Apple-Watch-Apps-Installeren

Apple Watch-apps installeren en verwijderen

Apps installeren op de Apple Watch gaat net even anders dan je gewend bent. In deze tip leggen we uit hoe je applicaties er automatisch op laat verschijnen, en hoe je ze ook weer verwijdert.

Haal meer uit je Apple Watch door er apps op te installeren. In deze tip lees je hoe je apps handmatig en automatisch installeert op je Apple Watch en vervolgens ook weer verwijdert.

Apple-Watch-Apps-Installeren

Apple Watch-apps installeren

Als je voor de eerste keer een Apple Watch in gebruik neemt, krijg je de vraag of je alle geschikte Apple Watch-apps wilt installeren. Het is de snelste manier om je Apple Watch te vullen met een heleboel leuke apps.

Toch raden we het af, omdat je Apple Watch er in één klap onoverzichtelijk van wordt. Als je naar het appoverzicht gaat (de rastervorm op bovenstaande foto) moet je door tientallen apps bladeren om net die ene app te vinden.

Er zullen ook veel apps tussen zitten die je wel op de iPhone, maar niet op de Apple Watch wilt gebruiken. Het is daarom slimmer om de apps handmatig te installeren.

Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar de Watch-app op je iPhone.
  2. Open het eerste tabblad, Mijn Watch.
  3. Blader omlaag. Je ziet alle apps staan die geschikt zijn voor je Apple Watch. Kies de app die je wilt installeren.
  4. Op het volgende scherm zie je een schakelaar om de app op je Apple Watch te installeren. Zet deze schakelaar aan.
  5. Na ongeveer 30 seconden is de app geïnstalleerd en kun je er gebruik van maken.

Apple Watch apps installeren

Nieuwe apps ontdekken op de Apple Watch

Er is ook een App Store voor de Apple Watch, waar je nieuwe apps ontdekt. Hiervoor ga je in de Watch-app op de iPhone naar het tabblad App Store. Apple presenteert hier de nieuwste en meest opvallende apps voor de smartwatch. Met de zoekfunctie vind je allerlei apps die geschikt zijn.

Apple Watch App Store

Of een app geschikt is voor de Apple Watch is te herkennen aan de tekst ‘Met Apple Watch-app’ (zie pijltje). Ook in de normale App Store voor iOS kun je allerlei apps vinden die je op de Apple Watch kunt installeren.

Bij elke Watch-app hoort een iOS-app

Het is bij de Apple Watch niet mogelijk om rechtstreeks op het horloge apps te installeren. Bij horloges van concurrerende merken kan dat soms wel. Apple heeft voor een andere oplossing gekozen: je regelt alles vanaf de gekoppelde iPhone en bij elke Watch-app hoort ook een iOS-app. Soms bevat de bijbehorende iOS-app niet eens zoveel functies, maar is het puur bedoeld om wat instellingen voor de bijbehorende Watch-app te regelen.

Apps automatisch installeren op de Apple Watch

Je kunt ervoor kiezen om alle geschikte apps die je op de iPhone installeert, automatisch ook te installeren op de Apple Watch. Dat biedt vooral gemak, maar let op dat het beginscherm van de Apple Watch dan ook wordt gevuld met allerlei apps die je toch niet gebruikt.

Zo schakel je automatisch installeren in:

  1. Ga in de Watch-app op de iPhone naar het tabblad Mijn Watch.
  2. Tik op Algemeen.
  3. Zet de schakelaar aan bij Installeer apps automatisch.

Apple Watch automatisch installeren en indeling aanpassen

Appindeling op je Apple Watch aanpassen

De apps staan in een soort honingraatstructuur of raster op het beginscherm van je Apple Watch. Je kunt deze indeling van apps op twee plekken aanpassen: op de Apple Watch zelf of op de iPhone.

Op de iPhone is veruit het gemakkelijkst. Je gaat hiervoor in de Watch-app naar het tabblad Mijn Watch en vervolgens naar Appindeling. Je krijgt dan het raster zoals hierboven te zien is en je kunt met je vingers apps naar een andere plek slepen.

Sinds watchOS 4 is het ook mogelijk om de Watch-apps in een lijst te zien.

Apple Watch-apps verwijderen

Er zijn twee manieren waarop je Apple Watch apps van de smartwatch kunt verwijderen: op de Apple Watch zelf en op de iPhone.

1. Op de Apple Watch zelf
Een Apple Watch-app verwijderen gaat eigenlijk precies hetzelfde als op de iPhone. Door je vinger op het icoon te drukken, gaan de icoontjes trillen. Vervolgens tik je op het kruisje om de app te verwijderen. Zie de afbeelding.

Apps verwijderen van Apple Watch

De standaard-apps van Apple zijn niet te verbergen of te verwijderen.

2. Op de iPhone
Je kunt een Watch-app ook via je iPhone verwijderen. Dit doe je door in de Watch-app naar de betreffende app te gaan en de schakelaar bij Toon op Apple Watch uit te zetten.

We hebben bij de introductie van de Apple Watch ook een filmpje gemaakt over het installeren van apps. Dit werkt nog op dezelfde manier, al kunnen menu-opties tegenwoordig net iets anders heten:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorieën Apple Watch, Apps
Onderwerpen apple watch, apps