ipod line-up apple

Kun je Apple Music op een iPod gebruiken?

De iPod is de ultieme muziekspeler van Apple, maar je kunt de meeste modellen niet gebruiken voor Apple Music. In deze tip zetten we uiteen welke iPods wel en niet geschikt zijn voor Apple Music. Ook kijken we wat er verandert voor oudere iPods door de komst van Apple Music.

De iPod is hét Apple-product dat zich volledig richt op muziek en dus ook het ideale afspeelapparaat voor Apple Music, zou je denken. Toch kun je lang niet op alle iPods gebruik maken van Apple Music. In dit artikel zetten we op een rijtje waar je als gebruiker van een oudere iPod rekening mee moet houden.

ipod line-up apple

Apple Music vereist iOS 8.4

Met de komst van Apple Music wordt de scheiding tussen nieuwe en oudere Apple-producten pijnlijk duidelijk. Het is namelijk heel simpel: draait jouw iPod touch niet op iOS 8.4, dan kun je ook niet aan de slag met Apple Music. Dat is slecht nieuws, want het betekent dat je alleen met de nieuwste iPod touch-modellen (vijfde en zesde generatie) toegang krijgt. Voor andere modellen zoals de iPod nano en iPod shuffle is het helemaal niet mogelijk om nummers uit de collectie van Apple Music af te spelen.

Deze iPods zijn niet geschikt voor Apple Music

  • iPod Classic
  • iPod shuffle
  • iPod nano
  • iPod touch tot en met vierde generatie

De vijfde en zesde generatie iPod touch zijn dus de enige apparaten in de iPod-lijn die Apple Music ondersteunen. Als je naast de iPhone of iPad nog een andere muziekspeler wilt gebruiken, bijvoorbeeld om te sporten, is het misschien tijd om een iPod-upgrade te overwegen. In de zomer van 2015 verschenen nieuwe modellen, die er qua uiterlijk overigens hetzelfde uitzien als hun voorgangers. Wel is de zesde generatie iPod touch technisch gezien sterk verbeterd: er zit een betere camera in en de processor is krachtiger.

Apple Music werkt met iCloud

Overigens is het niet zo gek dat Apple Music niet geschikt is voor de oudere iPods. Het is een streamingdienst, waarbij je dus een internetverbinding nodig hebt. Je kunt met Apple Music ook nummers offline beluisteren, maar daarvoor heb je iCloud-muziekbibliotheek nodig en de oudere iPods werken niet met iCloud. Offline nummers opslaan op je Mac en vervolgens kopiëren naar een oudere iPod lukt dan ook niet.

Lees ook: Zo sla je nummers offline op met Apple Music

FairPlay 2 is niet het probleem

De nummers van Apple Music zijn beveiligd met DRM. Apple gebruikt daarvoor de technologie FairPlay 2, die ze ook voor de kopieerbeveiliging van tv-series, boeken en films gebruiken. FairPlay 2 werd al in 2008 ingevoerd, dus alle iPods die sinds dat jaar zijn verschenen zouden ermee overweg kunnen. Overigens ging Apple vanaf 2009 bezig met het verwijderen van DRM, maar het gaat daarbij om gekochte nummers.

Deze nummers kun je nog wel gewoon op de oude iPods afspelen.

  • Gekochte iTunes-muzieknummers met FairPlay-DRM.
  • Gekochte iTunes-nummers zonder DRM (vanaf ca. 2009).
  • Onbeveiligde mp3’jes en AAC-muzieknummers die je zelf hebt gedownload of geript.

Deze nummers kun je niet afspelen:

  • Nummers die niet lokaal in je iTunes-bibliotheek staan (als je gebruik maakt van streamen van je iTunes-bibliotheek naar meerdere apparaten, via iCloud).
  • Nummers uit de collectie van Apple Music, die je niet hebt gekocht. Het gaat hier om de 30 miljoen nummers in de collectie.

Wat verandert er voor oudere modellen?

Als eigenaar van een iPod Classic of ander model waarop Apple Music niet werkt verandert er niets. Je kunt nog steeds muziek downloaden, in iTunes zetten en vervolgens naar je iPod slepen. Muziek van Apple Music offline downloaden en naar je iPod slepen werkt niet. Als je dit probeert word je op de volgende foutmelding getracteerd:

iPod-Apple-Music-Foutmelding

Verwarring in iTunes door dubbele nummers

Om muziek voor oudere iPods te kopen ben je dus gewoon nog aangewezen op de iTunes Store. Daar kun je nog steeds losse nummers en albums kopen, die je zonder probleem op je iPod zet.

Het wordt pas verwarrend als je een nummer in de iTunes Store hebt gekocht én offline hebt opgeslagen vanuit Apple Music. Dit zijn namelijk twee verschillende muziekbestanden. Daardoor lijkt het alsof de nummers dubbel aanwezig zijn in je iTunes bibliotheek. De ene kun je wel op de iPod zetten, de andere niet.

Freedom-Single-iTunes

Lees ook: Apple Music en DRM: hoe zit dat?

Samenvattend verandert er voor iPod-gebruikers die geen vijfde of zesde generatie iPod touch hebben, dus niets met de komst van Apple Music, maar ze krijgen er ook geen extra mogelijkheden bij. Pas wel op als je nummers offline gaat opslaan vanuit Apple Music. Als je denkt dat het nummer dubbel is en één van de twee weggooit, kan dat nét het nummer zijn dat je op de iPod kunt afspelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorieën iTunes, Muziek
Onderwerpen apple music, ipod classic, ipod nano, ipod shuffle, ipod touch