iOS 7 uitgelicht: FaceTime Audio

FaceTime Audio is een nieuwe optie voor FaceTime in iOS 7. In plaats van videogesprekken kun je nu audiogesprekken voeren met andere Apple-gebruikers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

facetime icooniOS 7 krijgt een losstaand icoontje voor FaceTime, bleek al snel nadat we de eerste betaversie van iOS 7 op een iPod touch hadden geïnstalleerd. Maar er blijkt nog meer mogelijk in FaceTime: Apple gaat FaceTime-audiogesprekken ondersteunen. Via FaceTime Audio kun je gratis bellen met andere Apple-gebruikers, zonder videobeelden. In feite betekent het dat Apple een VoIP-dienst introduceert die in ieder geval via Wi-Fi werkt, maar mogelijk ook via 3G en 4G. FaceTime wordt door de toevoeging van audiogesprekken een rechtstreekse concurrent voor Skype, Facebook Messenger en Viber. Met één groot verschil: je kunt alleen bellen met Apple-gebruikende vrienden en voorlopig alleen met mensen die iOS 7 hebben geïnstalleerd.

Eigenlijk is het vreemd dat Apple deze functie niet eerder aanbood. De meeste messaging-apps beginnen met tekstberichten, voegen daarna audiobellen toe en beginnen pas in een later stadium met videobellen. Apple heeft het anders aangepakt: en pas in een later stadium videobellen aan. Apple kondigde in 2010 FaceTime aan, gelijktijdig met iOS 4. Later dat jaar volgde FaceTime voor Mac. Maar gesprekken met alleen spraak liet Apple over aan de mobiele providers. Toch moet het technisch geen probleem zijn geweest: als een beeld- en spraakverbinding tussen twee gebruikers tot stand kan worden gebracht, is een verbinding met alleen audio simpel te realiseren.

Leuk effectje

facetime effect frontcameraBij gebruik van de FaceTime-app zagen we iets aparts: het lijkt alsof je jezelf weerspiegeld ziet in de interface. En dat is ook zo: de FaceTime-app vertoont livebeelden van de frontcamera van de iPhone en gooit er een matglasfilter overheen. De roze vlekken op de afbeelding hiernaast zijn te danken aan een roze gezicht en een rode trui.

Nog iets anders dat ons opviel: het losse FaceTime-icoontje is op de officiële afbeeldingen van iOS 7 op de website van Apple nog niet te zien. Misschien komt dat omdat FaceTime op het tweede appscherm staat, samen met het mapje Extra en de Kiosk-app.

Impact van FaceTime Audio

Mobiele providers hebben het moeilijk. Eerst werd geknabbeld aan hun sms-inkomsten door de toenemende populariteit van WhatsApp. Het leidde ertoe dat een sms-bericht eigenlijk niets meer waard is, waardoor veel providers ervoor gekozen hebben om onbeperkte sms-bundels bij hun abonnementen te leveren. De volgende stap is bellen via apps, dat al lange tijd mogelijk was maar nu extra aandacht krijgt nu grote partijen als Apple en Facebook het (gaan) aanbieden. Dat zal tot gevolg hebben dat belminuten steeds minder waard worden en providers straks onbeperkt belminuten bij hun abonnementen gaan leveren. De eerste stappen zijn al gezet, maar vooral bij de wat duurdere abonnementen.

Voor de providers blijft er dan nog maar één ding over: concurreren met databundels. Die ontwikkeling is nu al merkbaar: bijna alle providers hebben de afgelopen tijd hun abonnementenmodel omgegooid, waarbij de grootte van de databundel leidend is geworden. Je kiest bij een nieuw abonnement eerst je databundel en daarna pas een sms- en belbundel. Of helemaal geen sms- en belbundel, want het is steeds vaker mogelijk om een abonnement met alleen een databundel af te sluiten. Providers worden dan gereduceerd tot een ‘domme datapijp’, iets wat vijf jaar geleden overigens al werd voorspeld.

Apple zal met FaceTime Audio die omslag niet eigenhandig teweegbrengen, omdat het z’n beperkingen kent: FaceTime Audio werkt alleen tussen Apple-gebruikers en voorlopig alleen bij mensen die iOS 7 hebben. Maar net als met andere ontwikkelingen kan Apple straks wel dat éne zetje geven waardoor mensen massaal bellen met apps gaan omarmen.

FaceTime Audio-gesprek starten en stoppen

Je kunt een FaceTime-gesprek starten vanuit de Telefoon-app, de Berichten-app en de losse FaceTime-app. Momenteel werkt het alleen via Wi-Fi, maar dat kan nog veranderen. In de Contacten-app zie je achter het item ‘FaceTime’ twee icoontjes: een videocamera en een telefoonhoorn. Met de ene begin je een videogesprek, met de andere een audiogesprek. Tap je op de tekst ‘FaceTime’, dan wordt de default-actie gekozen, namelijk een videogesprek.

facetime apple idEen FaceTime Audio-gesprek komt bij de gesprekspartner binnen als een normaal telefoontje, met de naam van de beller bovenin het scherm, daaronder de aanduiding ‘FaceTime Audio’ en onderin het scherm de gebruikelijke opties. Die opties kennen we al van normale telefoongesprekken:

  • Gesprek beantwoorden;
  • Gesprek afwijzen;
  • Herinner me later;
  • Stuur tekstbericht.

Bij een binnenkomend gesprek zie je ook een foto van de beller. Tijdens het gesprek heb je mogelijkheden als: gesprek muten, gesprek op de speaker zetten, contactenlijst raadplegen en overschakelen naar een videogesprek. Met een brede rode balk beëindig je het gesprek.

Tijdens het uitwisselen van berichten via iMessage (in de Berichten-app) kun je ook een FaceTime-gesprek starten. Daarvoor moet je bovenin de berichtenstroom zijn, waar nu ook al de FaceTime-optie aanwezig is. Tap je op het linkje ‘FaceTime’, dan krijg je onderin het scherm een pop-up te zien met keuze uit ‘FaceTime Video’ en ‘FaceTime Audio’.

FaceTime Audio in gebruik

Als je wordt gebeld via FaceTime Audio, hoor je dezelfde beltoon die je ook bij videogesprekken gewend was. We hebben FaceTime Audio nog niet zodanig kunnen gebruiken, dat we ook de spraakkwaliteit eerlijk kunnen beoordelen. We verwachten dat de audiokwaliteit over het algemeen gelijk is met apps als Skype en Viber.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:42
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen facetime, firmware, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.