iOS 7 uitgelicht: nieuwe antidiefstal-functies in Zoek mijn iPhone

De iPhone, iPad en iPod touch zijn met iOS 7 beter terug te vinden na diefstal via Zoek mijn iPhone.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iCloud wachtwoord Zoek mijn iPhoneApple maakt het met behulp van Zoek mijn iPhone al langer mogelijk om je gestolen iOS-apparaat terug te vinden. In iOS 7 heeft Apple een op het eerste gezicht simpele functie toegevoegd, die ervoor zal zorgen dat je vermiste iDevice uit kwaadwillende handen gered kan worden: probeer je Zoek mijn iPhone uit te schakelen, dan moet je het wachtwoord van de gekoppelde Apple ID invoeren. Apple heeft daarnaast nog andere nieuwe functies geïntroduceerd die het moeilijker maken een gestolen iPhone door te verkopen en die het terugvinden van je iPhone makkelijker maken.

Apple ID vereist voor deactiveren en wissen

Wordt je iPhone gestolen, dan kan de dief niet langer zomaar Zoek mijn iPhone vanuit de instellingen uitschakelen – zelfs als je geen codeslot hebt om je iPhone mee te beschermen. Bij het uitschakelen van de zoekdienst moet je een Apple ID-wachtwoord invullen, oftewel het wachtwoord dat je ook in de App Store en voor iCloud gebruikt.

Probeert de huidige bezitter van jouw iDevice het gehele apparaat terug te brengen naar de fabrieksinstellingen, dan zal ook het verzoek om het Apple ID-wachtwoord in beeld verschijnen. Dit betekent dat het ook niet mogelijk is om Zoek mijn iPhone te deactiveren door alle informatie op de iPhone te wissen, tenzij je in het bezit bent van dit specifieke wachtwoord.

In iTunes verschijnt onderstaande waarschuwing als je de iPhone probeert te herstellen:

itunes herstellen zoek mijn iphone

Op de iDevice zelf kun je Zoek mijn iPhone gewoon uitschakelen vanuit het Instellingen-menu. Eenmaal uitgezet is het zoals vanouds mogelijk je iOS-apparaat te wissen. Zoek mijn iPhone is gekoppeld aan de iPhone zelf, niet aan de simkaart die er in is gestopt.

Afbeelding via tipgever Wouter

Constant bericht tonen

iOS 7 Zoek mijn iPhone notificatieHet is al enige tijd mogelijk om met Zoek mijn iPhone een bericht te versturen dat de ontvanger van je iPhone zal zien, maar in iOS 7 zal deze notificatie permanent op het ontgrendelscherm blijven hangen. Hierdoor is de kans groter dat de vinder hem zal lezen. Ook is de iPhone zo makkelijker te herkennen als een gestolen toestel en zal de doorverkoop lastiger worden. Het bericht is immers op geen manier weg te halen zonder je Apple ID – die heb je nodig om Zoek mijn iPhone uit te schakelen of om de iPhone naar fabrieksinstellingen terug te brengen. In de notificatie kun je een telefoonnummer vermelden waarop je op dat moment bereikbaar bent, dat met één druk op de knop via de betreffende iPhone gebeld kan worden.

Gewiste iPhone herstellen

iOS 7 iPhone herstellenHoewel je een ander kan tegenhouden de informatie op je iPhone te wissen in iOS 7, is het met Zoek mijn iPhone nog steeds mogelijk om op afstand al je data te verwijderen. In iOS 7 heeft Apple het tevens mogelijk gemaakt om op een later moment deze gewiste gegevens weer te herstellen, wanneer je het gestolen of vermiste apparaat weer in handen hebt.

Tweestaps-verificatie

Omdat je Apple ID-gegevens nodig zijn om een gestolen iOS-apparaat terug te brengen naar fabrieksinstellingen, zal een dief jouw Apple ID-wachtwoord moeten ontfutselen voordat hij de iDevice volledig en probleemloos kan gebruiken. Aan alleen je wachtwoord zal de bezitter van je iOS-apparaat echter niks hebben als je tweestaps-verificatie voor je Apple ID hebt ingeschakeld. Je moet dan een code naar jouw mobiele nummer versturen om met je Apple ID in te loggen. Handig, maar alleen als je iPad of iPod touch wordt gestolen: je iPhone is immers de telefoon waar de code naar wordt verzonden. Daarnaast is tweestaps-verificatie nog niet goed in Nederland te gebruiken. Het is namelijk niet mogelijk een mobiel nummer in te stellen.


Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.