Converteren naar PDF

Zo kun je snel documenten omzetten naar PDF op een iPhone of iPad

Op de iPhone en iPad kun je gemakkelijk documenten naar PDF converteren, zonder dat je extra software nodig hebt. Deze tip legt 2 methoden uit.

In iOS kun je snel een webpagina, foto, e-mail of ander document als PDF opslaan, zodat je het makkelijker kunt delen. Er zijn twee manieren om een PDF te maken, waarvoor je geen software van derden nodig hebt en die we hieronder uitleggen. Beide zijn ze niet zo heel bekend, maar ze zijn wel reuze handig in gebruik!

Converteren naar PDF

Documenten omzetten naar PDF

Het PDF-formaat wordt nog steeds veel gebruikt, omdat het op elk platform vrijwel dezelfde opmaak oplevert. Je weet dus wat je krijgt en de ontvanger hoeft geen speciale software te installeren om het document te kunnen bekijken. iOS kan PDF-documenten die je krijgt toegestuurd meteen vertonen. Maar wist je dat je in iOS ook heel gemakkelijk documenten kunt omzetten naar PDF? Er zijn speciale PDF-converteerapps voor verkrijgbaar, maar die heb je in feite niet nodig want het kan ook met de functies in iOS zelf. Hieronder lees je de twee manieren waarvoor je geen extra software nodig hebt.

Optie 1: Document opslaan als PDF via iBooks

Voor beide methoden die we hier bespreken heb je geen speciale PDF-conversiesoftware nodig. De functies zitten beide standaard in iOS, al is de ene wel iets makkelijker dan de andere. We beginnen met het opslaan naar PDF-formaat in iBooks.

Dit werkt als volgt:

  1. Open het document dat je wilt bekijken, bijvoorbeeld een foto of webpagina. Als voorbeeld nemen we een webpagina van iCulture.nl.
  2. Tik op de deelknop onderin het scherm en blader in de middelste rij naar Bewaar pdf in iBooks.
  3. Er wordt nu een PDF aangemaakt, die je in iBooks kunt bekijken.

Zie je de optie niet om als PDF op te slaan, dan kan het nodig zijn om achter het ‘Meer’-knopje te kijken. Het is ook mogelijk dat de app het opslaan naar PDF niet ondersteunt. In dat geval moet je verder gaan met de tweede optie.

PDF converteren op iPhone

De PDF die wordt aangemaakt wordt automatisch geopend in iBooks. Daar kun je het bekijken en doorbladeren, delen via e-mail of afdrukken via AirPrint. Dit doe je opnieuw via het deelmenu.

Optie 2: Omzetten naar PDF via printmenu

Er is nog een andere manier om een document om te zetten naar PDF. Dit werkt op een iets slimmere manier, waarbij je geen iBooks nodig hebt. Bovendien biedt het iets meer mogelijkheden, dus niet alleen printen en e-mailen.

Hiervoor heb je wel minimaal iOS 10 nodig en de app die je gebruikt moet een printfunctie hebben.

  1. Bekijk het document dat je wilt converteren naar PDF, bijvoorbeeld een e-mail.
  2. Tik op het deel-icoon en kies Druk af, zoals aangegeven op de afbeelding. Bij de meeste documenten vind je deze optie in het deelmenu.

PDF omzetten in iOS

  1. Je krijgt een preview te zien. Nu komt de truc: druk je vingertoppen op het document en maak een spreidbeweging. Er wordt nu een schermvullend PDF-document gemaakt.
  2. Je kunt dit PDF-document op elke manier delen, bijvoorbeeld via Slack, WhatsApp of wat je maar wilt. Druk op het deelicoon onderin het scherm en kiest de gewenste actie, bijvoorbeeld toevoegen aan iCloud Drive, importeren in Dropbox of verzenden via Viber. Achter de knop Meer vind je meer opties.

PDF omzetten in iOS

De simpele handbeweging waarbij je je vingers spreidt is dus het geheim om elk type document om te zetten naar PDF. Het werkt met foto’s, webpagina’s, e-mail, eigenlijk alles.

We hebben een aparte tip over PDF-bestanden lezen en opslaan op de iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Documenten
Onderwerp pdf