iOS 7 uitgelicht: Bluetooth- en Wi-Fi-accessoires en gehoorapparaten

Apple heeft in iOS 7 functies voor accessoires toegevoegd. Vooral veel nieuws rondom Bluetooth, maar ook voor Wi-Fi en medische apparatuur.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

appcessoriesApple heeft in iOS 7 allerlei verbeteringen voor accessoiremakers toegevoegd. Dat betekent: betere notificaties op je Pebble-horloge, artsen die op afstand een hartslagmeter kunnen uitlezen en via een app instellingen van je gehoorapparaat aanpassen. Het is allemaal mogelijk dankzij verbeteringen in de Bluetooth-, Wi-Fi- en AirPlay-ondersteuning. De meeste verbeteringen zijn trouwens te vinden op het gebied van Bluetooth: Apple gaat in iOS 7 de ondersteuning voor Bluetooth LE sterk verbeteren. LE staat voor Low Energy, dus het gaat om energiezuinige appcessoires die via Bluetooth in contact staan met iPhone en iPad.

Zuinige Bluetooth-accessoires en iOS 7

Apple had met de iPhone 4S een primeur te pakken: het was de eerste smartphone die Bluetooth 4.0 ondersteunde. Tegenwoordig zie je ook wel de termen Bluetooth SMART, Bluetooth Smart Ready en Bluetooth Low Energy (LE). Ze betekenen allemaal hetzelfde: Bluetooth 4.0, maar omdat versienummers voor gewone consumenten nogal ‘technisch’ in de oren klinken, wordt Bluetooth Smart Ready meestal gebruikt als marketingnaam.

bluetooth leDeze nieuwe generatie Bluetooth-apparaten is energiezuiniger dan z’n voorgangers. Accessoires zoals horloges en weegschalen kunnen maandenlang meegaan op een goedkope knoopcelbatterij, terwijl je voorheen dagelijks of wekelijks moest opladen. In 2013 worden er naar schatting 250 miljoen Bluetooth Smart-accessoires verkocht, die via een app met de iPhone kunnen communiceren. ABI Research verwacht dat er in 2016 bijna een miljard Bluetooth Smart-accessoires worden verkocht. Een groeiende markt dus, die bestaat uit allerlei accessoires op het gebied van gezondheid, fitness, lifestyle en productiviteit. Denk aan deurbellen, thermostaten en weegschalen, maar ook slimme horloges en stappentellers. In de Apple Store neemt het aanbod van dergelijke accessoires explosief toe.

Goed om weten: Google heeft vorige maand tijdens de Google I/O-conferentie aangekondigd dat ze in Android ook Bluetooth Smart Ready gaan ondersteunen. Als iOS-gebruikers lopen we voorop. Later deze maand gaat Microsoft ook nog aankondigen wat ze met Bluetooth Smart Ready gaan doen.

pebble update

Betere notificaties naar Bluetooth-apparaten

Met de komst van iOS 7 zijn verbeteringen in de Bluetooth-stack doorgevoerd. Notificaties kunnen nu rechtstreeks naar Bluetooth-apparaten worden gestuurd. iOS 7 biedt daarvoor een speciale API (application programming interface). Dit blijkt uit een blogposting op de website van de Bluetooth SIG, de organisatie achter de Bluetooth-standaard. Bluetooth is nu opgenomen in Apple Notification Center Service (ANCS). ANCS pusht notificaties van een iOS-apparaat naar een Bluetooth Smart-accessoire. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat een sportapp notificaties naar je smartwatch stuurt op het moment dat jouw favoriete team heeft gescoord. Dat is bijvoorbeeld handig als je een sjiek diner hebt, waarbij het ongepast is om steeds op de iPhone te kijken. Steeds op je horloge kijken is ook niet netjes, maar je kunt dat onopvallender doen en je stoort andere mensen er niet mee. Eventueel kun je je horloge alleen laten piepen of trillen, zonder dat er iets op het scherm verschijnt en zonder dat je je iPhone tevoorschijn hoeft te halen.

De verbeterde ondersteuning voor notificaties is ook een welkome toevoeging van huidige gebruikers van smartwatches. Fabrikanten van de Cookoo, Pebble en andere slimme horloges lopen nu nog tegen beperkingen aan om notificaties door te sturen van iPhone naar horloge. Niet alle problemen zullen meteen opgelost zijn, maar de API biedt wel meer mogelijkheden dan momenteel haalbaar is.

bluetooth hartslagmeter

Betere verbinding van Bluetooth-accessoires

Apple heeft ook ondersteuning voor Bluetooth in de Preservation and Restoration Service toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld handig voor medische accessoires. Je hoeft niet langer een app te starten en op een knop te drukken om alle data met de iPhone te synchroniseren. Bij accessoires als de Nike+ FuelBand is dat nu nog wel nodig. Een fitness-accessoire zoals een stappenteller of hartslagmeter kan de gegevens straks realtime naar een app sturen. Dat maakt een nieuwe generatie hardloopapps mogelijk, waarbij de aanbevolen snelheid automatisch wordt aangepast aan de meest optimale hartslag. Maar het is ook handig voor accessoires die een patiënt continu in de gaten houden. De arts geeft de patiënt een wearable computing-apparaatje met Bluetooth Smart mee naar huis en deze synchroniseert automatisch de data via de iPhone naar het web (en vervolgens naar de arts). De data moet dan wel beveiligd verstuurd worden. Maar het is niet meer nodig om op knoppen te drukken of apps te openen, zodat patiënten hoeven te onthouden dat ze data moeten doorsturen. Het gebeurt immers vanzelf. PRS zorgt ervoor dat een Bluetooth-apparaat verbonden blijft met IOS, zelfs wanneer de bijbehorende apps niet actief zijn. In iOS 6 verbreken apps soms de verbinding om ruimte in het geheugen vrij te maken voor andere apps of om batterij te sparen.

De Bluetooth SIG is uiteraard verheugd over alle vernieuwingen die Apple doorvoert in iOS 7. “De uiteindelijke winnaar hier is de consument”, zei Bluetooth-topman Suke Jawanda, “omdat Bluetooth Smart-producten voor Apple gewoon werken”. Dat is koren op de molen voor de marketingmachine van Apple, waar ‘it just works’ stevig wordt benadrukt.

gehoorapparaten

Slimmere Bluetooth-technologie voor gehoorapparaten

Apple staat erom bekend dat ze de toegankelijkheidsfuncties goed voor elkaar hebben. Blinde gebruikers zoals Stevie Wonder kunnen hun iPhone moeiteloos gebruiken. Voor slechthorenden heeft Apple ook al functies aan iOS toegevoegd, maar dat gaat in iOS 7 nog verder verbeteren. Apple gaat nieuwe, in eigen huis ontworpen technologie voor gehoorapparaten aanbieden. Dit werkt via het hiervoor genoemde Bluetooth Low Energy. Koppel je je iPhone aan een gehoorapparaat, dan zal alles in iOS 7 nog beter hoorbaar zijn. Er zijn al hulpmiddelen voor slechthorenden in de maak, die de nieuwe technologie van Apple toepassen. Het gaat daarbij om normale gehoorapparaten die je aan het oor draagt en om cochleaire implantaten. De Bluetooth-functies zijn geschikt voor audio en data, zodat een arts het gehoorapparaat op afstand kan afstellen.

airplay audio

Meer AirPlay-mogelijkheden

In een apart artikel leggen we allerlei nieuwe geluidsopties in iOS 7 uit, waaronder het verder openstellen van AirPlay. Tot nu toe hadden fabrikanten beperkte mogelijkheden, omdat AirPlay-functies alleen waren toegestaan voor bepaalde apparaten, zoals Bluetooth-speakers en audio-receivers. Bovendien zitten fabrikanten vast aan het Made For iPhone-programma van Apple, waar ze licentiekosten voor moeten betalen. Dat laatste verandert niet, maar Apple gaat het goedkeuringsproces voor AirPlay-apparaten wel versoepelen. Er zijn straks meer toepassingen mogelijk, waardoor meer apparaten in huis AirPlay ondersteunen.

Locatie meten met Bluetooth

In iOS 7 komt ondersteuning voor iBeacon, zo bleek uit een presentatieslide tijdens de keynote. Met iBeacons is een nauwkeurige locatie- en afstandsbepaling mogelijk tussen twee apparaten, meestal een Bluetooth Smart-accessoire en een iOS-apparaat. Maar het kunnen ook twee iOS-apparaten zijn. Het ene iOS-apparaat kan informatie naar een ander iOS-apparaat sturen, zodra deze in de buurt is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de core location-API (die alles rondom locaties regelt) en Bluetooth Smart. Er zijn allerlei toepassingen mogelijk, zoals het uitwisselen van contactgegevens, het betalen met je iPhone zodra je deze langs een betaalpaal haalt (zonder NFC!) of het ontvangen van aanbiedingen zodra je je iPhone vlakbij een iPad-zuiltje in een winkel houdt. Door de hoge mate van nauwkeurigheid wordt ook wel gesproken over micro-locaties.

ibeacons

Hieronder zie je een presentatieslide, die getoond werd tijdens WWDC.

ibeacons uitleg

Betere koppeling van toetsenborden en controllers

Controller idee Apple iPhoneEen andere stap die het koppelen van accessoires met iOS-apparaten gaat verbeteren is het best samen te vatten als ‘HID over GATT-profiel’. Apple gaat voor het eerst Bluetooth LE-profielen op iOS en OS X ondersteunen. Toetsenborden en controllers (zie verderop) kunnen daardoor beter verbinding maken met iOS en OS X, waarbij je de instellingen meteen vanuit het OS kunt beheren. De verbeterde ondersteuning voor gamecontrollers in iOS 7 hebben we eerder al uitgebreider besproken. Eén variant stuurt het signaal via AirPlay naar de Apple TV en van daaruit naar de televisie. Je kan op die manier gamen met een volwaardige controller op je eigen tv. Qua functieknoppen hebben deze controllers hetzelfde te bieden als de huidige PlayStation- en Xbox-controllers.

Makkelijker instellen van Wi-Fi-accessoires

wi-fi-configuration-ios7De meeste accessoires werken met Bluetooth en daar zullen we ook het eerst de veranderingen zien. Maar er zijn ook accessoires die bij voorkeur via Wi-Fi verbinding maken zoals printers, thermostaten, energiemeters en dergelijke. In oudere versies van iOS en OS X moest je deze apparaten fysiek aansluiten op een computer of router, om bijvoorbeeld firmware te updaten of het apparaat te configureren. In iOS 7 en OS X Mavericks hoeft dat niet meer. Je kunt accessoires zoeken en configureren via Wi-Fi, zonder ze aan te sluiten. De instellingen van een dergelijke Wi-Fi-apparaat zijn te vinden in de Instellingen-app van iOS (Instellingen > Wi-Fi > Set Up New Device. Bij Apple’s AirPort was dat al mogelijk.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over iOS 7. Onder de titel iOS 7 uitgelicht bespreken we allerlei nieuwe functies en verbeteringen in iOS 7.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.