iTunes downloaden

iTunes-alternatieven voor Windows en Mac

Zoek je een alternatief voor iTunes voor het beheren van je muziek? Dan kun je kiezen voor allerlei andere software zoals VLC, Vox en Plexamp. Met deze iTunes-alternatieven kun je ook muziek met iOS synchroniseren en je muziekcollectie organiseren.

Er was een tijd dat iTunes de enige app was om je muziek te beheren. Er waren nauwelijks alternatieven. Die dagen zijn voorbij. Je kunt kiezen uit tientallen apps, die meer te bieden hebben met minder onnodige bagage. De grootste kritiek op iTunes op de desktop is namelijk dat het nogal ‘bloated’ is. Er zijn in de loop van de jaren steeds meer functies toegevoegd, waardoor de software traag en onoverzichtelijk is geworden. Apple heeft er gaandeweg wel iets aan gedaan, bijvoorbeeld door apps en boeken te verplaatsen naar aparte apps. Maar toch zijn er genoeg redenen om eens op zoek te gaan naar een alternatief voor iTunes.


Ben je iTunes zat en zoek je een alternatief? Een van de redenen is dat je een behoorlijke muziekcollectie met lossless muziek hebt. iTunes kan het FLAC-formaat en diverse andere muziekformaten niet aan, terwijl veel alternatieve programma’s daar geen enkele moeite mee hebben. Welk iTunes alternatief past bij jou? We helpen je op weg met dit overzicht, zodat er altijd wel iets bij zit wat aan jouw eisen voldoet.

De eisen die we hebben gesteld aan iTunes-vervangers is dat ze gemakkelijk in gebruik moeten zijn en de muziek moeiteloos kunnen afspelen. Er moet ook een mediabibliotheek in zitten zodat je alles kunt organiseren. De programma’s hieronder voldoen hieraan, al is de hoeveelheid functies per stuk heel verschillend.

VLC Media Player

De kans is groot dat je VLC al hebt geïnstalleerd op je computer, maar om een heel andere reden: om video’s af te spelen. Maar VLC kan nog veel meer. De software is een soort manusje van alles voor media. Het speelt bijna elk denkbaar muziek- en videoformaat af en is dan ook een goede vervanger voor iTunes. Er zit een prima mediabibliotheek in en je kan afspeellijsten maken, albumhoezen downloaden en tags bewerken. Het ziet er misschien niet zo fancy uit, maar de vele functies maken veel goed. Bovendien is de software erg simpel in gebruik. Ook handig: VLC is er ook voor de iPhone en iPad.

VLC afspeellijst aanpassen

Je kunt VLC op de desktop uitbreiden met add-ons die de functionaliteit uitbreiden, bijvoorbeeld op het gebied van afspeellijsten, een add-on om songteksten in te studeren (voor als je een nummer wilt nazingen), beoordelingen en nog veel meer. Ook kun je radio streamen en podcasts luisteren. En het kost ook nog eens niets. Je kunt met VLC je oude dvd’s en audio-cd’s en zelfs je mp3-downloads van jaren geleden terugluisteren. Daarnaast worden diverse streaming protocollen ondersteund.

Verkrijgbaar voor macOS, Windows, iOS, Android en Linux.

Downloaden: VLC

Plexamp

Plexamp is een minispeler in de stijl van Winamp, de muzieksoftware die jaren geleden erg populair was. Het kan bijna elk muziekbestand afspelen, met leuke visualisaties. Met gapless playback zorg je dat de nummers zonder stiltes achter elkaar worden afgespeeld. Om te gebruiken heb je wel een Plex Media Server nodig en dat is nu meteen het probleem: dat kost namelijk wel wat werk. Als dit eenmaal gelukt is geniet je van een prettige speler die je muziek kan streamen vanaf elke locatie. De interface is overzichtelijk, met albumhoezen voor het nummer dat momenteel wordt afgespeeld.

Plexamp iTunes alternatief

Speel je niets, dan krijg je de recent gespeelde artiesten en albums te zien. Weet je even niet wat je wilt luisteren, dan kun je je collectie doorzoeken of de radio-functie gebruiken. Dit is een soort radiostation op basis van je eigen collectie. Plexamp is uitsluitend voor muziek en niet voor andere multimedia. Je begint met het inrichten van een Plex-server op je Mac en kunt daarna Plexamp offline gebruiken. Heb je altijd een internetverbinding, dan kun je de muziek ook op een server thuis opslaan en overal ter wereld je muziek streamen.

Verkrijgbaar voor Windows, iOS en Linux.

Downloaden: Plexamp

Musique

Wil je een simpele, mooie muziekspeler met de mogelijkheid om je muziekcollectie te beheren, dan is Musique iets voor je. Je krijgt bij dit iTunes-alternatief ook albumhoezen te zien. Je kunt je collectie doorbladeren op basis van artiest of album. Musique maakt een eigen bibliotheek aan en download daarbij ook foto’s van artiesten. Er is een informatiepaneel waarmee je wat achtergrondinformatie over een artiest en het huidige nummer kunt opvragen, inclusief songteksten.

Musique-app

Musique past goed bij macOS en is gratis te downloaden. De makers hebben onlangs gekozen voor donaties in plaats van een vaste aanschafprijs. Wel krijg je regelmatig reclame te zien voor de Finetune-app, bedoeld om je ID3-tags op te ruimen.

Downloaden: Musique

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Onderwerpen alternatieven, itunes
Software macOS

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes