iOS 7 uitgelicht: dataverbruik per iOS-app bekijken en blokkeren

In iOS 7 wordt het mogelijk om dataverbruik per app bij te houden. Je kunt 3G-data per app blokkeren en kijken welke systeemfuncties de meeste data slurpen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

dataverbruik ios 7Hoeveel data verbruikt die app? Welke apps zijn dataslurpers? Voor het antwoord op deze vragen had je voorheen gespecialiseerde apps zoals DataMan nodig. Maar in iOS 7 kun je het zonder speciale apps bijhouden. Er zit namelijk een datameter ingebouwd, die je kunt terugvinden via Instellingen > Mobiel netwerk. Daar vind je ook instellingen voor het in- en uitschakelen van mobiele data, 3G en dataroaming.

Je ziet ook de hoeveelheid data die is verbruikt in de huidige periode (in het voorbeeld hieronder: 1,7 MB). Ben je in het buitenland geweest en heb je roaming ingeschakeld, dan is dat ook zichtbaar. Zo kun je goed zicht houden op databundels en eventuele roamingbundels, die vaak maar een paar MB’s groot zijn. Bijvoorbeeld: T-Mobile heeft een dagpas voor dataroaming van 5 MB (€1,95) of 50 MB (€4,99). Die bundels schakelen vanzelf uit als je het tegoed hebt verbruikt, maar het is handig als je dat een beetje in de gaten kunt houden.

Datagebruik door specifieke apps uitschakelen

Verder naar beneden op het instellingenscherm voor ‘Mobiel netwerk’ zie je de optie ‘Gebruik mobiele data voor’. Apps worden alleen in dit overzicht genoemd als ze dataverkeer hebben veroorzaakt. Heb je last van een app die erg veel data verbruikt, dan kun je daar een stokje voor steken door ophalen van data via het mobiele netwerk (GPRS/3G/4G) te verbieden. Dit doe je door de schakelaar achter de app uit te zetten. De app kan nu nog wel data verbruiken via Wi-Fi-netwerken, maar slurpt niet van je databundel.

mobiel netwerk verbruik

Datagebruik door systeemfuncties

Systeemfuncties zoals binnenkomende pushberichten en het opvragen van je locatie kosten ook dataverkeer. Achter de link ‘Systeem’ zie je hoeveel data er is verbruikt (in dit geval 31,6 KB). Tik op je het pijltje, dan krijg je nauwkeuriger te zien waar het dataverbruik mee te maken heeft. In de afbeelding is te zien dat iTunes-functies de meeste data verbruiken.

mobiel netwerk systeem verbruik ios 7

Openingsafbeelding via @petersnjt

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:36
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen dataverbruik, firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.