Beta's tijdens zomer 2022: iOS 16, macOS Ventura en meer

Meedoen aan de (publieke) beta’s of niet? Dit moet je weten voordat je in het diepe springt!

Als de nieuwste softwarefuncties van iOS worden aangekondigd, staan veel mensen te popelen om de iOS beta's te proberen. Wat moet je doen om je daarop voor te bereiden? En hoe beslis of je installeren van een iOS beta iets voor jou is?

Beta’s zijn in eerste instantie bedoeld voor ontwikkelaars, om alvast nieuwe functies te proberen en te kijken of hun apps nog goed werken onder de nieuwste versie van iOS, macOS enzovoort. Maar als gewone gebruiker kun je ook meedoen aan de publieke beta’s van iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Maar is dat wel een goed idee? In deze tip leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Voor wie zijn de beta’s bedoeld?

Apple heeft twee soorten beta’s: de Developer Beta en de Public Beta. Zoals de naam al zegt, hebben deze beta’s elk een eigen doelgroep: ontwikkelaars van apps en publieke testers. De Developer Beta kan alleen geïnstalleerd worden door geregistreerde ontwikkelaars, terwijl iedereen zich kan aanmelden voor de publieke beta. De publieke beta’s verschijnen een paar weken tot een dag na de nieuwste ontwikkelaarsbeta. Publieke testers hoeven daardoor meestal niet al te lang te wachten.

Sinds iOS 16.4 moet je geregistreerd zijn als ontwikkelaar om de Developer Beta te installeren. Alleen bij Apple geregistreerde Apple ID’s komen in aanmerking voor de beta. Het is niet meer mogelijk om een profiel te installeren om zo toch mee te kunnen doen aan de ontwikkelaarsbeta, ook als je geen geregistreerde ontwikkelaar bent. Via Instellingen > Algemeen > Software-update kun je de schakelaar voor het ontvangen van ontwikkelaarsbeta’s inschakelen. De instelling kijkt hiervoor of het Apple ID dat je gebruikt bij Apple is geregistreerd als ontwikkelaarsaccount. Is je eigen account niet geregistreerd als ontwikkelaar? Dan kun je onder de schakelaar met een ander Apple ID inloggen dat wel bij Apple als ontwikkelaar geregistreerd staat.

Is de iOS beta stabiel? Zitten er veel bugs in?

Beta’s zijn bedoeld om te testen en om bugs uit de software te halen. Of het stabiel is, is afhankelijk van de fase waarin de software zicht bevindt. De eerste beta van een grote update (iOS 16, iOS 17, iOS 18 en verder) zal nog behoorlijk wat fouten bevatten, maar naarmate de vijfde of zesde beta voor ontwikkelaars verschijnt, zijn de eerste bugs meestal wel verholpen. Tegen die tijd is ook de publieke beta al beschikbaar voor mensen die willen meedoen met testen. Je vindt bij grote updates altijd op iCulture een artikel over problemen die spelen, zodat je kunt inschatten of het voor jou impact gaat hebben. Ons meest recente artikel over iOS-betaproblemen vind je elders op onze site. Daarin lees je welke problemen er meestal spelen en tegen welke bugs gebruikers bij iOS 16 aanliepen. Dat geeft een goed beeld van wat je kan verwachten, bijvoorbeeld voor de beta van iOS 17.

Bekijk ook

iOS 17 beta problemen: dit kan er allemaal mis gaan als je een beta gebruikt

Is je batterij door de iOS 17 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS beta hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS beta problemen er kunnen zijn en hoe je hiermee omgaat.

Bij latere updates (iOS 16.1, iOS 16.2, iOS 16.3, enzovoort) zijn de beta’s wat stabieler en zou je als risicomijdende gebruiker al bij de tweede of derde (publieke) beta kunnen instappen. Maar let op: het blijven beta’s. Het kan dus best zijn dat sommige functies nog niet goed werken. Als je er vanuit gaat dat “alles gewoon werkt” kun je tegen verrassingen aanlopen. Het heeft dan geen zin om boze reviews achter te laten omdat bepaalde apps niet goed werken. Neem liever contact op met de ontwikkelaar om eventuele bugs te melden, zodat ze kunnen worden opgelost vóór de officiële release.

Of je met de publieke beta bezig moet gaan hangt ook af van persoonlijke omstandigheden. Sta je voor een grote deadline, moet je binnenkort een belangrijk examen doen, of zit je in een fase van je leven waar je weinig extra stress bij kunt gebruiken, dan is het beter om te wachten op een latere beta’s. Of gewoon een jaartje over te slaan en rustig te wachten tot de officiële updates uit komen. De grote update verschijnen altijd in september en oktober.

Welke beta’s zorgen voor het meeste risico?

Daarnaast heeft het installeren van een iOS-beta meer risico dan het installeren van een beta voor tvOS. Die laatste is meestal zonder problemen. Dat komt omdat er minder veranderingen en nieuwe functies in zitten en het een apparaat is dat je minder vaak gebruikt. Bij iOS en macOS vinden we de risico’s op problemen het grootst, al kun je bij macOS er ook voor kiezen om de beta op een aparte partitie te zetten. Je kunt dan altijd gewoon op de oorspronkelijke partitie de huidige officiële macOS-versie blijven gebruiken.

In het kort bieden deze beta’s de meeste risico op bugs, problemen en vastlopers (in volgorde van meeste tot minste risico’s):

  1. iOS/iPadOS, met name bij grote updates als iOS 17.0. Risico is lager bij aanvullende updates als iOS 17.1 etcetera.
  2. macOS, al kun je het risico beperkten door de beta op een aparte partitie te zetten
  3. watchOS, vereist bovendien beta van iOS. Downgraden is niet mogelijk, dus bij problemen moet je wachten op nieuwe beta’s of de officiële release
  4. tvOS, nagenoeg zonder risico’s op grote problemen

Wanneer beta’s testen?

Gedurende het hele jaar kun je meedoen aan de beta’s, maar het meest interessante moment is in de zomer als de nieuwe versies van iOS, iPadOS, tvOS, watchOS en macOS worden aangekondigd. Dit gebeurt altijd in juni tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC, waarna al vrij snel de betaversies voor ontwikkelaars beschikbaar komen. Een paar weken later verschijnen de publieke beta’s waar iedereen met een geschikt toestel aan kan meedoen.

Deze beta’s worden vanaf 5 juni getest:

  • iOS 17: nieuwe versie voor de iPhone.
  • iPadOS 17: nieuwe versie voor de iPad, met grotendeels dezelfde verbeteringen als iOS 17.
  • watchOS 10: grote update voor de Apple Watch.
  • tvOS 16: aankomende update voor de Apple TV.
  • macOS 14: nieuwe update voor de Mac.

Je volgt alles via onze beta-artikelen zodra de eerste beta beschikbaar is. We werken de beta-artikelen bij elke nieuwe betaversie weer bij, dus blijf die artikelen volgen om op de hoogte te blijven.

De hele zomer kun je meedoen en meerdere betaversies installeren totdat in september of oktober de definitieve versies uitkomen. De rest van het jaar zijn er beta’s van bijvoorbeeld iOS 17.1, 17.2 enzovoort.

Wel of niet meedoen aan beta’s?

Of je meedoet aan de beta’s is een persoonlijke keuze en is afhankelijk van allerlei factoren, zoals:

  • Ben je ontwikkelaar? Dan is het verstandig om de beta te gebruiken, zodat je kan testen of jouw app nog goed werkt en kun je alvast werken aan het ondersteunen van nieuwe functies. Ben je geen ontwikkelaar, dan heb je waarschijnlijk minder noodzaak om de beta’s te installeren en zal het vooral voor de lol en uit nieuwsgierigheid zijn. Bovendien zijn voor jou eigenlijk alleen de publieke beta’s bedoeld.
  • Heb je een geschikt testtoestel? Wie slim is installeert de beta’s op een testtoestel dat je niet dagelijks nodig hebt, maar die moet je wel hebben liggen.
  • Ben je ervaren gebruiker? Beta’s kunnen nog allerlei verrassingen bevatten waardoor dingen niet meer werken. Als je daardoor snel in paniek raakt kun je beter even wachten.
  • Met welke andere factoren heb je te maken? Heb je bepaalde software nodig, waar je sterk afhankelijk van bent? Kan je goed met bugs omgaan en vind je het leuk om deze op te sporen en aan Apple te melden? En zit je momenteel wel op moeilijkheden te wachten? Dit kun je alleen zelf inschatten.

Er zijn nog meer dingen die je moet overwegen:

  • Backups kun je NIET terugzetten op een eerdere versie. Heb je backups met iOS 17 gemaakt, dan kun je die niet gebruiken als je weer terug bent gegaan naar iOS 16.
  • watchOS beta’s kun je NIET meer downgraden naar een eerdere stabiele versie. Mochten er dingen misgaan, dan zul je een paar dagen/weken moeten wachten tot de volgende beta verschijnt.
  • Om de watchOS-beta te kunnen installeren moet je ook op de iPhone over de iOS-beta beschikken.

Bekijk ook

De publieke beta van watchOS 10 installeren? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil jij deze zomer de publieke beta van watchOS 10 installeren? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. En hoe installeer je een publieke beta van watchOS eigenlijk? We laten het je zien.

Voor beta’s op de Mac is het wat makkelijker. Je kunt de macOS beta op een aparte schijf installeren zonder dat het je normale werk in de weg zit.

Bekijk ook

Zo installeer je macOS Sonoma beta op een aparte schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

Zijn beta’s veilig om te installeren?

Installeer beta’s niet op een toestel dat je dagelijks nodig hebt en hou er rekening mee dat je soms wat data kunt kwijtraken omdat Apple bepaalde onderdelen kan resetten. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet altijd backups kunt terugzetten. Op het moment dat de eerste (publieke) beta van iOS 17 beschikbaar is, kun je altijd weer downgraden naar iOS 16.x. Maar je kunt in dat geval alleen backups gebruiken die je eerder met iOS 16.x hebt gemaakt, dus voordat je met beta’s bezig ging. Ze kunnen al een paar dagen of weken oud zijn en bepaalde data kan daarbij verloren gaan, als deze niet in de cloud opgeslagen zijn.

Is de beta voor jouw werk niet noodzakelijk, dan raden we aan om tot de derde of vierde beta te wachten. Rond die tijd komt ook vaak de publieke beta uit. Dit is een versie die volgens Apple stabiel genoeg is om op het algemene publiek los te laten. Ben je heel voorzichtig, dan kun je natuurlijk ook tot de derde of vierde versie van de publieke beta wachten. Uiteraard is het verstandig om online over ervaringen met de (publieke) beta’s te lezen, zodat je weet of er voor jou problemen kunnen opdoemen met apps en functies die je vaak gebruikt.

Op iCulture bespreken we de iOS beta problemen altijd in een apart artikel.

Voorbereiden op de (publieke) beta van iOS 17 en iPadOS 17

Deze updates verschijnt in juni of juli 2023, maar als je je nu alvast wil voorbereiden, kan dat. De stappen zijn voor iOS 17 en iPadOS 17 grotendeels gelijk. Voordat je aan de slag gaat met de beta willen we je toch nog een aantal punten op het hart drukken.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17.4 en meer

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

#1 Gebruik een testtoestel

Ja, echt! Zeker als je de ontwikkelaarsbeta installeert. De beta kan nog bugs bevatten en apps zijn nog niet geoptimaliseerd, waardoor ze mogelijk niet goed werken of de batterij snel leegtrekken. Bij een toestel dat je dagelijks gebruikt en hard nodig hebt, kan dat problemen opleveren. Voor de Mac adviseren we om een aparte partitie te gebruiken.

#2 Zorg voor een lokale backup op Mac of pc of Time Machine

Maak voordat je aan de slag gaat, een iPhone-backup op de desktop, gemaakt met de meest recente stabiele versie van iOS 16. Door een backup te maken, kun je altijd weer terug als de beta toch niet bevalt. Maar zoals eerder gezegd: je kunt daarbij wel data kwijtraken omdat je beta’s van iOS 17 niet kunt terugzetten op iOS 16.

Het voordeel van een handmatige backup op de desktop is dat de kans een stuk kleiner is dat deze automatisch overschreden wordt door een nieuwe backup. Bij een iCloud-backup is de kans wel dat dit gebeurt. We raden daarom aan om altijd een lokale reservekopie van je iPhone te maken.

Bekijk ook

Zo maak je een lokale backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Wil je dat de gegevens op je iPhone of iPad niet verloren kunnen gaan? Lees dan in deze tip alles over een lokale backup maken op je Mac met iTunes of Finder. Van automatische backups tot het terugzetten van je reservekopie. Draadloos of via een kabeltje: zo maak je lokale backups en raak je nooit meer gegevens kwijt!

#3 Hou je Apple ID-gegevens bij de hand

Om de beta te kunnen installeren, moet je je Apple ID-gegevens bij de hand hebben om in te kunnen loggen op het ontwikkelaarsportaal of je aan te kunnen melden voor de publieke beta. Aanmelden voor de publieke beta kan via beta.apple.com. Zorg er ook voor dat je een geschikt toestel hebt.

Afmelden van beta’s kan altijd, waarbij je teruggaat naar de laatste stabiele versie of wacht tot de geteste update voor iedereen verschijnt.

Hieronder lees je meer over het installeren van de verschillende (publieke) beta’s:

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.