Apple-Music-iOS-icoon

Apple Music en DRM: hoe zit dat?

Apple past DRM toe op muzieknummers van Apple Music, ook bij eigen nummers. Dat kan problemen opleveren als straks je proefabonnement afloopt. Lees hier hoe het zit en hoe je eventuele problemen kunt voorkomen.

Apple-Music-WWDCEr is iets bijzonders aan de hand bij Apple Music: als je je persoonlijke muziekcollectie laat matchen met die van Apple Music, zullen ook je eigen nummers worden voorzien van kopieerbeveiliging (DRM).

De oplossing? Laat je bestaande abonnement op iTunes Match nog even doorlopen, want daarbij heb je wél recht op DRM-vrije nummers. Of maak een goede backup van de iTunes-muziekbibliotheek.

Apple Music vereist iCloud-synchronisatie

icloud-muziekbibliotheek-inschakelen-markeringOm allerlei functies van Apple Music te kunnen gebruiken, moet je de schakelaar bij iCloud-muziekbibliotheek inschakelen. Wil je bijvoorbeeld nummers en afspeellijsten van Apple Music offline opslaan, dan kan dat alleen als je iCloud-muziekbibliotheek inschakelt. Dit heeft als bij-effect dat ook jouw persoonlijke iTunes-muziekbibliotheek wordt gematcht met de collectie van Apple Music. In een eerder artikel hebben we beschreven, dat dit vervelende consequenties kan hebben. Unieke opnames gaan verloren, albumhoezen worden vervangen door afbeeldingen in lagere resolutie en afspeellijsten worden door elkaar gehusseld.

Maar er speelt nog iets anders, dat ook ongewenst kan zijn: de gematchte nummers worden voorzien van DRM.

Apple Music werkt met DRM

Het zit zo:

 • Nummers uit de collectie van Apple Music zijn voorzien van DRM. Als je ze offline opslaat, zijn ze dus voorzien van kopieerbeveiliging.
 • Nummers die je via iTunes hebt gekocht, zijn DRM-vrij.
 • Nummers die je via iTunes Match matcht, zijn DRM-vrij.
 • Nummers die je via Apple Music matcht, zijn voorzien van DRM.

Vooral die laatste twee punten zijn belangrijk. Apple past DRM toe op alle nummers in je iCloud-muziekbibliotheek, ook je eigen nummers. Upload je een mp3’tje naar iCloud en gooi je het origineel weg, dan zal het nummer in jouw muziekbibliotheek worden voorzien van DRM. Dat geeft niets, als je toch van plan was om de komende jaren een abonnement op Apple Music te nemen. Maar wil je alleen het proefabonnement gebruiken om te kijken of Apple Music leuk genoeg is, dan kun je aan het einde van de proefperiode tot de vervelende ontdekking komen, dat sommige nummers niet meer afspeelbaar zijn.

Daarom het advies: maak regelmatig een back-up van je iTunes-bibliotheek, dan weet je zeker dat je altijd terug kunt als er met jouw muziek is gerommeld.

Waarom DRM in Apple Music?

Dat Apple een vorm van DRM toepast bij Apple Music is eigenlijk wel logisch. Nummers die je uit de Apple Music-catalogus downloadt kun je tijdens het abonnement gewoon afspelen, ook als je ze offline opslaat. Zodra de proefperiode voorbij is, wil Apple zeker weten dat je ze niet meer kunt afspelen. Anders zou je namelijk nog lange ongeoorloofd gebruik kunnen maken van de nummers. Je betaalt één maand, downloadt in die periode zoveel mogelijk nummers en kunt vervolgens eindeloos gratis blijven luisteren. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Wat minder prettig is, is dat Apple ook DRM toepast op jouw eigen nummers. Dat verwacht je niet van een bedrijf, dat zich ooit sterk maakte voor het afschaffen van DRM.

Wat is er vervelend aan DRM?

Dat DRM het lastig maakt om ‘gratis’ muzieknummers uit te wisselen met vrienden, wist je natuurlijk al. Maar DRM kan het ook knap lastig maken om content af te spelen, waar je gewoon voor betaald hebt. Zeker nu Apple thuisdeling voor muzieknummers heeft verwijderd uit iOS 8.4 wordt het lastig om nog ongestoord te kunnen luisteren op al je apparaten, thuis en op het werk. Stel dat je een gezin hebt met twee iMacs, drie MacBooks en een Mac die je op kantoor hebt staan, dus totaal 6 Mac-computers. Op al die apparaten wordt hetzelfde Apple ID gebruikt voor muzieknummers. Je mag maar 5 Mac-computers autoriseren voor het afspelen van iTunes-content, dus je krijgt gezeur dat één van de computers niet geautoriseerd is.

Bij Apple Music treedt trouwens nog een ander probleem op: als je op meerdere Macs muziek probeert af te spelen via hetzelfde Apple Music-account, steekt Apple daar een stokje voor. Je mag wel op een Mac en iDevice gelijktijdig luisteren, maar bij afspelen via twee Macs krijg je een melding dat er al muziek wordt afgespeeld op een andere Mac. Dat kan een reden zijn om toch maar een gezinsabonnement af te sluiten, zodat je op meerdere apparaten binnen het gezin gelijktijdig kunt luisteren.

Geen DRM in iTunes Match

iTunes MatchHet heeft allemaal te maken met muziekrechten. Toen Apple met de platenmaatschappijen een deal sloot over iTunes Match, bedongen ze daarbij dat mensen hun eigen muziek mochten uploaden. Slecht geripte mp3’tjes in belabberde kwaliteit werden daarbij vervangen door muzieknummers in goede kwaliteit (256 kbps). In ruil voor €25 per jaar krijg je bij iTunes Match het recht om 25.000 eigen muzieknummers (binnenkort 100.000 nummers) te uploaden naar iCloud. Om te voorkomen dat miljoenen consumenten allemaal hetzelfde nummer uploaden (dat neemt nogal wat opslagruimte in beslag) besloten ze om bij een succesvolle match maar één exemplaar van het betreffende nummer op te slaan. In jouw iTunes-profiel wordt vastgelegd op welke nummers je recht hebt om te luisteren.

De €25 per jaar die je voor iTunes Match betaalt, is bedoeld als compensatie voor de muzieklabels. Zij lopen inkomsten mis, omdat ze muzieknummers beschikbaar moeten stellen, die consumenten veelal nooit hebben gekocht. Het is een win-win-situatie voor iedereen:

 • Consumenten krijgen voor een schappelijk bedrag toegang tot hun eigen muzieknummers, maar dan in een betere kwaliteit.
 • Muzieklabels krijgen een kleine vergoeding; dat is meer dan wat ze verdienen aan gratis gedownloade mp3’tjes (namelijk helemaal niets).
 • Apple heeft met iTunes Match een mooie deal, waardoor meer mensen iTunes als hun centrale muziekbibliotheek blijven gebruiken.

Bij Apple Music is de situatie anders

Bij Apple Music heeft Apple te maken met twee zaken, die ze met de platenmaatschappijen moesten regelen:

 • Toegang tot 30 miljoen nummers in Apple Music, die mensen niet in bezit hebben. De gebruikelijke prijs voor zo’n streaming abonnement is ongeveer €10 per maand.
 • Matchen van persoonlijke muziekbibliotheek met de nummers in Apple Music. Afgaande op de prijs van iTunes Match kost dit zo’n €2,08 per maand.

Tel je beide bedragen bij elkaar op, dan zou Apple ruim €12 per maand moeten vragen voor Apple Music en daarmee prijzen ze zichzelf uit de markt. Hoewel de details over de onderhandelingen met platenmaatschappijen nog niet zijn gelekt, bestaat er het vermoeden dat Apple voor een lastige keuze stond:

 • Een hogere abonnementsprijs van €12 of meer, waarbij het matchen van eigen nummers zonder DRM is inbegrepen.
 • Ofwel de gebruikelijke abonnementsprijs van €10, waarbij DRM wordt gebruikt.

Misschien speelt ook wel mee, dat Apple nu niet meer beschikt over de onderhandelingskracht van Steve Jobs, waardoor het niet is gelukt om het hele pakket zonder DRM er voor €10 per maand doorheen te drukken bij de platenmaatschappijen.

Wat gebeurt er als je Apple Music-proefabonnement voorbij is?

Wij zijn erg benieuwd wat er gebeurt als op 30 september de eerste proefabonnementen van Apple Music-gebruikers aflopen. Heeft Apple stiekem een back-up gemaakt van al je oude nummers, zetten ze dan de oude DRM-vrije versie van alle nummers terug? Of krijgen mensen opeens te maken met het probleem, dat bepaalde nummers niet meer afspeelbaar zijn omdat er DRM op zit?

Hoe dan ook: het loont altijd om een back-up te maken van je iTunes-muziek. Ondertussen is wel bekend, dat het laten doorlopen van je iTunes Match-abonnement in ieder geval helpt. Wil je dat je iTunes-bibiotheek op alle apparaten afspeelbaar blijft zonder DRM, dan moet je je iTunes Match-abonnement houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2015, 13:47
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, drm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.