Apple Watch, al is het aantal apps dat dit ondersteunt beperkt.

Je kan naast gewoon bellen ook FaceTime op de Apple Watch gebruiken. Hoe je dat doet? Dat lees je in onze tip.

Bekijk ook

FaceTime op je Apple Watch: zo kun je gesprekken starten en beantwoorden

Wist je dat je FaceTime-gesprekken kunt beantwoorden met je Apple Watch? Hoewel er geen camera op de Apple Watch zit, hoef je nog niet naar je iPhone, iPad of Mac te rennen om een FaceTime-gesprek te accepteren. Ook kun je vanaf je Apple Watch een nieuw gesprek starten.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch