MacBook Pro 16-inch toetsenbord handen

Makkelijker typen op je Mac met automatische hoofdletters en punten

Op de Mac kun je zorgen dat woorden aan het begin van de zin automatisch een hoofdletter krijgen. Ook kun je automatisch een punt laten plaatsen als je tweemaal op de spatiebalk drukt. In iOS staan deze functies standaard ingeschakeld, maar op de Mac zul je het even zelf moeten activeren. Deze tip legt uit hoe dat gaat.

Er zijn allerlei manieren om het typen op de een smartphone of computer gemakkelijker te maken. Zo is er de functie tekstvervanging, waarmee je hele lappen tekst met een korte afkorting kunt intikken. Dit werkt ook op de Mac. Wat niet standaard werkt op de Mac is het plaatsen van hoofdletters aan het begin van een nieuwe zin. Ook een punt als afsluiting van een zin zal op de Mac niet standaard werken. Terwijl je het automatisch invoeren van hoofdletters en punten op de Mac heel gemakkelijk kunt instellen.

Typen op de Mac met automatische hoofdletters en punten

Het mooie van deze functie is dat namen ook automatisch met een hoofdletter worden geschreven. De Mac weet bij de eerste letter van een naam natuurlijk niet dat je een naam gaat typen, maar dat wordt na de volgende spatie gecorrigeerd. Je vindt deze instelling op de volgende plek:

  1. Ga naar  > Systeeminstellingen.
  2. Kies Toetsenbord.
  3. Bij Invoerbronnen klik je op Wijzig. Zit je op macOS Monterey of ouder? Ga dan naar het tabblad Tekst.
  4. Zet een vinkje bij Voeg punt toe via dubbele spatie en/of Voorzie woorden automatisch van hoofdletters.

Automatisch hoofdletters en punten op de Mac

Deze twee instellingen maken het typen op een Mac net even een stukje makkelijker. Bevalt dit niet, dan kun je het altijd weer uitschakelen via de stappen van hierboven.

Er zijn nog meer tips die het typen op het toetsenbord gemakkelijker maken op de Mac:

Bekijk ook

Programma's openen op je Mac vanaf het toetsenbord op 4 manieren

Er zijn verschillende manieren waarop je programma's kunt openen op je Mac, zonder dat je handen het toetsenbord loslaten. Hoe je dat doet lees je in deze tip.

Grappig feitje: mogelijk hebben we deze instelling te danken aan Nederlander Sander Vreeburg. Hij stuurde in oktober 2015 een verzoek aan Tim Cook waarom deze feature wel in iOS werkte, maar nog niet in macOS, het toenmalige OS X. Of zijn mailtje geholpen heeft is natuurlijk de vraag, maar het zou toch leuk zijn als Sander er medeverantwoordelijk voor is.

Dear Mr Cook,

Every year I look forward to one new feature. One tiny new feature. A feature that would make the Mac a little better. Just a little.
And every year its missing. Every year this tiny new feature is missing in the new OSX.
Every year I get disappointed. Every time when the new OS X is released, I check one thing.
I go to the Mail app, Make a new message, type in a sentence…..
And every time when I start the next sentence, one thing is missing!
auto capitalization!

It’s a feature in iOS for years. Why not on the Mac.

Give me one good reason.

Kind regards,

Sander Vreeburg,
The Netherlands

Wil je meer weten over tekstvervanging om nog sneller te kunnen typen, lees dan onze tip!

Bekijk ook

Tekstvervanging: zo kun je sneller typen op iPhone, iPad en Mac

Met Tekstvervanging kun je supersnel moeilijke woorden en lange zinnen intikken op de iPhone, iPad en Mac. Ook handig voor je IBAN, KvK- of BTW-nummer!