iOS 7 uitgelicht: vernieuwingen voor apps Berichten en Telefoon

In deze editie van iOS 7 uitgelicht kijken we naar alle veranderingen en vernieuwingen in de Telefoon-app en Berichten-app.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Telefoon-appBijna geen app, scherm of functie in iOS lijkt in iOS 7 onveranderd. We schreven eerder al over de vernieuwingen in de Mail-app en Weer-app, die allebei van zowel een nieuw uiterlijk als extra functies zijn voorzien. Ook de Berichten-applicatie en telefoonfunctie van iOS zijn in iOS 7 op een paar slimme manieren vernieuwd. In dit artikel kijken we naar alles dat nieuw is voor deze twee iPhone-specifieke functies.

Nieuwe ontwerpen

iOS 7 MessagesDe Telefoon-app en Berichten-app zijn, net als de rest van iOS 7, voorzien van een nieuw uiterlijk. Beide zijn ondanks de lik verf echter identiek in besturing gebleven. In de Telefoon-app heb je nog steeds tabbladen voor favorieten, recente telefoongesprekken, contacten, de belknop en je voicemail onderin het scherm staan. De Berichten-app is op zijn beurt nog steeds een lijst met conversaties waar je op tapt om alle berichten te lezen. De ballonnetjes waar berichten in stonden zijn voortaan plat, terwijl je in de bel-app nu met ronde, matte knoppen een telefoonnummer intikt. Nog een leuk detail: druk je op de telefoontoetsen, dan krijg je kort de ingestelde achtergrond van je iPhone te zien.

In één oogopslag toegestuurde afbeeldingen bekijken

Fotolijst iMessageHet is in iOS 7 iets makkelijker geworden om door afbeeldingen verstuurd met iMessage te navigeren. Bij iedere open foto staat er rechtsonder een knop in de vorm van een mapje, waar je op kunt tappen om alle eerder verstuurde bestanden in een lijst te bekijken. In eerdere iOS-versies moest je één voor één door de afbeeldingen swipen, tot je had gevonden waarnaar je op zoek was. De optie is in iOS 7 echter op sommige vlakken net zo beperkt als voorheen. Je krijgt namelijk nog steeds alleen de foto’s te zien uit de berichten die zijn geladen in de Berichten-app. Wil je een foto van lang geleden terugvinden, dan moet je zoals vanouds op ‘Laad eerdere berichten’ blijven tappen totdat de conversatie tot op het punt van je foto is geladen.

Via Reddit.

Foto’s bij favorieten in Telefoon-app

Favorieten iOS 7 TelefoonContactpersonen die je aan je Favorieten toevoegt in de Telefoon-app zijn voortaan standaard van een kleine profielfoto voorzien. Aan de linkerzijde van de naam van een contactpersoon staat een cirkel met een foto, die het makkelijker moet maken om je favorieten te identificeren. Hoewel deze optie standaard staat ingeschakeld, is het mogelijk om de fotootjes weer uit te zetten vanuit de telefooninstellingen van je iPhone. In de eerste bètaversie van iOS 7 wordt de kleine foto soms nog op vreemde wijze uitgerekt, waardoor je contactpersoon er vervormd uitziet. De verwachting is dat dit probleem in de uiteindelijke versie van iOS 7 zal worden opgelost.

Contacten blokkeren

iOS 7 contacten blokkerenWe noemden deze toevoeging eerder al in ons artikel over 10 onderbelichte iOS 7-veranderingen: het is nu ook mogelijk om specifieke personen te blokkeren, waardoor je niet langer sms-berichten, iMessages, telefoongesprekken en FaceTime-gesprekken van ze ontvangt. Dit is mogelijk vanuit zowel de Telefoon-app als de Berichten-app. Staat er in je telefoongeschiedenis een contactpersoon die je wil blokkeren, dan tap je op de infocirkel aan de rechterzijde van zijn of haar naam en kies je voor ‘Blokkeer deze beller’. In de Berichten-app kom je bij deze zelfde optie via de Contact-knop rechtsboven, waarna je kiest voor ‘Info’.

Wil je op een later moment weer berichten van een persoon ontvangen, dan ga je naar de instellingen van je iPhone en kies je voor ‘Berichten’ of ‘Telefoon’. Onder beide opties staat de knop ‘Geblokkeerd’, waar je een lijst met geblokkeerde personen onder vindt. Door personen uit deze lijst te verwijderen hef je de blokkade op.

Tijdsindicaties in berichten

Stuur of ontvang je een bericht met daarin een tijdsindicatie zoals ‘tonight’, dan verschijnt daaronder een streep die aangeeft dat je er op kunt tappen. Op het moment van schrijven gebeurt er nog niks als je er op drukt, maar de verwachting is dat je in latere iOS-versies wordt doorgestuurd naar de Agenda-app om voor het bepaalde moment een afspraak te maken.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over iOS 7. Onder de titel iOS 7 uitgelicht bespreken we allerlei nieuwe functies en verbeteringen in iOS 7.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:33
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.