Apple Music, Podcasts en TV-app op macOS.

Over en uit voor iTunes: dit zijn de opvolgers

iTunes gaat verdwijnen en Apple heeft uitgelegd wat er gaat veranderen en hoe je voortaan je muziek, films en podcasts kunt beheren. Dit zijn de opvolgers van iTunes.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

iTunes bestaat inmiddels 18 jaar en werd tijdens de MacWorld Expo in San Francisco voor het eerst aan het publiek getoond. Momenteel gebruik je iTunes voor het luisteren van muziek op je Mac. Maar dat gaat veranderen: Apple gaat in plaats daarvan de nieuwe Muziek-app uitbrengen. Die kun je gebruiken voor het beheren van je muziekcollectie en het vullen van je iPod en andere apparaten. Daarnaast komen er twee andere apps: de TV-app voor films en tv-series en de Podcasts-app voor het luisteren van podcasts.

Einde van iTunes: dit zijn de opvolgers

iTunes is in al die jaren uitgegroeid tot een grote app waar je veel meer doet dan muziek luisteren. In macOS Catalina kiest Apple voor een andere aanpak. Alle losse functies worden in macOS Catalina 10.15 ondergebracht in verschillende apps. De apps ken je al van de iPhone en iPad, want het gaat om de Apple Music-app, Apple Podcasts-app en Apple TV-app.

Muziek-app in macOS

De Muziek-app in macOS Catalina is het kloppend hart van niet alleen de Apple Music-catalogus, maar ook je eigen iTunes-bibliotheek. Jouw eigen muziekverzameling wordt automatisch overgezet naar de nieuwe Muziek-app. Dat betekent dat al je lokale songs, albums, afspeellijsten en meer gewoon nog te gebruiken zijn.

Apple Music-app in macOS.

De app heeft een nieuwe indeling, met aan de linkerkant een menu met daar de drie onderdelen van Apple Music (Voor Jou, Bladeren en Radio) en een apart kopje voor je bibliotheek, verdeeld over artiesten, albums, liedjes en onlangs toegevoegd. Ook de afspeellijsten, zowel uit Apple Music als die je zelf gemaakt hebt, vind je hieronder terug. De originele iTunes Store voor het kopen van losse nummers en albums, zit ook gewoon nog in de Muziek-app. Gebruik je dit niet, dan kan je deze verbergen.

Podcasts-app in macOS

De podcasts zijn overgeheveld van iTunes naar de losse Podcasts-app. Deze lijkt qua opzet heel erg op de Podcasts-app die je kent van de iPhone en iPad. Qua indeling komt deze heel erg overeen met de nieuwe Muziek-app. Aan de linkerkant blader je door het aanbod van alle podcasts. Ook check je hier snel de eerstvolgende afleveringen van de shows waar je op geabonneerd bent of bekijk je je eigen bibliotheek. Er zijn ook stations in bepaalde thema’s beschikbaar.

Apple Podcasts-app in macOS.

Apple gaat ook de inhoud van Engelstalige podcasts analyseren, zodat het makkelijker wordt om nieuwe afleveringen te vinden. Als je ergens iets gehoord hebt over een bepaald onderwerp, kun je hier met een omschrijving naar zoeken in de Podcasts-app. Deze gebruikt machine learning om de juiste podcast te vinden. Dus zelfs als je de titel niet kent, moet het vinden van de juiste aflevering een stuk makkelijker worden.

TV-app in macOS

Afgelopen maart maakte Apple al bekend dat de TV-app zijn opwachting maakt naar de Mac. In de TV-app vind je zowel je eigen filmcollectie als het aanbod uit de iTunes Store. Je kent dit al van de TV-app op je iPhone en iPad, waar je ook je gehele filmcollectie terugvindt. Nieuw op de Mac is ondersteuning voor 4K HDR met HDR10 en Dolby Vision, mits je Mac dit aan kan. Ook is er rijker geluid dankzij support voor Dolby Atmos op ondersteunende modellen. 4K is beschikbaar op alle desktop-Macs die in 2018 en later geïntroduceerd zijn en een 4K-scherm hebben. Dolby Atmos is beschikbaar op alle MacBooks uit 2018 of nieuwer.

Apple TV-app in macOS.

Synchroniseren via Finder

Maak jij nu nog gebruik van iTunes voor het synchroniseren van foto’s, ringtones, video’s en andere bestanden? Maak je liever lokale backups via iTunes in plaats van via iCloud? Geen paniek, want ook daar heeft Apple aan gedacht. Al deze functies voor het synchroniseren van je devices gaat nu rechtstreeks in de Finder. Zodra jij je iPhone, iPad of iPod aansluit, verschijnt deze in de zijkolom van de Finder, net als bijvoorbeeld een USB-stick. Alle opties die je kent uit iTunes, vind je dus gewoon in de Finder.

Finder in macOS Catalina.

iTunes voor Windows blijft bestaan

Apple stopt met iTunes op de Mac, maar voor Windows-gebruikers gaat er voorlopig niets gebeuren. Apple heeft bevestigd dat iTunes voor Windows gewoon blijft bestaan. Je kunt dus gewoon op je pc blijven doorgaan met het beheren van je iPhone en iPad, het luisteren van muziek en het aanschaffen van content via iTunes. Het is alleen de vraag of nieuwe functies die in de apps Muziek, Podcasts en TV beschikbaar komen ook naar Windows komen.

Je kan dus ook op je Windows-computer gewoon nog je toestellen blijven synchroniseren. Het is niet ondenkbaar dat Apple op den duur de losse apps ook naar Windows brengt. Apple heeft ten slotte al een losse Apple Music-app op Android en brengt de TV-app ook naar televisies van andere fabrikanten. Apple is dus niet helemaal onbekend met het maken van eigen apps voor andere platformen.

Wil je meer weten over macOS Catalina 10.15? In ons overzichtsartikel vind je meer informatie. Check ook onze WWDC 2019 samenvatting, waarin je leest wat Apple allemaal aangekondigd heeft.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 04 juni: Toegevoegd dat iTunes voor Windows gewoon blijft bestaan. Dit is bevestigd door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2019, 12:36
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen itunes, macOS Catalina
Software macOS 10.15 Catalina

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.