Hoofdtelefoon met muziek

iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

Wat is de beste app voor streaming muziek op iPhone en iPad? Welke streaming muziekdienst is het best? Moet je Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music, Juke of Tidal hebben? Wij vergelijken de populairste muziek streamingdiensten en zet de belangrijkste punten op een rij.

Apple Music, Spotify, Deezer, Juke, YouTube Music, Tidal of Qobuz? Er zijn heel wat diensten waarmee je onbeperkt muziek kan luisteren voor rond de 10 euro per maand. Maar welke dienst biedt het meest? En met welke app kun je beste muziek streamen op iPhone en iPad? We belichten per dienst de plus- en minpunten en zetten op rij wat de mobiele apps te bieden hebben.

Muziek streamingdiensten vergeleken

In dit artikel vergelijken we alleen gangbare muziek streaming-diensten, die je met een betaald abonnement afneemt. Voorwaarde is dat je in alle apps muziek kan zoeken en vinden, die je volledig legaal kan beluisteren en kan toevoegen aan je eigen afspeellijsten. In onze tabel zie je in één oogopslag de belangrijkste eigenschappen van de geteste muziekdiensten.

Bekijk grafiek iCulture vergelijkt: Streaming muziekdiensten.

1. Spotify

Spotify op iPhone
Spotify is de bekendste en grootste streamingdienst voor muziek. De dienst heeft niet het grootste muziekaanbod, maar is momenteel toch de beste streaming muziek-oplossing voor iPhone en iPad. Dat komt omdat Spotify veruit de beste ondersteuning biedt voor andere apps en gebruikers het meest te bieden heeft. Dankzij allerlei apps van derden, die gebruik maken van Spotify’s Premium-abonnement, zijn er tientallen manieren om dankzij Spotify nieuwe muziek te ontdekken. In de app kun je je abonneren op alle afspeellijsten van vrienden, bladeren door nieuwe releases en is er een nieuwsfeed die nummers in je interessegebied laat zien. Ook de bewerkingsmogelijkheden van afspeellijsten in de app zelf zijn goed. De creditcard bij de proefperiode kan je omzeilen met Spotify-tegoedkaarten in winkels.

Wil je muziek luisteren via speakers, dan kan dat vaak via Spotify Connect. Sommige speakers van bekende merken werken nauw samen met Spotify, zodat je al je muziek moeiteloos kunt streamen. Spotify ondersteunt verder ook AirPlay. Hierdoor kan je Spotify op de HomePod gebruiken. Je Spotify-muziek streamen via de HomePod met Siri kan helaas niet.

Lees meer over de mogelijkheden in onze Spotify uitleg.

 • Kosten: gratis, €9,99 per maand via de website van Spotify, €12,99 via de App Store, €14,99 per maand voor een gezinsabonnement (maximaal zes personen), €4,99 per maand voor studenten
 • Opties zonder abonnement: Gratis muziek luisteren met reclame. Proefperiode van dertig dagen voor Spotify Premium (soms een actie met €0,99 voor drie maanden).
 • Aanbod: ‘Meer dan 40 miljoen nummers’
 • Bitrate: 96 kbps op mobiel (aanpassing naar Hoog (160kbps) en Extreem (320kbps, alleen Premium) mogelijk), 160 kbps standaard, 320 kbps voor Premium-gebruikers
 • Audiocodec: Ogg Vorbis
 • Offline opslaan: Ja.
 • Apps voor: iPhone (ook CarPlay), iPad, iPod touch, Android, Windows Phone, BlackBerry, PlayStation 4, etc.
 • Sterk: Ook gratis te gebruiken (met reclame), levendige vriendengemeenschap, Spotify dient als basis voor allerlei andere Spotify-apps. Vrijwel nooit storingen.
 • Minder sterk: Kan overzichtelijker, geen app voor Apple TV en Apple Watch.
 • Beschikbaar op Sonos?: Ja.

2. Apple Music

Gift Card voor Apple Music.
Sinds juni 2015 heeft Apple een eigen streamingdienst genaamd Apple Music. Het is afgeleid van Beats Music, de streaming muziekdienst die Apple in 2014 overnam. Bijna alle populaire muzieknummers zijn via Apple Music verkrijgbaar. Apple zal het vooral moeten hebben van deskundigheid en aanbevelingen en de samenwerking met haar producten. In het begin zette Apple vooral in op door mensen gecureerde afspeellijsten, maar daar zijn ze deels op teruggekomen. Apple Music heeft naast een groot aanbod, ook allerlei radiostations voor allerlei thema’s. Ook kun je luisteren naar Beats 1, waar dj’s regelmatig bekende artiesten uitnodigen om over muziek te praten.

Het voordeel van Apple Music is de nauwe integratie met iOS. Zo kun je Siri gebruiken om muziek op te zoeken. Ook kun je Apple Music gebruiken in de auto dankzij CarPlay en importeer je je eigen bestaande muziekbibliotheek in iTunes. Apple doet daarnaast veel met video. Zo is Carpool Karaoke beschikbaar voor Apple Music gebruikers en zijn er met regelmaat exclusieve documentaires. Er is ook een groot aanbod van muziekvideo’s. Heb je een HomePod, dan werkt deze ook nauw samen met Apple Music. Je kan dan Siri gebruiken om muziek op de HomePod af te spelen, zonder dat je daar een iPhone, iPad of Mac voor nodig hebt.

Lees meer over de mogelijkheden in onze Apple Music uitleg.

 • Kosten: €9,99 per maand, gezinsabonnement €14,99 voor maximaal 6 personen (Delen met Gezin vereist), studentenabonnement voor €4,99 per maand
 • Opties zonder abonnement: Beats 1 radiostation en Connect gratis te gebruiken. Proefperiode van drie maanden voor €0,99 (gratis in België).
 • Aanbod: ‘Meer dan 40 miljoen nummers’
 • Bitrate: standaard 256 kbps
 • Audiocodec: AAC
 • Offline opslaan: Ja.
 • Apps: iPhone (ook CarPlay), iPad, iPod touch, Mac, Apple Watch, Apple TV, Windows, Android
 • Sterk: Sterke ondersteuning door Apple, geen reclame, aanbevelingen door bekende artiesten en dj’s, gemaakt door een sterrenteam van muziekexperts. Extra opties zoals Beats 1 en Connect. Sterke samenwerking met iOS en de HomePod.
 • Minder sterk: Weinig gratis opties (na de eerste maand).
 • Beschikbaar op Sonos?: Ja.

3. Deezer

Deezer apps.
Deezer begon als een app waarin je een artiest kon invoeren en aan de hand daarvan vergelijkbare artiesten kreeg te horen. Inmiddels is Deezer een serieuze muziekdienst die zich kan meten met de concurrentie. Er is een nieuwsfeed met aanbevolen muziek, een overzicht van nieuwe releases en gemakkelijke toegang tot profielen van vrienden. Deezer heeft de mogelijkheid om de songteksten van nummers op te vragen. Ook heeft de app ‘Flow’, een functie die je muziek aanraadt en steeds slimmer wordt naarmate je meer nummers in de flow als ‘leuk’ of ‘stom’ benoemt. Je kan bijna alles gratis gebruiken. Als je betaalt, kan je behalve (offline) afspeellijsten samenstellen ook albums bewaren om snel te benaderen. De app ziet er bovendien goed uit. Klanten van T-Mobile kunnen bij sommige abonnementen met korting een Deezer-abonnement aanschaffen.

Heb je een Sonos-luidspreker in huis staan, dan kun je upgraden naar een Deezer Elite-abonnement voor een hogere muziekkwaliteit. Je luistert dan naar lossless muziek in het FLAC-formaat, met een bitrate van maximaal 1411 kbps. Eén nadeel: je mag hier alleen gebruik van maken vanuit de Sonos-app, op de bijbehorende speakers. Het is niet mogelijk om op de iPhone of iPad naar de hogere geluidskwaliteit te luisteren.

 • Kosten: Gratis (alleen op computer en tablet, met reclame, geen offline luisteren), €9,99 euro per maand voor Premium+-abonnement, €14,99 voor Deezer Family (maximaal zes personen) en Elite
 • Opties zonder abonnement: Alle muziek afspelen (alleen computer en tablet), maar niet opslaan in eigen afspeellijsten en voor offline gebruik. Premium+ met proefperiode van 30 dagen.
 • Aanbod: ‘Meer dan 43 miljoen nummers’
 • Bitrate: 128 kbps bij gratis abonnement, 320 kbps bij Deezer Premium+, 1.411 kbps bij Deezer Elite
 • Audiocodec: standaard MP3, FLAC bij Deezer Elite
 • Offline opslaan: Ja.
 • Apps: iPhone (ook CarPlay), iPad, iPod touch, Apple Watch, Android, Windows Phone, Mac, Windows (overige platformen)
 • Sterk: Veel gratis mogelijkheden, grote muziekdatabase, fraaie applicatie, redelijk levendige Nederlandse muziekgemeenschap door T-Mobile. Veel luisteren zonder betalen.
 • Minder sterk: Weinig integratie met andere apps.
 • Beschikbaar op Sonos?: Ja.

4. Juke

Juke op de Mac en iPhone.
Juke is een Nederlandse muziekdienst van Talpa Radio en de MediaMarkt. Juke combineert de populairste Nederlandse radiostations met on-demand muziek. Van Juke zijn twee soorten abonnementen beschikbaar: met een gratis Juke-abonnement kun je naar alle bekende radiostations luisteren, maar ook de verschillende themazenders opstarten. Denk aan Radio 538, Sky Radio, 100% NL, Classic FM, maar ook de radiozenders van de NPO. Je kan zoeken op shows en je favoriete radiozenders opslaan. Wil je ook on-demand luisteren, dan heb je een abonnement van €9,99 nodig. Juke bevat bijna 50 miljoen nummers, zowel van de grote internationale als Nederlandse artiesten. Je kan met de app de muziek ook offline opslaan en je eigen afspeellijsten maken. Juke zet ook bekende namen in, zoals radiodj’s en presentatoren. Onder andere Edwin Evers, Coen & Sander maar ook Armin van Buuren hebben hun eigen profielpagina, waar je hun favoriete muziek kunt terugvinden. Juke onderscheidt zich dan ook vooral met deze bekende koppen. Wil je Juke eerst proberen, dan kan dat gedurende de eerste maand voor €0,01.

 • Kosten: Gratis (alleen radiostations), €9,99 per maand
 • Opties zonder abonnement: Gratis naar de populairste radiostations van Nederland luisteren. Premium is één maand uit te proberen voor €0,01.
 • Aanbod: Meer dan zestig Nederlandse radiostations en themazenders. On-demand ‘bijna 50 miljoen nummers’.
 • Bitrate: tot 320 kbps
 • Audiocodec: Dolby Audio, AAC
 • Offline opslaan: Ja
 • Apps: iPhone, iPad, iPod touch, Android. PC en Mac via website. iOS-app werkt met AirPlay en Chromecast.
 • Sterk: Luisteren naar de populairste radiostations en speciale afspeellijsten van bekende namen. Je kan met een gratis account al naar alle radiostations luisteren en als favoriet opslaan. Bovendien is het aanbod van muziek bij het betaalde abonnement erg groot.
 • Minder sterk: Geen eigen apps voor Mac, pc, Apple TV en CarPlay. Niet te gebruiken op twee telefoons tegelijk.
 • Integratie met Sonos: Ja

5. YouTube Music

YouTube Music app
YouTube Music is de streaming muziekdienst van YouTube. YouTube Music is er in twee soorten: gratis en tegen betaling. Het aanbod is bij beide versies hetzelfde: tientallen miljoenen officiële muzieknummers en live optredens en remixes die je niet bij andere muziekdiensten vindt. De YouTube Music-app heeft twee standen: een video- en audiomodus. Als je de gratis versie van YouTube Music gebruikt, kan je alleen de videomodus van de app gebruiken. Bij officiële tracks wordt dan de albumhoes getoond, terwijl je bij live optredens per se de video moet laden. Bovendien wordt de gratis versie onderbroken door reclame en kun je de muziek alleen beluisteren als je de YouTube Music-app open hebt staan. In de achtergrond luisteren is dan dus niet mogelijk. Voor het offline opslaan van nummers heb je ook Music Premium nodig.

In de app kun je aangeven wat je favoriete artiesten zijn, zodat de voorgestelde nummers beter bij je smaak passen. Er is ook een Hotlist-pagina waar je populaire muziekvideo’s en nummers vindt. Verder maak je zelf afspeellijsten aan en voeg je nummers toe aan je eigen bibliotheek. Door het eenvoudige design is de app makkelijk te gebruiken.

YouTube Music-app.

Wil je betalen, dan heb je twee opties: YouTube Music Premium of YouTube Premium. YouTube Music Premium kost €9,99 per maand, terwijl YouTube Premium €11,99 per maand kost. Met YouTube Premium kan je ook meteen onbeperkt en zonder reclame de normale versie van YouTube gebruiken, video’s downloaden en YouTube in de achtergrond gebruiken. Van YouTube Music Premium is ook een gezinsabonnement beschikbaar voor €14,99, zodat je met maximaal zes mensen onbeperkt naar muziek kan luisteren. Iedereen heeft zijn of haar eigen account, maar je moet wel op hetzelfde adres wonen. De YouTube Music-app is beschikbaar op iPhone en iPad en je kan ook via het web luisteren. De kwaliteit via de app is 128kbps met AAC-codes, terwijl dit op de desktop 128kbps in OPUS-codes is.

Bundel Via web Via app
YouTube Music Premium €9,99 €12,99
YouTube Music Premium gezin €14,99 €19,99
YouTube Premium €11,99 €15,99
YouTube Premium gezin €17,99 €22,99
 • Kosten: Gratis, vanaf €9,99 per maand
 • Opties zonder abonnement: Gratis onbeperkt muziek luisteren met reclame (alleen in videostand; alleen met app op de voorgrond). Premium drie maanden lang uit te proberen.
 • Aanbod: ‘Tientallen miljoenen’ officiële muzieknummers, remixes en live optredens.
 • Bitrate: tot 128kbps (wordt binnenkort verhoogd)
 • Audiocodec: AAC (app) en OPUS (desktop)
 • Offline opslaan: Ja
 • Apps: iPhone, iPad, iPod touch, Android. PC en Mac via website. iOS-app werkt met AirPlay en Chromecast.
 • Sterk: Enorm groot aanbod met officiële tracks, maar ook exclusieve remixes en live optredens. Uitgebreid video-aanbod. Gratis versie beschikbaar, betaalde versie eenvoudig te combineren met YouTube Premium.
 • Minder sterk: Geen eigen apps voor Mac, pc, Apple TV, Apple Watch en CarPlay. Bitrate is nog aan de lage kant, gratis versie alleen met de app op de voorgrond te gebruiken.
 • Integratie met Sonos: Nee (wordt aan gewerkt)

5. Google Play Music

Google Play Music apps.

Let op: Google Play Music wordt op den duur vervangen door YouTube Music. Hoewel beide diensten voorlopig nog naast elkaar blijven bestaan, lijkt YouTube Music op de lange termijn de betere keuze.

Google Play Music is de muziekdienst van Google en is voor veel apparaten beschikbaar. Na het aanmaken van een account krijg je een fraaie en moderne app te zien. Daarin kan je behalve eigen afspeellijsten ook losse nummers bewaren. Die zie je (ook offline) terug in je bibliotheek op de bekende iTunes-manier. Je kan de nummers sorteren op genre, artiesten, albums en liedjes. In het ontdek-gedeelte ligt de nadruk op afspeellijsten in plaats van albums, waarbij je kiest uit genres en geselecteerde playlists. Tenslotte kan je naar ‘radiozenders’ op basis van favoriete artiesten luisteren en muziekvideo’s bekijken via YouTube. Google Play Music biedt als een van de weinig diensten de mogelijkheid om je eigen nummers te uploaden, met een maximum van 50.000 stuks. Dat hoeven geen zelf gekochte nummers te zijn. Dit kan zelfs gratis, want een Google-account is het enige wat je nodig hebt. Lees al onze artikelen over Google Play Music.

 • Kosten: €9,99 per maand, gezinsabonnement van €14,99 per maand (maximaal zes mensen)
 • Opties zonder abonnement: 30 dagen proberen, daarna kleine selectie van gratis nummers (je kunt ook 50.000 eigen liedjes uploaden)
 • Aanbod: ’40 miljoen nummers’
 • Bitrate: tot 320 kbps
 • Audiocodec: MP3
 • Offline opslaan: Ja.
 • Apps: iPhone (ook CarPlay), iPad, iPod touch, Android, Windows Phone, Windows en Mac via Chrome-app
 • Sterk: Naamsbekendheid Google, veel alternatieve apps voorhanden door onafhankelijke ontwikkelaars (zoals gMusic 2). Ook te gebruiken voor eigen muziek (max. 50.000 nummers). Goede samenwerking met digitale assistent Google Now.
 • Minder sterk: Het aanbod is wat minder, geen apps voor Apple Watch en Apple TV.
 • Beschikbaar op Sonos?: Ja.

6. Tidal

Tidal is een muziekdienst die sinds 2015 actief is in Nederland. Tidal wil bij uitstek de plek zijn voor audiofielen, door muziek aan te bieden in een veel hogere bitrate. Alle muziek in Tidal wordt namelijk aangeboden in lossless formaat: Apple Lossless-formaat (ALAC) op Apple-apparaten en FLAC op overige apparaten. Zowel ALAC als FLAC hebben een bitrate tot 1411 kbps. Ter vergelijking: op Spotify moet je het doen met een bitrate van maximaal 320 kbps (Ogg Vorbis). Dat verschil kun je duidelijk horen, maar hierdoor heeft Tidal ook een groter effect op je dataverbruik omdat je meer data over het netwerk streamt. Thuis heb je daar gelukkig weinig last van. Je betaalt wel extra voor deze hogere geluidskwaliteit: lossless muziek luisteren kost €19,99 per maand. Is een lagere muziekkwaliteit ook oké? Dan kun je een abonnement voor €9,99 afsluiten.

Tidal apps.

Er zitten nogal wat grote namen achter Tidal. De muziekdienst werd in 2015 overgenomen door Jay-Z voor 50 miljoen dollar, waarna de muzikant onder andere Beyonce, Rihanna, Kanye West, Jack White en Usher aandeelhouder maakte. Hoewel deze muzikanten direct verwikkeld zijn bij Tidal, is hun muziek niet exclusief voor de dienst. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds nummers van Beyonce vinden op andere diensten. Toch is in het verleden gebleken dat sommige artiesten hun muziek alleen aanbieden op Tidal.

 • Kosten: €9,99 per maand, €19,99 per maand voor lossless
 • Opties zonder abonnement: 30 dagen gratis proberen
 • Aanbod: ‘Meer dan 60 miljoen nummers’
 • Bitrate: normaal 320 kbps, hoge kwaliteit 1411 kbps
 • Audiocodec: AAC voor Premium, ALAC/FLAC voor lossless
 • Offline opslaan: Ja.
 • Apps voor: iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV, Android, Mac, Windows (overige platformen)
 • Sterk: Hoge kwaliteit van muzieknummers. Grote namen zoals Jay-Z en Beyonce.
 • Minder sterk: Bijbetalen voor hogere muziekkwaliteit, databundel is bij hogere kwaliteit sneller op. Geen apps voor Apple Watch en CarPlay.
 • Beschikbaar op Sonos?: Ja.

7. Qobuz

Qobuz apps.
Qobuz richt zich net als Tidal op de echte audiofielen en mensen met een dure stereo-installatie die echt het verschil willen horen. Qobuz ondersteunt daarvoor meerkanaals geluid (5.1), zodat je op een surroundset optimaal kunt genieten. Deze dienst ging in 2013 van start in Nederland, België en een beperkt aantal Europese landen. Je kunt kiezen uit vier abonnementen. De goedkoopste levert alleen muziek in MP3-formaat (320 kbps).

Qobuz apps op de Mac.Daarnaast zijn er drie abonnementen in hoge kwaliteit. De goedkoopste is Qobuz Hi-Fi, waar je €19,99 per maand voor betaalt. Wil je een nog betere muziekkwaliteit dan betaal je €219,99 per jaar voor toegang tot de 40 miljoen titels van alle bekende en onafhankelijke labels. Deze kwaliteit geldt alleen voor downloads. Om te streamen in hoge kwaliteit, is er Qobuz Sublime+ voor €349,99 per jaar. Hoge kwaliteit betekent bij Qobuz 24-bit Hi-Res audio, ware cd-kwaliteit dus. Op jaarbasis zijn de abonnementen goedkoper dan Tidal. Een nadeel van Sublime+ is dat niet alle content uit de catalogus beschikbaar is.

 • Kosten: €9,99 en €19,99 per maand voor Premium en Hi-Fi of €219,99 en €349,99 per jaar voor Sublime en Sublime+.
 • Opties zonder abonnement: 15 dagen gratis proberen, alleen Premium en Hi-Fi.
 • Aanbod: ‘Meer dan 40 miljoen nummers’
 • Bitrate: 320 kbps (Premium), 1411 kbps (alle duurdere abonnementen)
 • Audiocodec: MP3 voor Premium, lossless FLAC voor de duurdere abonnementen
 • Offline opslaan: Ja.
 • Apps voor: iPhone, iPad, iPod touch, Kindle, Android, Windows (overige platformen)
 • Sterk: Hoge kwaliteit van muzieknummers. Digitale albumboekjes, geschreven content van een redactie. Veel keuze uit abonnementen.
 • Minder sterk: Geen maandabonnement mogelijk bij Sublime-abonnement, prijzig. Geen apps voor Apple Watch, Apple TV en CarPlay.
 • Beschikbaar op Sonos?: Ja.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2020
Categorie Apps
Onderwerpen apple music, deezer, muziek, spotify, streaming