iOS 7 uitgelicht: vernieuwingen voor ontwikkelaars

Apple zal met iOS 7 ook de nodige vernieuwingen en verbeteringen voor ontwikkelaars introduceren. In dit artikel lichten we een paar toe.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 sdk iconWe hebben inmiddels gekeken naar alle vernieuwingen in iOS 7 voor gebruikers, maar één onderwerp was nog onderbelicht: de ontwikkelaar. De nodige nieuwe SDK’s, API’s en algemene interface-wijzigingen zorgen ervoor dat developers niet alleen meer kunnen doen met hun apps, maar ook dat ze sommige basisdingen anders moeten aanpakken. In dit artikel sommen we alle veranderingen voor ontwikkelaars in iOS 7 voor je op.

Nieuwe interface-elementen

UI elementen iOS 7We hebben er in een apart artikel ook al eens aandacht aan besteedt: de onthulling van iOS 7 ging gepaard met een nieuwe versie van XCode, met daarin ook een reeks nieuwe interface-elementen die in apps gebruikt kunnen worden. Dit betekent kortgezegd dat applicaties andere tabbalken, knoppen en stroken krijgen dan je tot nu toe gewend was van apps die Apple’s standaard opties gebruiken. Een app moet met de nieuwe versie van XCode worden gegenereerd voordat hij de nieuwe interface laat zien, wat ontwikkelaars een kans geeft om de nieuwe look goed uit te voeren in een app.

Wat de nieuwe interface-elementen voor apps kunnen betekenen, lieten we eerder al eens zien in een aantal concepten gemaakt door huisontwerper @basvanderploeg

Dicteerfunctie in apps

Ontwikkelaars kunnen met een paar regels code makkelijker gebruikmaken van Apple’s dicteerfunctie, waardoor teksten in apps met een stem uitgesproken kunnen worden. Deze nieuwe mogelijkheid werkt ook in Safari, waardoor webapps zich er op kunnen beroepen. Hoeveel we hier in Nederland aan hebben blijft alleen nog de vraag: de dicteerfunctie in iOS is op het moment immers nog niet naar het Nederlands vertaald.

Controller-ondersteuning

iOS 7 gamecontrollerApple introduceert met iOS 7 een speciaal protocol voor gamepads, waardoor het voor game-ontwikkelaars makkelijker wordt om een door Apple goedgekeurde controller te ondersteunen. Deze gamepads bieden fysieke knoppen voor spellen die het touchscreen niet gebruiken. Een eerder uitgebrachte afbeelding van Apple liet al zien hoe deze gamepads er uit komen te zien en Logitech werkt al aan eentje, zo blijkt uit een wat onscherpe foto.

Een SDK van iCade maakte het al mogelijk een gamepad in spellen te gebruiken door een Bluetooth-toetsenbord na te bootsen. Deze nieuwe SDK van Apple biedt echter officiële ondersteuning en zal vermoedelijk ook door meer ontwikkelaars worden gebruikt.

Achtergronddownloads

Apple heeft een aantal verbeteringen op het gebied van multitasking gemaakt, iets waar ontwikkelaars de vruchten van plukken. Apps die in de achtergrond draaien kunnen vanaf iOS 7 bijvoorbeeld makkelijker bestanden downloaden, waardoor een app tweets kan laden of foto’s kan klaarzetten terwijl je wat anders doet. In eerdere iOS-versies was het voor apps ook al mogelijk om in de achtergrond een download uit te voeren, maar de middelen hiervoor waren beperkter. Een app in de achtergrond zal langzamer gaan downloaden, om zo het netwerk niet te belasten.

2GB aan in-app hosting per app

Apple biedt ontwikkelaars in de App Store al een tijdje hostingruimte voor hun applicaties. Vanaf iOS 7 zal Apple ook aan iedere ontwikkelaar 2GB beschikbaar stellen om in-app aankopen te hosten. Hierdoor kan een developer extra content te koop aanbieden in een app zonder dat er een eigen server bijgeschakeld moet worden.

Verbeterde mapkit

iOS 7 mapsDe Map Kit API in iOS 7 is sterk verbeterd, waardoor apps voortaan Apple’s kaarten op meer manieren kunnen gebruiken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een 3D-kaart in een app te laten zien en heb je toegang tot de routebeschrijving-functie in Apple Maps.

Parallax-effecten in apps

Het ontgrendelscherm en iconenscherm van iOS 7 hebben een subtiel 3D-effect, waarbij de achtergrond verschuift als je de iPhone kantelt. Een nieuwe API genaamd Motion Effects maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om ditzelfde effect in hun apps te integreren. Ieder object dat in XCode van een animatie voorzien kan worden, zal van het 3D-effect gebruik kunnen maken.

Inter-app-audio

Apps kunnen vanaf iOS 7 geluid uitwisselen met andere applicaties, waardoor je bijvoorbeeld één app als versterker voor je instrument kunt gebruiken terwijl je de gespeelde muziek weer met een andere app mixt. Iedere app kan worden gebruikt als input- of outputkanaal, zolang er maar ondersteuning voor inter-app-audio is geïntegreerd.

Glimlachdetectie voor camera

Apps die de camera van de iPhone ondersteunen kunnen met behulp van een speciale API ontdekken of gefotografeerde personen knipperen met hun ogen of glimlachen. Hierdoor zou een app zoals Instagram alleen een foto kunnen maken als iedereen zijn of haar ogen open heeft. De iPhone-camera kan ook codes herkennen vanaf iOS 7, zoals blijkt uit een functie in bijvoorbeeld de App Store.

Nog meer

Bij de presentatie van iOS 7 liet Apple een dia zien waarin een hoop veranderingen voor ontwikkelaars werden getoond. We verwachten dat er na verloop van tijd steeds meer functies worden ontdekt en dat ook Apple met de introductie van nieuwe iOS 7-versies blijft vernieuwen.

iOS 7 SDK slide

Dit artikel maakt deel uit van een serie over iOS 7. Onder de titel iOS 7 uitgelicht bespreken we allerlei nieuwe functies en verbeteringen in iOS 7.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:29
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.