iOS 7 uitgelicht: kompas met waterpas

De Kompas-app in iOS 7 heeft een nieuw uiterlijk en nieuwe functies gekregen: het oude zeemanskompas is vervangen door een modern kompas met waterpas.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

kompas locatieDe kompasfunctie op de iPhone heeft in iOS 7 een aantal nieuwe functies gekregen. We bespreken in deze aflevering van iOS 7 uitgelicht de mogelijkheden van het kompas. Voorheen zag het eruit als een oud zeemanskompas uit de vorige eeuw. In iOS 7 is het Kompas een strakke en moderne app geworden met de basiskleur zwart. Het nieuwe kompas doet nu meer aan de luchtvaart denken. Er is een nieuwe manier om te kalibreren ingevoerd en er zit een nieuwe waterpasfunctie in.


Let op dat de Kompas-app alleen aanwezig is op de iPhone, niet op de iPod touch en iPad.

Kompasfuncties

Na het kalibreren van de Kompas-app krijg je een zwart scherm met witte tekst te zien. De wijzer naar het noorden is als enige rood uitgevoerd. Je ziet op het analoge kompas zelf het aantal graden, met daaronder een digitale weergave van het aantal graden, de lengte- en breedtegraad van je locatie en de plaatsnaam. Als je na een heftige nachtmerrie wakker wordt op een vreemde plaats en snel wilt weten waar je bent, geeft de Kompas-app je snel antwoord. De Kaarten-app is ook een optie, maar daar heb je een internetverbinding voor nodig.

kompas iphone ios 7

Waterpas

Onder de kompasfunctie zie je twee bolletjes, om aan te geven dat er nog een tweede scherm is. Dit tweede scherm bevat een waterpas die je op twee manieren kunt gebruiken. Zet de iPhone rechtop en je krijgt de waterpas hieronder te zien, waarbij het aantal graden wordt weergegeven. De kleur groen geeft aan dat je goed zit. Handig tijdens het klussen!

Maar er is nog een andere waterpas. Hou je de iPhone vlak, dan verschijnt de tweede waterpas die met twee bolletjes en een cijfer werkt. Dit scherm gebruikt de bewegingssensor en de gyroscoop om te bepalen onder welke hoek je de iPhone vasthoudt. Een getal in graden geeft aan hoe schuin je de iPhone houdt. Bij een volkomen vlak oppervlak zullen de twee cirkels overlappen.

kompas waterpas 2 kompas waterpas

De waterpasfunctie maakt apps van derden zoals Bubble Level, iLevel Waterpas en de waterpas in de Praxis-app overbodig.

Kompas kalibreren

Het kalibreren van het kompas komt altijd op het meest ongunstige moment: net als je een wandelroute wilt opvragen bijvoorbeeld. Terwijl vrienden je vertwijfeld aankijken, moet je een rare 8-beweging in de lucht maken. Dat hoeft in iOS 7 niet meer. Bij het opstarten van de Kompas-app zul je zien dat er een andere kalibratiemethode is gekozen: een rondje met een rode stip. Door de iPhone te kantelen en het rode bolletje te laten ronddraaien voer je de kalibratie uit. Sneller en minder opzichtig.

kompas kalibreren cirkel ios 7

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.