Beta's tijdens zomer 2022: iOS 16, macOS Ventura en meer

Meedoen aan de (publieke) beta’s of niet? Dit moet je weten voordat je in het diepe springt!

Is het stabiel? Zitten er bugs in?
Als de nieuwste softwarefuncties van iOS worden aangekondigd, staan veel mensen te popelen om de iOS beta's te proberen. Wat moet je doen om je daarop voor te bereiden? En hoe beslis of je installeren van een iOS beta iets voor jou is?

Beta’s zijn in eerste instantie bedoeld voor ontwikkelaars, om alvast nieuwe functies te proberen en te kijken of hun apps nog goed werken onder de nieuwste versie van iOS, macOS enzovoort. Maar als gewone gebruiker kun je ook meedoen aan de publieke beta’s van iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Maar is dat wel een goed idee? In deze tip leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Is iOS 16 stabiel? Zitten er veel bugs in?

Op het moment van schrijven (juli 2022) is de derde beta voor ontwikkelaars beschikbaar, gelijktijdig met de eerste publieke beta. De ervaringen zijn tot nu toe goed: er zijn geen noemenswaardige bugs ontdekt en het is ook niet zo dat je toestel compleet onbruikbaar wordt. Op zich is dit een goed moment om alvast de publieke beta te installeren, maar let op: het blijft een beta. Het kan dus best zijn dat sommige functies nog niet goed werken. Zo was op een van onze testtoestellen de Watch-app op de iPhone een tijdlang niet te gebruiken. Ook bij andere instellingen bleken schermen compleet leeg te zijn. Op zich geen probleem als het om een testtoestel gaat, maar als je er vanuit gaat dat “alles gewoon werkt” zul je tegen verrassingen aanlopen. Het is nu eenmaal een beta, dus je moet er niet gek van opkijken als je bepaalde apps of functies even niet kunt gebruiken.

Of je met de publieke beta bezig moet gaan hangt ook af van persoonlijke omstandigheden. Sta je voor een grote deadline, moet je binnenkort een belangrijk examen doen, of zit je in een fase van je leven waar je weinig extra stress bij kunt gebruiken, dan is het beter om te wachten op een van de volgende beta’s. Of dit jaar helemaal geen beta’s te testen en rustig te wachten tot de officiële updates uit komen. Die verwachten we zoals gebruikelijk in september en oktober.

Wanneer beta’s testen?

Gedurende het hele jaar kun je meedoen aan de beta’s, maar het meest interessante moment is in de zomer als de nieuwe versies van iOS, iPadOS, tvOS, watchOS en macOS worden aangekondigd. Dit gebeurt altijd in juni tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC, waarna al vrij snel de betaversies voor ontwikkelaars beschikbaar komen. Een paar weken later verschijnen de publieke beta’s waar iedereen met een geschikt toestel aan kan meedoen.

Deze beta’s worden nu getest:

Je volgt alles via onze beta-artikelen, bijvoorbeeld die over de iOS 16 beta:

Bekijk ook

Publieke beta 3 van iOS 16 is nu uit voor testers: je kunt weer los!

Het is zover: de nieuwste beta van iOS 16 is er! Testers kunnen nu aan de slag met een groot aantal nieuwe functies die Apple dit najaar voor iedereen toevoegt aan de iPhone. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de beta van iOS 16.

De hele zomer kun je meedoen en meerdere betaversies installeren totdat in september of oktober de definitieve versies uitkomen. De rest van het jaar zijn er beta’s van bijvoorbeeld iOS 16.1, 16.2 enzovoort.

Wel of niet meedoen aan beta’s?

Of je meedoet aan de beta’s is een persoonlijke keuze en is afhankelijk van allerlei factoren, zoals:

  • Ben je ontwikkelaar? Zo niet, dan heb je waarschijnlijk minder noodzaak om de beta’s te installeren en zal het vooral voor de lol zijn. Bovendien zijn voor jou eigenlijk alleen de publieke beta’s bedoeld.
  • Heb je een geschikt testtoestel? Wie slim is installeert de beta’s op een testtoestel, maar die moet je wel hebben liggen.
  • Ben je ervaren gebruiker? Beta’s kunnen nog allerlei verrassingen bevatten waardoor dingen niet meer werken. Als je daardoor snel in paniek raakt kun je beter even wachten.
  • Met welke andere factoren heb je te maken? Heb je bepaalde software nodig, waar je sterk afhankelijk van bent? Kan je goed met bugs omgaan? En zit je momenteel wel op moeilijkheden te wachten? Dit kun je alleen zelf inschatten.

Er zijn nog meer dingen die je moet overwegen:

  • watchOS beta’s kun je NIET meer downgraden naar een eerdere stabiele versie. Mochten er dingen misgaan, dan zul je een paar dagen/weken moeten wachten tot de volgende beta verschijnt.
  • Backups kun je NIET terugzetten op een eerdere versie. Heb je backups met iOS 16 gemaakt, dan kun je die niet gebruiken als je weer terug bent gegaan naar iOS 15.
  • Om de watchOS-beta te kunnen installeren moet je ook op de iPhone over de iOS-beta beschikken.

Bekijk ook

Meedoen aan de publieke beta van watchOS 9? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil jij deze zomer de publieke beta van watchOS 9 installeren? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. En hoe installeer je een publieke beta van watchOS eigenlijk? We laten het je zien.

Voor beta’s op de Mac is het wat makkelijker. Je kunt de macOS beta op een aparte schijf installeren zonder dat het je normale werk in de weg zit.

Bekijk ook

Zo installeer je de macOS beta op een apart volume of schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

Zijn beta’s veilig om te installeren?

Installeer beta’s niet op een toestel dat je dagelijks nodig hebt en hou er rekening mee dat je soms wat data kunt kwijtraken omdat Apple bepaalde onderdelen kan resetten. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet altijd backups kunt terugzetten. Op het moment dat de eerste (publieke) beta van iOS 16 beschikbaar is, kun je altijd weer downgraden naar iOS 15.x. Maar je kunt in dat geval alleen backups gebruiken die je eerder met iOS 15.x hebt gemaakt, dus voordat je met beta’s bezig ging. Ze kunnen al een paar dagen of weken oud zijn en bepaalde data kan daarbij verloren gaan.

Is de beta voor jouw werk niet noodzakelijk, dan raden we aan om tot de derde of vierde beta te wachten. Rond die tijd komt ook vaak de publieke beta uit. Dit is een versie die volgens Apple stabiel genoeg is om op het algemene publiek los te laten. Ben je heel voorzichtig, dan kun je natuurlijk ook tot de derde of vierde versie van de publieke beta wachten. Uiteraard is het verstandig om online over ervaringen met de (publieke) beta’s te lezen, zodat je weet of er voor jou problemen kunnen opdoemen met apps en functies die je vaak gebruikt.

Op iCulture bespreken we de iOS beta problemen altijd in een apart artikel.

Voorbereiden op de (publieke) beta van iOS 16 en iPadOS 16

De stappen zijn voor iOS 16 en iPadOS 16 grotendeels gelijk. Voordat je aan de slag gaat met de beta willen we je toch nog een aantal punten op het hart drukken.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op de publieke beta van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's van deze softwareversies en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

#1 Gebruik een testtoestel

Ja, echt! Zeker als je de ontwikkelaarsbeta installeert. De beta kan nog bugs bevatten en apps zijn nog niet geoptimaliseerd, waardoor ze mogelijk niet goed werken of de batterij snel leegtrekken. Bij een toestel dat je dagelijks gebruikt en hard nodig hebt, kan dat problemen opleveren. Voor de Mac adviseren we om een aparte partitie te gebruiken.

#2 Zorg voor een backup in iTunes of Time Machine

Maak voordat je aan de slag gaat, een iPhone-backup op de desktop, gemaakt met de meest recente stabiele versie van iOS 14. Door een backup te maken, kun je altijd weer terug als de beta toch niet bevalt. Maar zoals eerder gezegd: je kunt daarbij wel data kwijtraken omdat je beta’s van iOS 16 niet kunt terugzetten op iOS 15.

Het voordeel van een handmatige backup op de desktop is dat de kans een stuk kleiner is dat deze automatisch overschreden wordt door een nieuwe backup. Bij een iCloud-backup is de kans wel dat dit gebeurt. We raden daarom aan om altijd een iTunes-reservekopie te maken.

Bekijk ook

Zo maak je een iCloud backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Hoe maak je een iCloud backup op de iPhone en iPad? Wat zit er allemaal in een iCloud backup en hoe zet je deze weer terug op je iPhone of iPad? In deze tip lees je er alles over!

#3 Hou je Apple ID-gegevens bij de hand

Om de beta te kunnen installeren, moet je je Apple ID-gegevens bij de hand hebben om in te kunnen loggen op het ontwikkelaarsportaal of je aan te kunnen melden voor de publieke beta. Aanmelden voor de publieke beta kan via (beta.apple.com. Zorg er ook voor dat je een geschikt toestel hebt. iOS 16 is niet meer te installeren op de iPhone 7 en watchOS 9 is niet geschikt voor de Apple Watch Series 3. In ons artikel lees je meer over de geschikte iOS 16 toestellen.

Bekijk ook

Deze toestellen krijgen iOS 16 en iPadOS 16

Benieuwd welke toestellen iOS 16 en iPadOS 16 weer toestellen zullen ondersteunen? In dit artikel zetten we op een rijtje welke iPhones en iPads de updates krijgen en welke moeten afvallen.

Afmelden van beta’s kan altijd, waarbij je teruggaat naar de laatste stabiele versie.

Hieronder lees je meer over het installeren van de verschillende (publieke) beta’s. Deze zijn nog niet allemaal bijgewerkt voor de nieuwste versies:

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, macOS en tvOS meer wilt ontvangen, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!