Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
macOS Catalina Muziek, TV en Podcasts als vervangers van iTunes.

Over en uit voor iTunes: dit zijn de opvolgers

iTunes is verdwenen in macOS Catalina en Apple legt uit wat er verandert en hoe je voortaan je muziek, films en podcasts kunt beheren. Dit zijn de opvolgers van iTunes.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Na 18 jaar is het zo goed als over en uit voor iTunes. De muziek-app werd tijdens de MacWorld Expo in San Francisco voor het eerst aan het publiek getoond. Het was dé app voor het luisteren en downloaden van muziek. Maar dat is nu veranderd met de komst van macOS Catalina: je Mac heeft in plaats daarvan de nieuwe Muziek-app. Die kun je gebruiken voor het beheren van je muziekcollectie en het vullen van je iPod en andere apparaten. Daarnaast zijn er twee andere apps: de TV-app voor films en tv-series en de Podcasts-app voor het luisteren van podcasts.


Vooraf is het goed om twee dingen te weten: iTunes verdwijnt alleen als je je Mac bijwerkt naar macOS Catalina of nieuwer. Blijf je op macOS Mojave of eerder, dan verandert er helemaal niets.

Ook op Macs die niet bijgewerkt kúnnen worden blijft alles hetzelfde: je gebruikt dan gewoon nog iTunes zoals je altijd al deed. Ook voor Windows-gebruikers verandert er voorlopig niks, maar daarover lees je hieronder meer:

Veranderingen in het kort
Dit zijn de belangrijkste veranderingen in het kort:

  • iTunes wordt opgesplitst in drie apps: Muziek, TV en Podcasts.
  • Er verandert niets aan je muziekbibliotheek: alles wordt overgezet naar de nieuwe Muziek-app.
  • Je kan nog steeds muziek kopen via de iTunes Store in de Muziek-app.
  • Je iTunes-cadeaukaarten en waardebonnen blijven geldig en te gebruiken in de nieuwe apps en App Store.
  • Je filmbibliotheek (zowel gekocht als gehuurd), vind je in de TV-app.
  • Je podcasts vind je in de Podcasts-app, zowel shows die je zelf aan iTunes toegevoegd hebt al kanalen waarop je geabonneerd bent.
  • Audioboeken die je via iTunes aangeschaft hebt, vind je in de Boeken-app.
  • Apparaten synchroniseren gaat naar de Finder.

Einde van iTunes: dit zijn de opvolgers

iTunes is in al die jaren uitgegroeid tot een grote app waar je veel meer doet dan muziek luisteren. In macOS Catalina kiest Apple voor een andere aanpak. Alle losse functies worden in macOS Catalina 10.15 ondergebracht in verschillende apps. De apps ken je al van de iPhone en iPad, want het gaat om de Apple Music-app, Apple Podcasts-app en Apple TV-app.

Muziek-app in macOS

De Muziek-app in macOS Catalina is het kloppend hart van niet alleen de Apple Music-catalogus, maar ook je eigen iTunes-bibliotheek. Jouw eigen muziekverzameling wordt automatisch overgezet naar de nieuwe Muziek-app. Dat betekent dat al je lokale songs, albums, afspeellijsten en meer gewoon nog te gebruiken zijn.

Apple Music-app in macOS.

De app heeft een nieuwe indeling, met aan de linkerkant een menu met daar de drie onderdelen van Apple Music (Voor Jou, Bladeren en Radio) en een apart kopje voor je bibliotheek, verdeeld over artiesten, albums, liedjes en onlangs toegevoegd. Ook de afspeellijsten, zowel uit Apple Music als die je zelf gemaakt hebt, vind je hieronder terug. De originele iTunes Store voor het kopen van losse nummers en albums, zit ook gewoon nog in de Muziek-app. Gebruik je dit niet, dan kan je deze verbergen.

Podcasts-app in macOS

De podcasts zijn overgeheveld van iTunes naar de losse Podcasts-app. Deze lijkt qua opzet heel erg op de Podcasts-app die je kent van de iPhone en iPad. Qua indeling komt deze heel erg overeen met de nieuwe Muziek-app. Aan de linkerkant blader je door het aanbod van alle podcasts. Ook check je hier snel de eerstvolgende afleveringen van de shows waar je op geabonneerd bent of bekijk je je eigen bibliotheek. Er zijn ook stations in bepaalde thema’s beschikbaar.

Apple Podcasts-app in macOS.

Apple gaat ook de inhoud van Engelstalige podcasts analyseren, zodat het makkelijker wordt om nieuwe afleveringen te vinden. Als je ergens iets gehoord hebt over een bepaald onderwerp, kun je hier met een omschrijving naar zoeken in de Podcasts-app. Deze gebruikt machine learning om de juiste podcast te vinden. Dus zelfs als je de titel niet kent, moet het vinden van de juiste aflevering een stuk makkelijker worden.

TV-app in macOS

In de TV-app vind je zowel je eigen filmcollectie als het aanbod uit de iTunes Store. Je kent dit al van de TV-app op je iPhone en iPad, waar je ook je gehele filmcollectie terugvindt. Nieuw op de Mac is ondersteuning voor 4K HDR met HDR10 en Dolby Vision, mits je Mac dit aan kan. Ook is er rijker geluid dankzij support voor Dolby Atmos op ondersteunende modellen. 4K is beschikbaar op alle desktop-Macs die in 2018 en later geïntroduceerd zijn en een 4K-scherm hebben. Dolby Atmos is beschikbaar op alle MacBooks uit 2018 of nieuwer.

Apple TV-app in macOS.

Synchroniseren via Finder

Maak jij nu nog gebruik van iTunes voor het synchroniseren van foto’s, ringtones, video’s en andere bestanden? Maak je liever lokale backups via iTunes in plaats van via iCloud? Geen paniek, want ook daar heeft Apple aan gedacht. Al deze functies voor het synchroniseren van je devices gaat nu rechtstreeks in de Finder. Zodra jij je iPhone, iPad of iPod aansluit, verschijnt deze in de zijkolom van de Finder, net als bijvoorbeeld een USB-stick. Alle opties die je kent uit iTunes, vind je dus gewoon in de Finder.

Finder in macOS Catalina.

iTunes voor Windows blijft bestaan

Apple stopt met iTunes op de Mac, maar voor Windows-gebruikers gaat er voorlopig niets gebeuren. Apple heeft bevestigd dat iTunes voor Windows gewoon blijft bestaan. Je kunt dus gewoon op je pc blijven doorgaan met het beheren van je iPhone en iPad, het luisteren van muziek en het aanschaffen van content via iTunes. Het is alleen de vraag of nieuwe functies die in de apps Muziek, Podcasts en TV beschikbaar komen ook naar Windows komen.

Je kan dus ook op je Windows-computer gewoon nog je toestellen blijven synchroniseren. Het is niet ondenkbaar dat Apple op den duur de losse apps ook naar Windows brengt. Apple heeft ten slotte al een losse Apple Music-app op Android en brengt de TV-app ook naar televisies van andere fabrikanten. Apple is dus niet helemaal onbekend met het maken van eigen apps voor andere platformen.

Wil je meer weten over macOS Catalina 10.15? In ons overzichtsartikel vind je meer informatie. Check ook onze WWDC 2019 samenvatting, waarin je leest wat Apple allemaal aangekondigd heeft.

Bekijk ook

Apple's WWDC 2019 samenvatting: alle aankondigingen op een rijtje

Bekijk hier de WWDC 2019 samenvatting! Bekijk de hoogtepunten, check alle aankondigingen op een rijtje en meer! Dit is de round-up van alle onthullingen tijdens Apple's WWDC 2019-keynote.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 07 oktober: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd.
  • 2019 - 04 juni: Toegevoegd dat iTunes voor Windows gewoon blijft bestaan. Dit is bevestigd door Apple.

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.