Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

iOS 7 uitgelicht: Control Center (Bedieningspaneel)

iOS 7 uitgelicht bespreekt Control Center (Bedieningspaneel), waarmee je snel functies als Bluetooth, Wi-Fi en AirPlay bedient.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

control centerIn de serie iOS 7 uitgelicht gaan we nader in op nieuwe functies van iOS 7. Zowel bestaande apps met nieuwe functionaliteit – denk aan Safari – als geheel nieuwe onderdelen komen aan de beurt. Control Center is zo’n nieuwe functie in iOS 7 waarnaar veel mensen hebben uitgekeken. Voorheen was er een jailbreak-tweak zoals SBSettings nodig om snel bij schakelaars en instellingen te komen. Met Control Center (Nederlandse naam: Bedieningspaneel) zijn ze voortaan voor iedereen snel bereikbaar.

Control Center openen

Control Center is snel te bereiken door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen. Een half-transparante laag verschijnt over het scherm, met alle instellingen en schakelaars die je kunt wijzigen. Je kunt Control Center overal en altijd tevoorschijn halen: vanaf het ontgrendelscherm (lockscreen), vanaf elk scherm met appicoontjes en binnen een app. Het enige wat je hoeft te doen is met je vinger omhoog te vegen. Om te sluiten veeg je het Control Center-paneel weer naar beneden.

ontgrendelscherm iphone

Control Center-opties

De instellingen van Control Center zijn verdeeld over vijf regels:

  • Aan/uitknoppen voor: Vliegtuigmodus, Wi-Fi, Bluetooth, Niet Storen en Schermrotatie.
  • Schuifknop voor helderheid van het scherm.
  • Knoppen voor muziekbediening (Play/Pauze, Vorig/Volgend, muziekvolume.
  • Knoppen voor AirDrop en AirPlay.
  • Knoppen voor zaklamp, timer, rekenmachine en camera.

Door de snelle schakelknoppen voor bijvoorbeeld zaklamp en rekenmachine maakt Control Center de los verkrijgbare app Launch Center Pro grotendeels overbodig. In een apart artikel vertellen we over nog meer iPhone-apps die het moeilijk krijgen door iOS 7. De muziekknoppen worden gebruikt om de Muziek-app te bedienen, maar hebben net als in eerdere iOS-versies ook invloed op andere muziek-apps.

control center 1 control center 2

Links zie je Control Center, als je het opent vanaf het ontgrendelscherm/lockscreen. Rechts hetzelfde Control Center wanneer je het opent vanaf een scherm met icoontjes. Je ziet de icoontjes er doorheen, waardoor er een wat druk effect kan ontstaan (zeker als je een bontgekleurde wallpaper hebt).

Instellingen van Control Center

Via de Instellingen-app in iOS bereik je de instellingen van Control Center (Bedieningspaneel). Momenteel is er maar één optie beschikbaar, namelijk in- en uitschakelen dat je vanaf het ontgrendelscherm toegang hebt tot Control Center. In de betaversie van iOS 7 zijn deze teksten nog niet naar het Nederlands vertaald, zoals je hieronder kunt zien.

control center instellingen

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Reacties: 46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.