Berichten op iPhone

Opinie: Waarom Apple RCS zou moeten ondersteunen

RCS is de opvolger van SMS en is veel veiliger. Toch houdt Apple al jarenlang de boot af. Waarom toch? In dit artikel geven we ook antwoord op de vraag waarom je het zou willen hebben en wat Nederlandse providers doen.

Update 13 december 2022: Apple overweegt niet om RCS te gaan gebruiken, ook al vereist Europese wetgeving dat iMessage interoperabiliteit krijgt met andere chatdiensten. Dat beweert Bloomberg in een artikel over het openzetten van het iOS-platform voor App Stores van derden. Apple zou echter nog geen besluit hebben genomen over het openstellen van iMessage en de Berichten-app. Apple zou dit kunnen doen door RCS te gaan ondersteunen, een standaard die Google stevig aanbeveelt.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 10 augustus 2022.


iMessage krijgt elk jaar weer handige verbeteringen, maar één ding ontbreekt al jaren: de ondersteuning voor Rich Communcation Services, oftewel RCS. De providers spraken er in 2012 al over en in 2019 zou Apple gesprekken hebben gevoerd om het in te voeren. Maar het kwam er niet van. Inmiddels is Google een campagne begonnen: op de website Get The Message probeert de zoekmachinegigant Apple onder druk te zetten. De iPhone zou gebruik maken van gedateerde technologie uit de jaren negentig. Eigenlijk gaat het om een machtsspelletje tussen Apple en Google. Wat ons betreft zouden we toch graag willen dat Apple overstag gaat en ondersteuning voor RCS gaat aanbieden.

De strijd speelt zich voornamelijk af in het thuisland van beide bedrijven, de Verenigde Staten. De drie grote Amerikaanse providers zijn al overgestapt naar RCS, Samsung biedt het sinds oktober 2021 aan in de Berichten-app en Google biedt RCS voor alle Android-gebruikers in Nederland. Je bent dan niet meer afhankelijk van je provider. En dat laatste is goed nieuws, want in Nederland biedt alleen Vodafone officieel ondersteuning voor RCS. De drie andere providers hebben aangegeven dat ze RCS gaan ondersteunen: KPN, Tele2 en T-Mobile.

Wie een recent Samsung-toestel met Android 11 heeft en op het Vodafone-netwerk zit, kan RCS activeren. Maar iPhone-gebruikers grijpen op alle fronten mis – en dat ligt aan Apple.

RCS Google-campagne

Waarom je RCS zou willen hebben

Als je een berichtje via iMessage stuurt, is dat versleuteld. Dit werkt goed als je alleen vrienden met iPhones hebt, maar zodra je iets naar een Android-gebruiker wilt sturen valt Apple’s Berichten-app terug op SMS. Dit is te herkennen aan de groene tekstballonnetjes. SMS is onveilig omdat het niet end-to-end versleuteld is en waardoor berichten gemakkelijk zijn te onderscheppen.

Toch wordt het nog steeds gebruikt, ook voor belangrijke privacygevoelige communicatie. Zo worden vaccinatie-herinneringen van de GGD per SMS verstuurd en ontvang voor het inloggen bij allerlei diensten soms beveiligingscodes via SMS. Bedrijven als UPS, KLM, DHL, DPD, Tikkie, Aegon, ABN AMRO, ING, Knab, ICS, Facebook, Telegram, Clubhouse, Paypal, Google Nest en meer sturen codes per SMS toe. Iedereen weet dat SMS onveilig is en dat er een beter alternatief is, maar Apple lijkt er geen haast mee te hebben.

iPhone berichten tikken

Het gevolg is dat veel iPhone-gebruikers liever niet de Berichten-app van Apple gebruiken, als ze Android-vrienden hebben. Het is dan aantrekkelijker om WhatsApp te gebruiken, omdat je veel meer functies hebt. Zo kun je foto’s en video’s versturen, stickers gebruiken, groepsgesprekken voeren en zien wanneer iemand een bericht typt of jouw bericht ontvangt. Bij SMS heb je al die functies niet. Als Apple RCS had ondersteund, had je die mogelijkheden wel.

Als Apple ondersteuning voor RCS gaat bieden, wordt het aantrekkelijker om in een gemengde vriendengroep de Berichten-app te gaan gebruiken. RCS is dus niet alleen een veiliger alternatief voor SMS (RCS biedt sinds eind 2020 end-to-end versleuteling), maar biedt ook veelgebruikte extra’s die je van WhatsApp kent, zoals audioberichten en grote bestanden versturen. Verderop in dit artikel zetten we de voor- en nadelen van RCS nog eens op een rijtje.

Bekijk ook

iOS krijgt mogelijk ondersteuning voor sms-opvolger RCS

Apple is met instanties en providers in gesprek om RCS toe te voegen aan iOS. RCS is de opvolger van sms en brengt een aantal flinke verbeteringen die we uit populaire chatapps kennen.

Waarom Apple geen RCS wil

RCS past helemaal in het straatje van Apple: het biedt betere beveiliging en privacy, twee onderwerpen die Apple na aan het hart liggen. We kunnen alleen maar gissen waarom Apple geen haast maakt.

 • Reden #1: Apple vindt dat het met iMessage al een prima beveiligde oplossing heeft. Openzetten voor RCS ondermijnt de superioriteit van Apple’s eigen oplossing. Dit lijkt mij onzin, want nu staat iMessage open voor SMS en dat is veel onveiliger. Bovendien brengt Apple de eigen klanten in gevaar door het onveilige SMS te blijven ondersteunen.
 • Reden #2: iMessage zorgt voor een prima ‘walled garden’ waardoor mensen loyaal aan de iPhone blijven. Ook dit is een slecht argument, omdat Apple mensen met een gemengde vriendengroep nu wegjaagt uit iMessage. Als ze op WhatsApp overstappen wordt de stap naar een Android-toestel alleen maar makkelijker.
 • Reden #3: Het is technisch heel moeilijk om in te bouwen. Dit kan wel zo zijn, maar Apple staat er nu juist om bekend dat ze hard- en software in eigen hand hebben en daar volledige controle over hebben. Google slaagt er met Android ook in om RCS te ondersteunen op een platform met honderden verschillende fabrikanten en duizenden toestelvarianten. Dan moet het Apple ook lukken.

RCS-slide van GSMA bijeenkomst.

RCS in Nederland

Het is goed nieuws als Apple ooit RCS gaat ondersteunen. Maar hebben we er dan ook meteen iets aan in Nederland? Vaak zijn we met de uitrol van diensten immers pas jaren later aan de beurt. Ook op dat punt is er goed nieuws: Google heeft afgelopen najaar RCS-ondersteuning toegevoegd aan de Berichten-app in Nederland. Dit werkt op alle recente Android-toestellen, zonder dat je afhankelijk bent van je provider.

De Berichten-app van Samsung had al ondersteuning voor RCS, maar alleen als de provider dat zelf ook aanbood. Sinds december 2020 is het echter standaard aanwezig in de Berichten-app van Samsung, ook zonder providerondersteuning. Dit is te danken aan de wereldwijde uitrol van RCS op Android.

Dat je niet afhankelijk van je provider bent is maar goed ook, want in Nederland heeft alleen Vodafone officiële ondersteuning aangekondigd. Dit is sinds oktober 2020 actief. De provider schrijft echter:

Apple toestel
Apple ondersteunt de wereldwijde RCS-standaard op dit moment niet en geeft geen informatie over de toekomst. Berichten sturen vanuit Android & Samsung naar Apple blijft voorlopig via de traditionele SMS methode verlopen, zonder de nieuwe functionaliteiten. Apple maakt dus wel al gebruik van iMessage, wat vergelijkbaar is met RCS-Chat.

Op zich heeft Vodafone gelijk dat Apple vergelijkbare functionaliteit aanbiedt in iMessage, maar dat lost het probleem nog niet op dat je tussen iPhone en Android nog steeds onveilige SMS-berichten moet uitwisselen en dat je communicatie van belangrijke instanties ook via het onveilige SMS binnenkrijgt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Voor- en nadelen van RCS

Hieronder zetten we alles nog even op een rijtje wat de plus- en minpunten van RCS betreft.

Dit zijn de voordelen van RCS:

 • Alle communicatie verloopt via één app, niet via verschillende apps van allerlei aanbieders. Grootste struikelblok daarbij is dat mensen het wel moeten gaan gebruiken en daarbij WhatsApp aan de kant moeten zetten. Dat wordt lastig.
 • Veiliger dan SMS dankzij end-to-end encryptie.
 • Veel meer functies: foto’s sturen, videobellen, emoji gebruiken, groepsgesprekken voeren.
 • Voelt aan als een moderne chatapp.
 • Je kunt zien of de gesprekspartner aan het typen is.
 • Niet afhankelijk van je provider.
 • Werkt op alle telefoons van alle merken (als de fabrikant het ondersteunt).
 • Makkelijker chatten met een mix van iPhones en Android-toestellen.
 • Werkt via telecomnetwerk, dus ook geschikt voor noodberichten en in situaties waar geen internet voorhanden is.
 • Het is gratis.
 • Het is een algemene standaard. Er zit geen bedrijf zoals Facebook achter, die je data zou kunnen misbruiken.
 • Er is geen beperking van 160 tekens.
 • De verbinding verloopt via wifi of je mobiele databundel.

Dit zijn de nadelen van RCS:

 • RCS had aan het begin geen end-to-end encryptie. Dit is pas later toegevoegd, maar geeft wel aan dat de prioriteiten van de bedenkers niet bij privacy lagen.
 • Het is gekoppeld aan je telefoonnummer en die wil je niet altijd bekendmaken bij allerlei bedrijven (bijvoorbeeld als je een bekende Nederlander bent).
 • Omdat het gekoppeld is aan je telefoonnummer, is het vooral voor smartphones bedoeld. Maar we chatten op veel meer apparaten, ook desktop en tablet.
 • RCS wordt nog niet door alle fabrikanten ondersteund, met Apple als belangrijkste uitzondering.
 • Bij gebruik van RCS zullen niet alle geavanceerde functies werken, waardoor de gebruikservaring in WhatsApp (en soortgelijke apps) beter blijft. Zo kun je in iMessage berichten met effect versturen, die in RCS niet zichtbaar zijn. Ook sommige groepsfuncties zullen niet werken. Als je een iMessage-groep hebt en je voegt er een Android-gebruiker aan toe, dan wordt het automatisch een SMS-groep met minder functionaliteit. Dat zal bij RCS niet anders zijn. En als Android-gebruikers een iPhone-gebruiker toevoegen aan hun groep, wordt er ook weer een nieuwe groep (met minder opties) van gemaakt.

Uiteindelijk gaat het Apple vooral om het in stand houden van de verschillen tussen de platformen. Google wil dat Apple naar RCS overstapt, om makkelijker foto’s in hoge resolutie uit te wisselen, leesbevestigingen te krijgen, met emoji te kunnen reageren en allerlei andere handige berichtenfuncties. Maar Apple-gebruikers hebben dat al, zolang ze maar op iOS blijven hangen en vrienden uitkiezen die een iPhone gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

 • 2022 - 13 december: Toegevoegd dat Apple niet van plan is om RCS te gaan ondersteunen.
 • 2022 - 10 augustus: Nu Google een campagne is begonnen om Apple over te halen RCS te implementeren, hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.