Fixmoji-toestenbord op de iPhone.

Alternatieve toetsenborden installeren op iPhone en iPad

Alternatieve toetsenborden installeren op je iPhone of iPad is een fluitje van een cent. We leggen uit hoe je toetsenborden van derden kunt installeren en verwijderen. En hoe zit het met

Alternatieve iPhone-toetsenborden van derden

Hoe installeer je een alternatief toetsenbord op je iPhone of iPad? Er zijn allerlei toetsenbord-apps van derde partijen te vinden in de App Store, die extra functies toevoegen. Daarom zijn ze interessant om eens te proberen. In deze tip leggen we uit hoe je ze kunt vinden en installeren.

Dit artikel bespreekt:

Alternatief iPhone-toetsenbord installeren

Sinds iOS 8 is het mogelijk om een alternatief toetsenbord te installeren. Voordat je onderstaande stappen doorloopt, is het handig om je alvast te oriënteren op het aanbod. Er zijn tientallen alternatieve toetsenborden, die allemaal iets anders toevoegen aan de functionaliteit. Bekijk eens onze lijst met de beste toetsenborden-apps voor je iPhone en iPad.

Fixmoji-toetsenbord op de iPhone.

Het installeren van een alternatief toetsenbord van een derde partij werkt als volgt:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Algemeen > Toetsenbord> Toetsenborden.
 3. Tik op Voeg toetsenbord toe en blader naar beneden. Onderaan het scherm staan toetsenborden van derden.
 4. Tik op het toetsenbord dat je wilt installeren, bijvoorbeeld SwiftKey, Gboard of Fleksy. Je gaat nu terug naar het overzicht van toetsenborden.
 5. Je ziet het nieuwe toetsenbord nu in het lijstje staan.

Je kunt je nieuwe toetsenbord proberen door een app te openen waarin je tekst kunt invoeren. Door op het wereldbolletje op het toetsenbord te drukken wissel je van het huidige toetsenbord en alle andere (alternatieve) toetsenborden in de lijst. Meer hierover lees je in de tip Toetsenborden wisselen op iPhone en iPad.

Alternatieve toetsenborden installeren

Toetsenbord instellen op iPhone en iPad

Na het installeren van het toetsenbord kan je vaak nog verschillende voorkeuren doorgeven voor hoe het toetsenbord eruit ziet of hoe het toetsenbord werkt. Het instellen van het toetsenbord doe je in de app zelf. Zo kan je in Fleksy kiezen uit kleuren en groottes en en schakel je tussen een wit en zwart toetsenbord in SwiftKey. Ook kan je voorkeuren aangeven over leestekens neerzetten en autocorrectie.

Alternatief toetsenbord verwijderen op iPhone en iPad

Ben je uitgekeken op een toetsenbord en wil je het niet meer gebruiken, dan kun je deze als volgt verwijderen:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden.
 3. Tik op Wijzig
 4. Tik op de rode knop voor het toetsenbord dat je wilt verwijderen.

Alternatieve toetsenbord volledige toegang geven

Krijg je het toetsenbord niet te zien als op het wereldbolletje drukt om tussen toetsenborden te wisselen? Sommige toetsenborden vereisen dat je ze ‘volledige toegang’ geeft. Dit heeft wel als nadeel dat toetsenborden je typegedrag kunnen bijhouden en naar de servers van de ontwikkelaar sturen. Volgens de ontwikkelaar is dat nodig om de app steeds beter te maken en van jouw gedrag te kunnen leren, maar betekent ook dat de ontwikkelaar weet welke teksten jij intikt.

Zo geef je een toetsenbord volledige toegang:

 1. Open de Instellingen-app
 2. Ga naar Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden.
 3. Tik op de naam van het toetsenbord.
 4. Zet de schakelaar aan bij Geef volledige toegang.

Toetsenbord-apps en privacy: wel of niet volledige toegang geven?

Apple verzoekt makers van toetsenborden om alle informatie lokaal, dus alleen op je iPhone of iPad op te slaan. Zo wordt tegengegaan dat apps je toetsaanslagen registreren en opslaan. Als een app wel wil verbinden met een server, krijg je een pop-up waarin je daarvoor toestemming moet geven. Apple waarschuwt daarin voor het intypen van creditcard- of adresinformatie.

Het is niet zo dat toetsenbord-apps alle info kunnen raadplegen. Dit geldt bijvoorbeeld voor wachtwoorden: zodra je in een app je wachtwoord moet intikken schakelt Apple het alternatieve toetsenbord uit en krijg je het standaard toetsenbord te zien. Zo kunnen wachtwoorden niet door andere partijen worden onderschept.

In een apart artikel belichten we de privacy van toetsenborden.

Welk alternatief toetsenbord is goed?

In ons overzicht van de beste toetsenbord-apps voor iOS lees je meer over alternatieve toetsenborden. Welke zijn goed, welke bevelen we aan?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2019
Categorie Tweaks
Onderwerpen keyboard, toetsenbord