iPhone als waterpas gebruiken tijdens het klussen (ook voor het meten van hoeken)

Zo staat alles kaarsrecht!
Met de iPhone heb je altijd een waterpas op zak, zonder dat je er een speciale app voor nodig hebt. Deze functie zit standaard in iOS en in deze tip lees je hoe je de waterpas gebruikt tijdens het klussen.

Waterpas op de iPhone

Er zit een gratis waterpas in je iPhone! Die komt van pas als je bijvoorbeeld een schilderijtje recht moet hangen of wilt weten of een tafel wel waterpas staat. De waterpas maakt gebruik van de geavanceerde sensoren in de iPhone, waardoor het nauwkeurig werkt. Er zijn apps van derden te krijgen voor dit doel, maar het zit ook gewoon ingebouwd.

Waar vind je de waterpas?

Vroeger had de iPhone een speciale Kompas-app met daarin een waterpas. Tegenwoordig gebruik je hiervoor de Meten-app. Deze is standaard te vinden op de iPhone, maar de kans bestaat dat je de standaard app hebt verwijderd. In dat geval kun je ‘m gratis herinstalleren vanuit de App Store.

Als je de app opent, vind je rechtsonder een Waterpas-tabblad. Open dit en je kunt de functies die we verderop bespreken gebruiken. De Meten-app heeft allerlei andere handige functies die we in een aparte tip bespreken.

Bekijk ook

Zo werkt de Meten-app op de iPhone en iPad

Op recente iPhones en iPads vind je de Meten-app. In het Engels heet deze app: Measure. Met de Meten-app kun je dankzij augmented reality (AR) lengtes opmeten met de camera van je iPhone. Hoe werkt de Meten-app precies? Je leest het hier - of bekijk onze uitlegvideo!

iPhone waterpas liggend gebruiken

Wil je kijken of een tafel kaarsrecht staat of wil je een vloer plaveien? Open dan het Waterpas-tabblad in de Meten-app en leg de iPhone plat neer. Je krijgt twee bollen te zien, die elkaar precies moeten overlappen. Zodra dit het geval is krijg je het cijfer 0 te zien en kleurt het scherm groen.

iPhone waterpas met bolletjes gebruiken

We adviseren wel om gebruik te maken van een hoesje. Door de camerabult aan de achterkant van de iPhone, ligt de iPhone niet helemaal waterpas. Het scheelt maar een klein beetje, maar als het van belang is dat iets precies waterpas ligt of hangt, kan dat net het verschil maken. Je kunt je iPhone ook op een ander plat object leggen, zoals een pakje speelkaarten. Twijfel je, gebruik dan een gewone waterpas om het te controleren.

Waterpas van de iPhone staand gebruiken

Wil je weten of iets recht hangt, dan zet je de iPhone rechtop of op z’n kant. Staand is handig om planken en schilderijen recht te hangen. Je ziet onder welke hoek je iPhone staat en kunt meebewegen om te zorgen dat het precies op nul uitkomt. Als je je iPhone naar voren of naar achteren beweegt, zie je dat ook de inkleuring verandert. Als je iPhone perfect recht staat, zie je precies de onderste helft van je scherm in het groen.

iPhone staand als waterpas gebruiken

Liggend kan soms onhandig zijn, omdat de knoppen van de iPhone in de weg kunnen zitten. Net als bij de camerabult kan dit net het verschil maken, dus houd daar rekening mee.

Waterpas gebruiken om een hoek te meten

Stel dat je twee planken onder een hoek van 48 graden wilt plaatsen. Geen probleem! Ook daarvoor kun je de waterpas op je iPhone gebruiken. Meet het eerste item en tik op het scherm om deze meting ‘vast te zetten’. Daarna kun je met de getallen op het scherm bepalen hoe schuin het tweede item moet staan. Ook bij het kompas in de Kompas-app kun je op deze manier de meting vastzetten, zodat je twee metingen kunt vergelijken.

Hoek meten met de iPhone

Als je een iPhone met LiDAR-scanner hebt, kun je iemands lichaamslengte meten in de Meten-app. Hoe dat werkt, bespreken we in de onderstaande tip!

Bekijk ook

Zo kun je lichaamslengte meten met de LiDAR Scanner op de iPhone en iPad

Met de LiDAR-scanner in recente iPhones en iPads heb je geen meetlint meer nodig. In deze tip lees je hoe je met de Meten-app iemands lichaamslengte kunt bepalen.