RCS Google-campagne

iPhone krijgt in 2024 ondersteuning voor RCS, Google verklapt wanneer

Apple heeft aangekondigd dat ze volgend jaar RCS gaan ondersteunen. RCS is de opvolger van sms en heeft veel voordelen. iMessage blijft echter exclusief voor Apple-apparaten.

Update 29 maart 2024: Google heeft verklapt wanneer Apple RCS zal ondersteunen – en de timing is niet echt verrassend. Op een pagina over Google Messages is te lezen: “Binnenkort beschikbaar op iOS: betere berichtenuitwisseling voor iedereen” met daaronder: “Apple heeft aangekondigd dat het RCS in de herfst van 2024 zal adopteren.” Apple heeft alleen gezegd dat RCS “later in 2024 jaar” naar iPhones wordt gebracht maar heeft geen specifieke datum gegeven.

Waarschijnlijk is RCS een van de iOS 18-functies. Apple brengt grote iOS-updates altijd in september uit, dus het zou in iOS 18.0, iOS 18.1 of iOS 18.2 kunnen zitten. Mocht het eerste het geval zijn, dan kunnen we het al vanaf juni in de beta’s testen.

iPhone RCS najaar 2024

Update 16 februari 2024: Apple’s beslissing om RCS te gaan ondersteunen zou niets te maken hebben met de aanstaande EU-wetgeving. Integendeel, het zou te maken hebben met druk vanuit China. Het Chinese ministerie van industrie en informatietechnologie zou in juli 2023 al hebben onderzocht of nieuwe 5G-apparaten ondersteuning voor RCS moeten gaan bieden. Dat beweert John Gruber op basis van bronnen. Gruber weet het niet 100% zeker, maar heeft op basis van gesprekken wel de indruk gekregen dat Apple gedwongen zou zijn door China.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke bericht van 16 november 2023.

Al jaren wordt er vanuit Google, Samsung en providers richting Apple een oproep gedaan om RCS te ondersteunen. RCS staat voor Rich Communication Services en is een nieuwe standaard als het gaat om het sturen van berichten tussen verschillende platformen. Het wordt breed ondersteund door de GSM Association. Apple was lang tegenstander van de standaard, mede vanwege veiligheid. Maar nu is het bedrijf toch overstag, zegt het in een statement tegenover 9to5Mac.

iPhone krijgt RCS in 2024

In een statement zegt Apple dat de RCS Universal Profile-standaard zorgt voor een betere werking van berichten sturen tussen platformen dan sms en mms. De volledige reactie van Apple luidt als volgt:

Later next year, we will be adding support for RCS Universal Profile, the standard as currently published by the GSM Association. We believe RCS Universal Profile will offer a better interoperability experience when compared to SMS or MMS. This will work alongside iMessage, which will continue to be the best and most secure messaging experience for Apple users.

RCS Google-campagne

RCS heeft ten opzichte van sms en mms vele voordelen. Het bevat functies die je al kent van diensten als iMessage en WhatsApp, zoals leesbewijzen en typindicatie. Dankzij RCS kun je iMessage-achtige functies tussen iOS en Android gebruiken, gewoon met Apple’s eigen Berichten-app. Apple benadrukt wel dat iMessage nog steeds de beste en meest veilige berichtendienst voor Apple-gebruikers is. RCS wordt dan ook simpelweg toegevoegd aan de Berichten-app, zoals dat nu ook al met sms het geval is.

iMessage blijft dan ook functioneren zoals dat altijd al doet. Waarschijnlijk schakelt de Berichten-app automatisch over naar RCS zodra je naar een Android-toestel een berichtje wil sturen. Google ondersteunt RCS al langer in haar eigen Berichten-app. Op dit moment ondersteunt echter alleen Vodafone in Nederland de RCS-standaard, maar het is de verwachting dat andere providers gaan volgen.

Al in 2022 schreven we dat wij vinden dat Apple RCS zou moeten ondersteunen. Tim Cook sprak zich uit tegen de standaard en was van mening dat je Android-contact maar een iPhone moest kopen. Maar nu Apple toch aan boord is, kunnen we in de loop van volgend jaar RCS op de iPhone gebruiken. Het zal dan onderdeel worden van een nieuwe iOS-update. Het gaat dan mogelijk om een update van iOS 17 of Apple bewaart het tot iOS 18.

Bekijk ook

Opinie: Waarom Apple RCS zou moeten ondersteunen

RCS is de opvolger van SMS en is veel veiliger. Toch houdt Apple al jarenlang de boot af. Waarom toch? In dit artikel geven we ook antwoord op de vraag waarom je het zou willen hebben en wat Nederlandse providers doen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 29 maart: Google heeft de mogelijke release van RCS op de iPhone verklapt.
  • 2024 - 20 februari: Apple zou door China zijn gedwongen om RCS te ondersteunen. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.