iOS 7 uitgelicht: Berichtencentrum toont verkeersinformatie en reistijden

In het nieuwe Berichtencentrum van iOS 7 bevindt zich een functie die Today of Vandaag heet en vergelijkbare functies biedt als Google Now.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

TodayIn iOS 7 gaat Apple een nieuwe functie voor het Berichtencentrum invoeren, met de naam Vandaag (Today). Die laat in één oogopslag zien welke afspraken je vandaag hebt, aangevuld met informatie over verjaardagen, weerbericht en verkeersinformatie. Maar er blijkt meer schuil te gaan achter dit Vandaag-scherm. In de locatieinstellingen van iOS 7 kun je de nieuwe functie ‘Frequente locaties’ inschakelen waarbij gekeken wordt naar locaties waar je in het verleden vaak bent geweest. Apple kan vervolgens waarschuwen voor langere reistijden als er onderweg files staan. De Vandaag-functie lijkt sterk op Google Now, de zoekdienst die informatie op maat levert op basis van je eerdere gedrag.

3FM-dj en iCulture-fan @michielveenstra wees ons vanmorgen op de waarschuwing die hij op zijn iPhone met iOS 7 ontving: “Op dit moment duurt het ongeveer 14 minuten om naar… te rijden”. Deze nieuwe functie heet Vandaag/Today, en is te vinden in het nieuwe Berichtencentrum van iOS 7.

Today ios7Het idee van Today, of Vandaag in de Nederlandse versie, is dat de assistent al antwoorden geeft voordat de gebruiker een vraag heeft gesteld. Denk hierbij aan weersinformatie, routenavigatie naar huis of werk, vluchtgegevens, verjaardagen en nieuws. Het lijkt erop dat Today daarbij diepgaander informatie interpreteert dan het uitlezen van afspraken in de agenda. Zo had Veenstra nergens ingevuld dat hij op een bepaald tijdstijd op die locatie moest zijn; Vandaag/Today gaf hem uit zichzelf een heads up over vertragingen op de route naar zijn werk.

Volgens Macrumors is dat mogelijk door een combinatie van twee nieuwe onderdelen in iOS 7: Frequent Locations (Veelbezochte locaties) en Traffic (Verkeer). Deze zijn te vinden bij Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem. Today kan gebruikers actuele informatie over woon-werkverkeer geven omdat iOS 7 adressen opslaat die vaak worden bezocht, en die koppelt aan de huidige verkeersinformatie. Voor Today geldt waarschijnlijk hetzelfde als voor Google Now: hoe langer je het gebruikt, hoe gerichter de assistent informatie op jou en je leefritme afstemt.

Dat Today naast informatie ook adviezen geeft, en daarmee echt een persoonlijke assistent probeert te zijn, werd duidelijk toen een iOS 7-gebruiker het advies kreeg om vroeg naar bed te gaan. Er stonden immers zeven afspraken in zijn agenda, en het was morgen weer vroeg dag.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 Uitgelicht, waarin we ingaan op vernieuwingen en nieuwe functies in iOS 7.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:37
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen firmware, google, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.