MacBook-toetsenbord met Shift-knop.

Makkelijker typen op je Mac met automatische hoofdletters en punten

Op de Mac kun je zorgen dat woorden aan het begin van de zin automatisch een hoofdletter krijgen. Ook kun je automatisch een punt laten plaatsen als je tweemaal op de spatiebalk drukt. In iOS staan deze functies standaard ingeschakeld, maar op de Mac zul je het even zelf moeten activeren. Deze tip legt uit hoe dat gaat.

MacBook-toetsenbord met Shift-knop.

Op de iPhone en iPad worden hoofdletters automatisch geplaatst bij elke nieuwe zin, terwijl je ook snel een punt kunt zetten door twee keer achter elkaar op de spatiebalk te tikken. Op de Mac kan dat ook, dankzij een simpele instelling. In dit artikel lees je hoe je het inschakelt.

Typen op de Mac met automatische hoofdletters en punten

Er zijn allerlei manieren om het typen op de iPhone, iPad en Mac gemakkelijker te maken. Zo is er de functie tekstvervanging, waarmee je hele lappen tekst met een korte afkorting kunt intikken. Dit werkt ook op de Mac.

Maar er is nog meer mogelijk. Op de iPhone krijgen woorden aan het begin van de zin automatisch een hoofdletter, ook als je een kleine letter had getypt. Dit is de danken aan de instelling Hoofdlettergevoelig. Deze staat standaard aan, zodat je niet telkens de Shift-knop in hoeft te drukken om een nieuwe zin met een hoofdletter te laten beginnen.

Op de Mac kan dit sinds macOS Sierra ook, zodat je je zinnen niet meer zelf met een hoofdletter hoeft te beginnen. Ook namen die je altijd met een hoofdletter schrijft, worden dan automatisch met een hoofdletter weergegeven. Je vindt deze instelling op de volgende plek:

  1. Open op je Mac Systeemvoorkeuren.
  2. Kies Toetsenbord.
  3. Selecteer Tekst en zorg ervoor dat het vinkje bij Voorzie woorden automatisch van hoofdletters aangevinkt staat.
  4. Je kunt hier ook aangeven dat een dubbele spatie automatisch resulteert in een punt met de optie Voeg punt toe via dubbele spatie.

Systeemvoorkeuren voor tekst op de Mac.

Deze twee instellingen maakt het typen op een Mac net even een stukje makkelijker. Bevalt dit niet, dan kun je het te allen tijde uitschakelen via de stappen van hierboven.

Grappig feitje: mogelijk hebben we deze instelling te danken aan Nederlander Sander Vreeburg. Hij stuurde in oktober 2015 een verzoek aan Tim Cook waarom deze feature wel in iOS werkte, maar nog niet in macOS, het toenmalige OS X. Of zijn mailtje geholpen heeft is natuurlijk de vraag, maar het zou toch leuk zijn als Sander er medeverantwoordelijk voor is.

Dear Mr Cook,

Every year I look forward to one new feature. One tiny new feature. A feature that would make the Mac a little better. Just a little.
And every year its missing. Every year this tiny new feature is missing in the new OSX.
Every year I get disappointed. Every time when the new OS X is released, I check one thing.
I go to the Mail app, Make a new message, type in a sentence…..
And every time when I start the next sentence, one thing is missing!
auto capitalization!

It’s a feature in iOS for years. Why not on the Mac.

Give me one good reason.

Kind regards,

Sander Vreeburg,
The Netherlands

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorieën Basisfuncties, Mac
Onderwerp toetsenbord
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave