iOS 7.0.3: alle opgeloste problemen op een rij

Apple lost in iOS 7.0.3 flink waar iCulture-lezers last van hadden. We zetten ze allemaal voor je op een rij.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple ios 7Het gisteravond door Apple uitgebrachte iOS 7.0.3 bevat een fikse waslijst aan bugfixes, toevoegingen en verbeteringen. Meestal zijn dit soort vernieuwingen leuk als je toevallig last had van een groot probleem, maar Apple heeft ditmaal in één keer een heleboel veelgenoemde klachten verholpen. Veel van deze klachten waren zelfs zo wijdverspreid dat we er aandacht aan hebben besteed op iCulture. We zetten daarom graag nog even op rij welke grote problemen exact zijn verholpen met het installeren van de update.

iMessage-problemen

iMessage iOS 7 iconMisschien wel de meest gehoorde klacht rond iOS 7 ging over iMessage. Apple’s berichtendienst werkte opeens niet voor flink wat gebruikers, waardoor verzonden iMessages eindeloos op ‘versturen’ bleven hangen. De iPhone opnieuw opstarten of de netwerkinstellingen resetten wist voor sommigen de problemen op te lossen, maar in de meeste gevallen was deze fix slechts tijdelijk. Apple beloofde in een toekomstige update de problemen te verhelpen, iets dat we ook terugzien in de changelog van iOS 7.0.3:

 • Oplossing voor een probleem waarbij sommige gebruikers geen berichten via iMessage konden versturen.
 • Oplossing voor een probleem waardoor iMessage niet kon worden geactiveerd.

Blue screen of death-crashes in iWork

iWork iLife apps gratis iPad iPhone PagesBegin oktober doken er vreemde klachten op over crashes onder iOS 7. Draaide je één van de iWork-applicaties, dan kon je iPhone, iPad of iPod touch zomaar slachtoffer worden van een blauw crashscherm. Deze specifieke vastlopers onder iOS 7 zijn door Apple verholpen:

 • Verbeterde systeemstabiliteit bij gebruik van de iWork-apps

We hebben ook het nodige gehoord over crashes die niks met iWork te maken hebben en het is onduidelijk of Apple deze heeft opgelost. In de changelog worden eigenlijk alleen fixes aangehaald voor problemen waar de oorzaak precies voor kan worden aangewezen.

Afwijking in bewegenssensor

kompas waterpas 2Nadat de verkoop van de iPhone 5s van start ging kwamen er opeens flink wat klachten over een afwijkende bewegingssensor binnen. Bij het gebruik van bijvoorbeeld de nieuwe waterpas in de Kompas-app bleek dat de resultaten lang niet altijd accuraat waren, waarna er ook verhalen opdoken over racegames waarin de auto een bepaalde kant op slingerden door de slecht gekalibreerde sensor. Experts zeiden dat Apple dit probleem kon oplossen door games en apps met bewegingsgevoelige besturing een kalibratieproces uit te laten voeren, maar het lijkt er op dat Apple via een iOS-update de klus ook gewoon kan klaren:

 • Oplossing voor een kalibratieprobleem met de versnellingsmeter

Toegangsscherm iOS 7 niet langer omzeilbaar

Beveiligingsexperts lijken iedere iOS-versie wel een zeer obscure manier te vinden om het toegangsscherm van de iPhone, iPad of iPod touch te omzeilen. Nadat in iOS 7.0.2 de laatste methode werd gedicht was er al snel weer iemand die liet zien hoe je alsnog data op een beveiligde iPhone kon bekijken. Daar is met iOS 7.0.3 ook een eind aan gemaakt:

 • Oplossing voor een probleem dat het mogelijk maakte de toegangscode op het toegangsscherm te omzeilen

Misselijkheid door iOS 7

iOS 7.0.3 verminder bewegingDe meningen zijn verdeel over de vele animaties in iOS 7: sommigen zijn er helemaal weg van, terwijl anderen het maar een nodeloze en vertragende toevoeging vinden. Alle bewegingen in de nieuwe iOS-versie zorgden er hoe dan ook voor dat sommige iPhone-bezitters begonnen te klagen over misselijkheid en draaierigheid. De betreffende personen bleken vaak last te hebben van reisziekte. In iOS 7.0.3 heeft Apple dit probleem opgelost met de volgende verbetering:

 • De instelling ‘Verminder beweging’ minimaliseert beweging en animatie beter

De optie zat er al, maar vermindert nu aanzienlijk meer de animaties bij het starten en sluiten van een app. Daar kleeft nog een voordeel aan: je iPhone voelt er een stuk sneller door.

Scholen verliezen niet langer controle

Scholen die iOS 7 installeerden werden op een vervelende manier verrast: zij hadden opeens niet langer controle over de door hun beheerde iPads, omdat de hiervoor gebruikte profielen bij de upgrade werden gewist. Dat is niet langer het geval:

 • Oplossing voor een probleem waarbij beheerde apparaten niet langer beheerd waren als software werd bijgewerkt

De upgrade-problemen werden de afgelopen weken ontdekt door steeds meer scholen, die hierdoor alle iPads opnieuw moesten innemen, configureren en uitdelen.

Overige veranderingen

Dat is uiteraard nog lang niet alles: in iOS 7.0.3 maakte Apple ook de volgende veranderingen:

 • iCloud-sleutelhanger is toegevoegd om uw accountnamen, wachtwoorden en creditcardnummers bij te houden op alle apparaten die u daarvoor toestemming geeft
 • Er is een wachtwoordgenerator toegevoegd, zodat Safari suggesties kan doen voor unieke, moeilijk te raden wachtwoorden voor uw online-accounts
 • Het bijgewerkte toegangsscherm geeft ‘schuif om te ontgrendelen’ met vertraging weer als Touch ID wordt gebruikt
 • Het is nu weer mogelijk om via Spotlight op het web en in Wikipedia te zoeken
 • Oplossing voor een probleem dat ertoe kon leiden dat Siri en VoiceOver een stem met lagere kwaliteit gebruikten
 • Oplossing voor een probleem met overmatige gevoeligheid bij VoiceOver-invoer
 • De instelling ‘Vette tekst’ werkt nu ook met tekst op het beltoetsenpaneel

Meer weten over iOS 7.0.3? Gisteren schreven we uitgebreid over de verschenen update en hoe je deze kunt installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 februari 2014 om 12:15
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
107 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.