iOS 7 uitgelicht: Safari

In het artikel iOS 7 uitgelicht: Safari gaan we dieper in op Safari in iOS 7, met gedeelde links van Twitter-vrienden en privé-tabbladen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Safari iOS 7 browser headerIn de serie iOS 7 uitgelicht behandelen we Safari, de browser die standaard op elke iPhone en iPad staat geïnstalleerd. De app krijgt een grote metamorfose ten opzichte van iOS 6, maar dat niet alleen: er komen ook verschillende functies bij. Zo kan je onder andere links die je vrienden op Twitter delen, snel openen, webpagina’s delen via AirDrop en is de leesweergave gemoderniseerd.

Interface en bediening

Net als andere Apple-apps in iOS 7 maakt Safari gebruik van wit als hoofdkleur. Of in ieder geval: erg lichtgrijs. Bovenin oogt het strakker dan ooit, met alleen een adresbalk en een ververs-knop. Onderin tref je knoppen voor de vorige en volgende pagina, deelmogelijkheden, bladwijzers en tabbladen. Die laatste drie functies zijn allemaal vernieuwd en daarover zo meer, maar eerst is het goed om te weten dat de balken boven- en onderin beeld zich wegcijferen op het moment dat je naar beneden scrollt. De bovenbalk bevat alleen nog de titel in klein onder de tijd, onderin zie je niets meer. De balken komen terug als je naar boven scrollt, of aan het einde van een pagina bent. Verder kan je teruggaan naar een vorige pagina door de huidige website vanaf de beeldschermrand naar rechts te zwiepen, en zoek je de weggewuifde pagina weer om met een omgekeerde veeg.

Safari iOS 7 teruggaan naar vorige pagina Safari iOS 7 tabbladen

Meerdere tabbladen

Met de knop rechtsonder open je de tabbladen-weergave in Safari. Daarin scroll je niet langer horizontaal tussen de websites, maar kijk je van bovenaf op een soort waaier met tabbladen. Omdat de titel boven in beeld blijft staan, kan je zo soepel navigeren tussen de pagina’s. Met een veeg naar links, gooi je een pagina uit beeld. De plus-knop, die zich in het midden onderin bevindt, opent een nieuwe pagina. Privé opent het huidige venster in privéstand waardoor je geschiedenis niet bewaard wordt, vergelijkbaar met Google Chrome.

Adresbalk

De adresbalk is slimmer geworden in Safari voor iOS, en laat zich goed vergelijken met de adresbalk in Google Chrome. Dat betekent dat je nu ook zoekopdrachten kan uitvoeren in de balk, in plaats van alleen adressen invullen. Bovendien denkt Safari mee met websites die je hebt bezocht en populaire websites die je vermoedelijk wil bezoeken. Die suggesties worden getoond. Ten slotte herkent de adresbalk wanneer je op een pagina met een groot artikel bent. In dat geval zie je links in de balk een lijst-knop. Als je die indrukt, krijg je een leesweergave van de huidige pagina. Die ziet er met een rond en slank lettertype en volop afbeeldingen een stuk moderner uit dan Safari in iOS 6.

Safari iOS 7 leesweergave Safari iOS 7 gedeelde links

Meer bladwijzers

Op een subtiele manier heeft Apple een sociaal netwerk-element geïntroduceerd in iOS 7. In de bladwijzers met onder de vierde knop in de balk onderin, vind je nu niet langer meer alleen je opgeslagen pagina’s, maar ook je leeslijst met opgeslagen artikelen en links die door mensen die je volgt op Twitter, zijn gedeeld. Dat is mogelijk dankzij de Twitter-integratie die al langer in iOS zit. Leuk is dat je alle items uit de bladwijzers kan doorlezen door de huidige pagina omhoog te drukken. Zo lees je meteen het volgende artikel in een lijst.

Deelopties

Safari is voorzien van het nieuwe witte deelscherm dat je ook in andere apps gaat tegenkomen in iOS 7. Dat betekent dat het bovenste gedeelte van het scherm is ingeruimd voor delen via AirDrop en dat je daaronder snel kan delen met gekleurde knoppen via iMessage, mail, Twitter en Facebook. Zwart-wit icoontjes eronder zorgen voor functies die alleen jezelf aangaan: bladwijzer toevoegen, artikel toevoegen aan leeslijst, toevoegen aan beginscherm van de iPhone en afdrukken.

Safari iOS 7 vegen naar volgende Safari iOS 7 delen

Wachtwoorden met iCloud Keychain

De iCloud Keychain, of iCloud sleutelhanger in de Nederlandse versie van iOS 7, zorgt ervoor dat wachtwoorden onthouden zijn op het moment dat je inlogt in Safari. Safari kan de wachtwoorden automatisch invoeren als je inlogt op een site, en de browser kan nu zelfs ter plekke wachtwoorden genereren als je je aanmeldt bij een site. Het aardige is dat iCloud sleutelhanger je wachtwoord vervolgens onthoudt en jij die eigenlijk niet eens hoeft te onthouden omdat Apple dat voor je doet, als je tenminste Safari op Mac OS X Mavericks gebruikt. Apple belooft 256-bit AES encryptie voor de beveiliging van de sleutel. Uitgebreide informatie over iCloud Sleutelhanger (iCloud Keychain) lees je in een apart artikel.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.