iOS 7 uitgelicht: Ondersteuning game-controllers kan van iPhone spelcomputer maken

De iPhone kan wel eens een volwaardige spelcomputer worden dankzij gamecontroller-ondersteuning die Apple op de WWDC heeft aangekondigd.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Controller idee Apple iPhoneVan je iPhone een serieuze spelcomputer met nauwkeurige besturing maken: dat moet mogelijk zijn na de aankondiging van Apple, afgelopen maandagavond op WWDC 2013. iOS 7 zal standaard ondersteuning bieden voor gamecontrollers. Apple heeft daarbij twee mogelijke ontwerpen voor controllers vrijgegeven die laten zien welke mogelijkheden er zijn. Eén controller omklemt de iPhone of iPod touch zodat het een soort Gameboy wordt, een andere controller – vergelijkbaar met die van de Xbox en PlayStation – hang je los aan je iDevice. Die zou in samenwerking met de Apple TV wel eens erg interessant kunnen zijn. In ons eerdere artikel iOS 7 uitgelicht: 10 onderbelichte veranderingen werd de ondersteuning voor gamecontrollers ook al genoemd.


In interactie met de Apple TV kan de iPhone de spelcomputer met de hardware worden: die stuurt het signaal (via AirPlay naar de Apple TV) naar de televisie en daarmee kan je met een volwaardige controller dus gamen op je eigen tv. Het ontwerp dat Apple zelf tekende voldoet aan de verwachtingen die serieuze gamers hebben bij een gamecontroller. Je vindt er twee analoge sticks op, vier schouderknoppen die ideaal zijn als gaspedalen of trekkers in racegames en schietspellen, een richtingstoets en vier actieknoppen. Dit is precies de opzet die de PlayStation- en Xbox-controllers ook bieden.

Controller iPhone opzet Apple

TouchArcade hoorde verder dat Apple wel als voorwaarde stelt dat games ook geheel zonder controller speelbaar moeten blijven op de iPhone, iPod touch of iPad. De gamessite vermeldt daarnaast dat controllers een ‘Made for iPhone/iPod/iPad‘-stempel kunnen krijgen, waarbij ze moeten voldoen aan strenge voorwaarden van Apple, zodat het probleemloos op allerlei apparaten werkt. De gamecontrollers werden met die term ook aangeduid op een van de slides: ‘MFi game controllers’, waarbij MFi staat voor ‘Made for iPhone/iPod/iPad’.

Eerder gingen er al geruchten over een officiële Apple-controller voor de iPhone. Die geruchten lijken nu wat te zijn genuanceerd. Er waren eerder al gamecontrollers voor iDevices beschikbaar, maar die profiteerden niet van een nauwe samenwerking met het device zelf.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.