iOS 7 uitgelicht: nieuwe functies in Siri

In iOS 7 Uitgelicht kijken we naar alle vernieuwingen en verbeteringen in iOS 7. In deze editie nemen we de veranderingen van Siri onder de loep.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 SiriIn iOS 7 wordt Siri flink door Apple onder handen genomen. Het nieuwe uiterlijk zorgt dat de virtuele assistent in lijn is met de nieuwe interface van iOS 7 en ook de nodige nieuwe functies en verbeteringen komen bij de software-update aan bod. In deze editie van iOS 7 uitgelicht kijken we naar alle vernieuwingen, om zo een beeld te bieden wat je van Siri kunt verwachten.

Meer natuurlijke stem

Siri zal je voortaan antwoorden met een nieuwe, natuurlijker klinkende stem. Apple doet hiermee in iOS 7 een poging om Siri nog menselijker te laten klinken. Het is per land daarnaast mogelijk geworden om te kiezen of je naar een man of een vrouw wil luisteren – al is deze keuze op het moment nog beperkt tot de Engelse versie van Siri. In iOS 6 en eerder had Siri al een mannelijke en vrouwelijke stem. Je kreeg een man te horen als je koos voor Brits, terwijl je bij Amerikaans Engels kon luisteren naar een vrouw. De stemkeuze en het nieuwe stemgeluid zijn nog niet beschikbaar in de bèta van iOS 7.

Nieuw ontwerp

Nieuw ontwerp Siri iOS 7Siri is in iOS 7 voorzien van een nieuw, versimpeld uiterlijk. De virtuele assistent bevindt zich voortaan op een transparante overlay bovenop het scherm dat je op het moment op je iPhone open had staan, met onderin een knop bestaand uit een cirkel met daarin een microfoon. Met grote, dunne letters bovenin staan de vragen en antwoorden die Siri jou verschaft.

Met een druk op de Siri-toets verschijnt er een horizontale lijn die beweegt als jij spreekt om aan te geven hoe goed je wordt gehoord. Linksonder zit een hulpknop, waar je op kunt tappen om een paar van Siri’s mogelijkheden te bekijken.

Instellingen veranderen met Siri

Siri kan vanaf iOS 7 ook de instellingen van je iPhone, iPad of iPod touch veranderen. Door Siri de juiste vragen te stellen kun je de volgende opties aanpassen:

  • Bluetooth
  • Wi-Fi
  • Vliegtuigmodus
  • Helderheid
  • Zaklamp

De zaklamp is een nieuwe functie in het Bedieningspaneel van iOS 7. Deze maakt het mogelijk om de flitser van je iDevice te gebruiken als een lampje.

Zoekmachine Bing

iOS 7 Siri zoekresultatenSiri maakt vanaf iOS 7 gebruik van Microsoft’s zoekmachine Bing. Voorheen werd gebruik gemaakt van Google-zoekresultaten. Het bekijken van een Siri-zoekactie via één van beide websites is daarnaast een stuk makkelijker gemaakt, omdat de resultaten voortaan in het Siri-venster worden getoond. Je wordt dus niet langer naar een apart browservenster gebracht.

Wikipedia

Apple heeft Wikipedia toegevoegd aan de websites waar Siri op kan zoeken naar een mogelijk antwoord op je gestelde vraag. Daarmee heeft Siri er een ontzettend brede informatiebron bij: sinds het begin heeft Siri ook al toegang tot Wolfram Alpha voor algemene data. In iOS 6 voegde Apple een paar specifieke websites toe aan Siri’s mogelijkheden waarmee je naar informatie over films en sport kunt vragen.

Twitter

iOS 7 Siri TwitterTwitter en Apple werken sinds de Twitter-integratie in iOS 5 al nauw samen en vanaf iOS 7 zal het sociale netwerk ook nauw inhaken op Siri. Het is hierdoor mogelijk om via Siri te zoeken naar de tweets van een specifiek persoon of om een bericht door Siri te laten tweeten. Bij het versturen van een tweet kun je specifieke voorwaarden aan Siri doorgeven. Zo kan de virtuele assistent bijvoorbeeld met of zonder je huidige geolocatie een bericht versturen.

De Twitter-optie zat er eigenlijk al een beetje aan te komen: sinds de Facebook-integratie in iOS 6 was het al mogelijk om een statusupdate op Facebook vanuit Siri te plaatsen, maar Twitter had nog geen vergelijkbare integratie. Terwijl Twitter al langer deel uitmaakt van iOS dan Facebook.

Nog niet Nederlands

Toen wij aan iCulture-lezers vroegen op welke aankondigingen zij het meeste hoopten op WWDC, stond een Nederlandse versie van Siri op de eerste plaats. Niet een onredelijke wens, want Apple bleek in het verleden al op zoek te zijn naar een Nederlandse stagiair om vermoedelijk met de vertaling te helpen. Toch werd er geen gelokaliseerde Siri door Apple aangekondigd. Sterker nog: Apple voegde helemaal geen extra talen toe aan het aanbod van Siri.

Google Now

Het Berichtencentrum van iOS 7 toont op basis van je locatie de huidige verkeersinformatie en hoe lang je onderweg bent om op een bepaalde plek te komen. Hoewel dit vernieuwde Berichtencentrum niet direct iets met Siri te maken heeft, hebben de nieuwe functies wel veel gemeen met Google’s Siri-concurrent Google Now. Meer hierover lees je in iOS 7 uitgelicht: Berichtencentrum toont verkeersinformatie en reistijden.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:36
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.