iOS 9 multitasking

Zo werkt de appswitcher: snel wisselen tussen apps op iPhone en iPad

Met de appswitcher wissel je makkelijk tussen recent gebruikte apps. In dit artikel lees je alles over de appswitcher op de iPhone en iPad.

iOS 9 multitasking

Op de iPhone en iPad kun je met de appswitcher snel wisselen tussen apps. Door twee keer op de homeknop te drukken verschijnt er een appswitcher waarin je door van links naar rechts te vegen apps kunt openen of sluiten. In dit artikel zetten we alle veranderingen ten opzichte van de oude appswitcher op een rij.

Appswitcher op iPhone en iPad

Zodra je de homeknop op je iPhone, iPad of iPod twee keer indrukt, kun je dankzij de appswitcher door je geactiveerde apps bladeren. Handig als je openstaande apps af wilt sluiten, of snel terug wilt naar een app die je een tijdje terug gebruikt hebt. Vergelijk hieronder de iOS 8 en iOS 9-versies met elkaar.

iOS 7 multitasking Appswitcher-iOS-9
Links iOS 7, rechts iOS 9

In tegenstelling tot de appswitcher van iOS 7 en 8 zijn de schermen van de apps in iOS 9 groter, en zijn ze over elkaar heen gelegd, als een stapel kaarten. Of dit het ook overzichtelijker maakt is nog even de vraag, je ziet in ieder geval minder apps tegelijk dan voorheen. De app-iconen aan de onderkant van het scherm zijn verdwenen, en het homescherm zit voortaan aan de rechterkant, in plaats van links.

Handoff en contactpersonen

De profielfoto’s van je recente en favoriete contacten zijn ook verdwenen uit de appswitcher, omdat deze nu te vinden zijn in het vernieuwde Spotlight-scherm van iOS 9. Hierdoor is er meer ruimte voor Handoff, dat nu in een transparant balkje onderin de appswitcher te vinden is. Dankzij Handoff kun je apps openen die je op een ander Apple-apparaat gebruikt. Safari op je MacBook bijvoorbeeld, of iMessage. Veeg deze balk naar boven om de bijbehorende app te openen.

De bediening van de appswitcher is onveranderd gebleven. Hoe vlugger je over het scherm veegt, hoe sneller de apps aan je voorbij scrollen. Door een afbeelding van een app naar boven te vegen sluit je de app af. Wil je snel meerdere apps tegelijk sluiten? Veeg dan met meerdere vingers tegelijk over je scherm naar boven. Een app-scherm naar beneden vegen haalt nog steeds niets uit.

De afbeeldingen van de apps die in de appswitcher te zien zijn, zijn (nog steeds) geen live weergaven van de apps. Je iPhone maakt een screenshot van het moment dat je de app afsluit en laat deze als stilstaande afbeelding zien. De enige app waarvan je wel een livebeeld tijdens het multitasken zult zien, is de app die open stond op het moment waarop je twee keer op de homeknop drukte. Dit is in feite een miniatuurversie van wat je al aan het doen was.

Bewust onscherpe previews

iphone-6s-met-apps iOS-applicaties waar gevoelige informatie in wordt getoond, kunnen gebruikmaken van screenshots die onscherp gemaakt zijn.

Hierdoor is het niet mogelijk voor iemand om bijvoorbeeld je bankgegevens te bekijken vanuit de appswitcher. Kleine cijfertjes, zoals je bankrekeningnummer, zijn hierdoor niet herkenbaar. Een ontwikkelaar moet zelf instellen dat het scherm in de appswitcher onscherp gemaakt wordt. Daarom is het niet vanzelfsprekend dat alle apps met privégegevens onleesbaar zijn in de appswitcher.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apps, multitasking