iOS 7 icoon

iOS 7: het complete overzicht

Alles over iOS 7 en de nieuwe functies, zoals flat design, AirDrop, Bedieningspaneel en automatische app-updates. Lees over de iOS 7 aankondiging, release en meer.

Inmiddels zijn er nieuwere iOS-versies verschenen. Check hiervoor ons overzicht. Momenteel is de nieuwste versie iOS 17.4.1.

ios 6 ios 7iOS 7 was een opvallende update, omdat het uiterlijk compleet werd aangepast. Voor het eerst kregen alle standaardapps en icoontjes een nieuw design, dat er strakker uitzag. De update verscheen op 18 september 2013 en in dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, iOS 7 functies, release en meer.


Dit was de eerste versie met een compleet nieuw uiterlijk in flat design, ontworpen door Jony Ive. Een nieuw lettertype, meer witruimte en een strakker uiterlijk gaven iOS 7 een modern design. Realistische elementen zoals het groene biljartvilt in Game Center en papierstructuur bij notities, zijn grotendeels verdwenen. Er zaten nog andere nieuwigheden in iOS 7, zoals een handig Bedieningspaneel en automatische appupdates.

iOS 7 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 7:

  • De iOS versie van 2013.
  • Aangekondigd op 10 juni tijdens WWDC.
  • Verscheen op 18 september voor iPhone 4 en nieuwer.
  • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 5s en 5c.
  • Er verschenen in totaal tien updates.
  • Laatste update 7.1.2 verscheen op 30 juni 2014.
  • iOS 7.1.2 was de laatste update voor de iPhone 4.

iOS 7 versies

iOS 7: de belangrijkste functies

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 7:

Er waren nog diverse kleine vernieuwingen, zoals:

  • Nieuw Berichtencentrum met drie overzichtelijke tabbladen (uitlegartikel).
  • Nieuwe foto- en camerafuncties (nieuwsartikel).
  • iTunes Radio, de radiodienst die inmiddels is opgedoekt (uitlegartikel).

iOS 7 aankondiging

In onderstaande video kun je de aankondiging van iOS 7 nog eens meemaken:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Ook bracht Apple een promovideo uit om gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe functies:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 7 geschikte toestellen

iOS 7 was geschikt voor de volgende volgende iDevices:

Bepaalde nieuwe functies werden niet ondersteund op de iPhone 4/4s en iPad 2/3.

iOS 7: Compleet nieuw design

ios7 iphoneiOS 7 kreeg een totaal nieuw uiterlijk, met een eenvoudig en strak design. De stiksels en houtstructuren zijn verdwenen. Apps als Agenda, Muziek, Klok en Camera werden gemoderniseerd en aangepast aan het nieuwe design. De signaalstreepjes van het mobiele netwerk werden voortaan weergegeven als bolletjes (in iOS 11 keerden de standaard signaalstreepjes terug).

Onder leiding van Apple’s hoofdontwerper Jonathan Ive ontstond een nieuw uiterlijk met veel witruimte en weinig versieringen. Apple koos voor het lettertype Helvetica Neue en veel schermen werden half-transparant, waardoor een matglas-effect ontstond. iOS 7 moest ervoor zorgen dat de iPhone en iPad makkelijker te bedienen waren, ook voor nieuwe gebruikers. Verder zaten er een aantal grafische hoogstandjes in, zoals parallax-effecten bij wallpapers. Daardoor lijken de icoontjes boven de achtergrond te zweven.

Het lettertype van iOS 7 was aanvankelijk vrij smal (Helvetica Neue Light). Apple verving het later door de beter leesbare variant Helvetica Neue.


AirDrop in iOS 7

airdrop-iphoneHet versturen van een foto of document werkt sinds iOS 7 supersnel, dankzij AirDrop. AirDrop bestond al op de Mac voor het versturen van bestanden op korte afstand en kwam nu ook beschikbaar op de iPhone en iPad. Via het nieuwe Bedieningspaneel bepaal je zelf of je toestel zichtbaar is in AirDrop. Bestanden die je ontvangt kun je opslaan, waarna ze meteen in de juiste app terechtkomen. Zo zullen foto’s altijd in de Foto’s-app terechtkomen en adresgegevens in Contacten. Het was aanvankelijk nog niet mogelijk om vanaf een Mac bestanden te airdroppen naar iOS. Apple voegde die mogelijkheid pas later toe.

Bij de introductie werkte AirDrop alleen op de iPhone 5 en nieuwer, iPad 4 en nieuwer, alle iPad mini’s en de iPod touch 5e generatie.

Nieuw Bedieningspaneel in iOS 7

control center ios 7Apple voegde het nieuwe Bedieningspaneel (Control Center) toe, die je snel toegang geeft tot knoppen voor Bluetooth, Wi-Fi, AirDrop, AirPlay, vliegtuigmodus, helderheid van het scherm en meer. Voorheen had je voor de snelle toegang tot deze functies een jailbreak-tweak nodig.

Door van onderaf het scherm omhoog te vegen komt er een overzicht met knoppen beschikbaar. Je hoeft daardoor niet langer in je instellingen te duiken, als je bijvoorbeeld de helderheid van het scherm wilt aanpassen. In iOS 11 krijgt het Bedieningspaneel voor het eerst weer een ander uiterlijk en wordt het aanpasbaar. Daarmee bepaal je zelf welke functies zoals zaklamp en rekenmachine je in beeld wilt zien.

Automatische app-updates in iOS 7

De App Store kreeg in iOS 7 een aantal nieuwe functies. Zo verving Apple de Genius-aanbevelingen door een Vlakbij-functie, waarmee je kon zien welke apps bij jou in de buurt populair zijn. Heb je geen zin om leuke apps meteen te downloaden, dan kun je ze vanaf op een Verlanglijst zetten in de vernieuwde App Store-app.

Automatische app-updates zorgen er sinds iOS 7 voor dat je niet meer handmatig apps hoeft bij te werken. Standaard werkt dit alleen als je verbonden bent met Wi-Fi. Met een schakelaar kun je aangeven dat je ook apps wilt updaten via 3G/4G. Bij het downloaden van updates geeft de iPhone voorrang aan apps die je vaak gebruikt. Het werd bovendien mogelijk om oudere versies van apps te downloaden, voor het geval de iOS-versie op jouw oudere toestel niet meer wordt ondersteund. Zo kun je altijd terug naar laatste nog werkende versie van een app, ook als er sindsdien nieuwere versies zijn verschenen. Gebruik je iTunes-cadeaukaarten dan hoef je de code niet langer handmatig in te tikken. De App Store-app kan de codes automatisch inlezen via de camera.

CarPlay in iOS 7.1

CarPlay werd pas in 2014 toegevoegd in de update naar iOS 7.1. Voorheen stond het bekend onder de naam iOS in the Car. Hiermee kwam makkelijk bediening van de iPhone in de auto binnen handbereik. De meeste automerken bieden CarPlay inmiddels aan in hun recente modellen. Ook kun je losse inbouwsystemen aanschaffen, waarmee je achteraf CarPlay-functionaliteit aan de auto toevoegt. Je kunt er onder andere handsfree berichten mee versturen dankzij Siri-commando’s.

Nieuw Berichtencentrum in iOS 7

berichtencentrum ios 7Berichtencentrum is niet nieuw in iOS 7, maar bevat wel nieuwe functies. Zo is er een nieuw Vandaag-scherm waarmee je een overzicht krijgt van afspraken, weerbericht en andere relevante informatie voor vandaag. Via het Berichtencentrum zie je ook of er verkeersdrukte is. Berichtencentrum toont natuurlijk ook of je gesprekken hebt gemist en of er een nieuwe foto’s beschikbaar zijn via een gedeelde fotostream. Nog een leuk detail: op je verjaardag stuurt het Berichtencentrum een felicitatie.

Het vernieuwde Berichtencentrum kreeg drie tabbladen: Vandaag, Alles en Gemist. Meldingen werden gesynchroniseerd tussen apparaten, zodat je niet meermaals dezelfde notificatie hoeft weg te vegen. Ook waren meldingen vanaf nu te bekijken vanaf het toegangsscherm. Het toegangsscherm werd trouwens ook vernieuwd en kreeg extra informatie. Als er bijvoorbeeld een timer loopt of wanneer je muziek aan het luisteren bent, zullen de bedieningsknoppen hiervoor ook op het toegangsscherm te zien zijn. Bovendien kun je met een omlaag vegende beweging het Berichtencentrum zichtbaar maken.

In iOS 11 zullen Berichtencentrum en Toegangsscherm grote veranderingen ondergaan en worden ze deels samengevoegd.

iOS 7: Multitasking overzichtelijker

multitaskingSnel wisselen tussen apps via multitasking is makkelijker geworden. In plaats van kleine appicoontjes onderin het scherm krijg je een verkleinde weergave van de apps te zien, waar je doorheen kunt bladeren. Zo zie je in één oogopslag welke app je moet hebben. Net als voorheen druk je tweemaal snel achtereen op de thuisknop om multitasking te activeren. Om een app te sluiten maak je een veegbeweging naar boven.

Nieuwe foto- en camera-functies in iOS 7

camera-ios-7De Camera-app kan nu meerdere formaten aan: normale foto’s, vierkante foto’s, panoramafoto’s en natuurlijk ook video’s. Voor het eerst zijn er artistieke fotofilters toegevoegd, zodat je Instagram-achtige foto’s met speciaal effect kunt maken. Eventueel kun je het effect al bekijken voordat je de foto neemt. Andersom kan ook: eerst een foto maken en dan pas een filter toepassen.

De Camera-app herkent nu ook glimlach en knipperende ogen. Nog een leuke verbetering: op de iPad heb je nu ook de beschikking over HDR-foto’s. Om te voorkomen dat je Foto-app onoverzichtelijk wordt, zorgt iOS 7 voor automatisch indelen op basis van Collecties, Gebeurtenissen en Jaren. Dit zijn slimme filters, die worden toegepast op basis van tijd en plaats. Binnen een Collectie kunnen weer Gebeurtenissen bestaan.

Met Fotostream kun je je favoriete momenten delen met vrienden. Anderen kunnen ook foto’s, video’s en commentaren aan jouw stream toevoegen, waarna ze op alle iOS-apparaten van alle deelnemers verschijnen. Zo kun je een trip of een feestje met z’n allen vastleggen.

iOS 7 biedt ook nauwere samenwerking met Flickr en Vimeo. Je logt eenmalig in met je account en kunt daarna vanuit allerlei apps foto’s op Flickr plaatsen. Ook Vimeo is op soortgelijke wijze te gebruiken.

Andere iOS 7 functies

De standaard Weer-app in iOS 7 oogt anders dan zijn voorganger in iOS 6. De weerapp heeft een frisse uitstraling gekregen met transparante menu’s en geanimeerde achtergronden. Het doet qua stijl denken aan Yahoo Weer. Er zitten een grapjes in, zoals bewegende regendruppels en bliksemflitsen die op dynamische wijze weergeven hoe het lokale weer eruit ziet. Voor uitgebreide weerinformatie ben je nog steeds aangewezen op apps van derden.

iTunes Radio is de (inmiddels opgedoekte) radiodienst waarmee je een naar radiostations op basis van artiest of nummers kon luisteren. Het was in de VS beschikbaar, maar niet in Nederland en België, ook al leek de introductie vaak nabij.

In de Mail-app zijn veegbewegingen toegevoegd, waarmee je makkelijker e-mail kunt archiveren of verwijderen. Dankzij Smart Folders word je inbox automatisch gesorteerd, waardoor je in één oogopslag ziet of er belangrijke mail is. De zoekfunctie van Mail doorzoekt sinds iOS 7 alle mappen.

iOS 7 MessagesDe Berichtenapp heeft geen bolvormige tekstballonnen meer, maar is strakker van uiterlijk. Door het transparante toetsenbord heen zijn de achterliggende chatberichten te zien. Stuur je een bericht of foto, dan zorgen nieuwe animaties ervoor dat deze dit vloeiender in beeld worden gebracht. Tot slot is het nu mogelijk om een tijdstempel per bericht te zien.

Telefoon-appIn de Telefoon-app is het traditionele toetsenblok vervangen door cirkelvormige toetsen op een witte achtergrond. Bij contactpersonen is het nu mogelijk om het telefoonnummer of iMessage-adres te blokkeren.

Met FaceTime Audio kun je nu ook gesprekken voeren zonder beeld. De gesprekken zijn gratis, waardoor FaceTime een concurrent werd voor Skype.

safari-ios-7Wat Safari betreft is het aantal tabbladen onbeperkt geworden (voorheen 8), waar je op een CoverFlow-achtige manier doorheen kunt bladeren. Wachtwoorden sla je op in de iCloud Sleutelhanger, zodat je ze automatisch kunt invoeren op een site. De wachtwoordgenerator zorgt indien nodig voor een moeilijk te raden wachtwoord.

Siri kreeg in iOS 7 de mogelijkheid om instellingen van de iPhone te veranderen met een stemcommando. De stemmen werden menselijker en er kwam meer keuze uit mannelijke en vrouwelijke stemmen. Maar Nederlands werd nog steeds niet ondersteund.

In iOS 7 kun je per geïnstalleerde app het dataverbruik bekijken. En om diefstal van iPhones tegen te gaan introduceerde Apple antidiefstalfuncties. Daardoor werd het voor dieven moeilijker dan ooit om een gestolen iPhone naar fabrieksinstellingen terug te zetten. Door Zoek mijn iPhone in te schakelen is je iDevice automatisch beschermd.

iOS 7 vertrouw computerEen andere beveiligingsfunctie die Apple invoerde is de vertrouwde computer. Dit beschermt je tegen malafide iPhone-adapters die proberen om je data van een toestel te stelen. Wil je een vreemde computer alleen maar gebruiken om je iPhone op te laden, dan hoef je deze niet te vertrouwen.

iOS had al een Kompas-app, maar Apple heeft deze uitgebreid met een nieuwe functie: een waterpas. Voor accessoiremakers biedt iOS 7 de mogelijkheid om notificaties te sturen, bijvoorbeeld naar het Pebble-horloge. Met Bluetooth Low Energy kun je accessoires energiezuiniger met je iDevice verbinden en er kwamen gehoorapparaten die goed samenwerken met de iPhone.

Schakelbediening zorgt ervoor dat mensen met een handicap de iPhone en iPad ook met hoofdbewegingen kunnen bedienen. Ook is het geschikt voor mensen met verzwakte motoriek. En dan hebben we nog niet eens alles opgesomd, want iOS 7 bevatte ook zakelijke verbeteringen en diverse vernieuwingen voor ontwikkelaars. Er kwam ondersteuning voor gamecontrollers en er waren diverse kleine veranderingen, zoals telefoonnummers blokkeren, een Nederlands woordenboek en een vernieuwde Spotlight-functie.

iOS 7 versies

Deze iOS 7 versies zijn in de loop van 2013 en 2014 verschenen:

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
iOS, iOS 7