Sonos-app redesign van 2024

Sonos CEO door het stof: excuses en tweewekelijkse software-updates om de app te herstellen

Sonos bracht dit voorjaar een grote update voor haar app uit. Maar dat leidde al snel tot kritiek: meerdere functies uit de oude app ontbreken. Sonos blijft echter achter de update staan en vindt dat ze een moedige stap hebben genomen. Tegelijkertijd belooft het merk beterschap met aankomende updates.

De Sonos-app gebruik je niet alleen om nieuwe speakers in te stellen, te beheren en te updaten, maar ook om muziek via een gekoppelde streamingdienst af te spelen en nog veel meer. Deze Sonos-app kreeg dit voorjaar een geheel nieuw jasje en nieuwe functies, zoals eerder al bekend werd gemaakt. Deze vernieuwde app is een update van de huidige Sonos S2-app en is dus ook alleen geschikt voor mensen met speakers die op het S2-platform draaien. Gebruikers van de Sonos S1-app blijven die oudere app gebruiken.

Maar de vernieuwde app is sinds de introductie hevig bekritiseerd, doordat bestaande functies ontbraken en systemen soms onbruikbaar werden. De afgelopen maanden zijn er meerdere updates verschenen en ook de komende tijd hoopt Sonos beterschap te brengen.

De soap rondom de dramatisch verlopen appupdate van Sonos blijft maar doorgaan. Deze keer heeft de CEO van Sonos zich verontschuldigt zich de nieuwe app en geeft in een e-mail aan klanten een tijdlijn voor de oplossing. Er zal prioriteit worden gegeven aan het herstellen van de app. De CEO vertelt dat de nieuwe app moet leiden tot een betere ervaring, meer innovatie en de toekomst en de bedoeling dat het in de loop van de tijd beter zal worden. Maar je zult nog wel enkele maanden met de huidige software moten doen.

De software leverde bij meerdere mensen problemen op. Naast het feit dat bepaalde functies ontbraken, bleek het soms niet meer mogelijk om producten zoals een Sub te koppelen. Als dat wel lukte, verscheen het als een grijze doos met het label ‘product’ en een niet-kloppend serienummer in de app. Ruim twee maanden na het omstreden herontwerp liggen er nu excuses van CEO Patrick Spence, die toegeeft dat er sinds de release “aanzienlijke problemen” zijn geweest. Spence verwijst naar de lijst van software-updates die sindsdien zijn uitgebracht en legt uit welke routekaart het bedrijf wil volgen voor verdere verbeteringen aan de app.

Sonos-app

Het is een redelijk korte lijst, terwijl er toch nog behoorlijk wat werk verzet moet worden voordat gebruikers weer hun vertrouwde functies terughebben. Zo is het momenteel niet mogelijk om per speaker het volume te regelen, iets wat veel gebruikers als standaardfunctie zien.

Spence sluit af door te zeggen dat hij en Sonos het geduld van klanten “zeer waarderen” en “we hebben werk te doen om jullie vertrouwen terug te winnen en werken daar hard aan”. Er zullen tweewekelijks updates worden uitgebracht, met gedetailleerde releasenotes zodat je kunt controleren of jouw favoriete functie weer terug is. In de update van 22 juli hieronder, kon je ook al lezen welke verbeteringen Sonos eerder al aan onze redactie communiceerde.

Dit is het (vertaalde) volledige bericht van de CEO:

Aan onze luisteraars,

We weten dat te veel van jullie aanzienlijke problemen hebben ondervonden met onze nieuwe app die op 7 mei is uitgerold, en ik wil beginnen met me persoonlijk te verontschuldigen voor de teleurstelling. Er is geen medewerker bij Sonos die er geen spijt van heeft dat ik jullie teleurgesteld heb, en ik verzeker jullie dat het repareren van de app voor al onze klanten en partners onze hoogste prioriteit is en blijft.

We hebben de nieuwe app ontwikkeld om een betere ervaring te creëren, met de mogelijkheid om in de toekomst meer innovatie te stimuleren en in de wetenschap dat de app na verloop van tijd beter zou worden. Sinds de lancering hebben we echter een aantal problemen ontdekt. Het oplossen van deze problemen heeft ons eerdere plan om ontbrekende functies en functionaliteit snel te integreren vertraagd.

Sinds 7 mei hebben we ongeveer elke twee weken nieuwe software-updates uitgebracht, die elk significante en zinvolle verbeteringen bevatten, functies toevoegen en bugs oplossen. Bekijk de release notes voor Sonos software updates voor gedetailleerde informatie over wat er tot nu toe is uitgebracht.

Hoewel deze software-updates de meerderheid van onze klanten in staat hebben gesteld om een robuuste ervaring te hebben met het gebruik van de Sonos-app, is er nog meer werk aan de winkel. We hebben voorrang gegeven aan de volgende verbeteringen in onze volgende fase van software-updates:

Juli en augustus:

  • Verbetering van de stabiliteit bij het toevoegen van nieuwe producten
  • Muziekbibliotheekconfiguratie, bladeren, zoeken en afspelen implementeren

Augustus en september:

  • Verbetering van de reactiesnelheid van het volume
  • Verbeteringen van de gebruikersinterface op basis van feedback van klanten
  • Verbetering van de algehele systeemstabiliteit en foutafhandeling

September:

  • Verbetering van de betrouwbaarheid en consistentie van alarmen

September en oktober:

  • Het herstellen van de bewerkingsmodus voor Afspeellijsten en de Wachtrij
  • Functionaliteit in instellingen verbeteren

We zijn van plan om tweewekelijks nieuwe software-updates uit te brengen. Bij elke release zullen we in onze Community gedetailleerde notities publiceren over wat we hebben aangepakt en waar we nu aan werken.

We stellen jullie geduld tijdens het oplossen van deze problemen zeer op prijs. We weten dat we werk te doen hebben om jullie vertrouwen terug te winnen en werken daar hard aan. Ik sta altijd open voor jullie feedback, je kunt me per e-mail vinden op ceo@sonos.com .

Met vriendelijke groet,
Patrick Spence

Sonos brengt vandaag, op 22 juli, een nieuwe update uit die een eerder verwijderde functie weer herstelt. De nieuwste update maakt het weer mogelijk om de instellingen en het configureren van een lokale muziekbibliotheek te regelen. Ook kun je weer zoeken naar muziek binnen je lokale muziekbibliotheek. Dat is handig als je geen abonnee bent van een streamingdienst, maar alleen lokaal je muziek opgeslagen hebt. Je kan daardoor vanaf elke NAS weer je lokale muziek afspelen en doorzoeken. Kort na de introductie van de nieuwe app werd er al geklaagd dat de functie niet of niet meer goed werkte. De zoekfunctie voor lokale muziekbibliotheken werd eerder voor half juni beloofd.

Daarnaast zijn er veel functies verbeterd, zoals vernieuwde en verbeterde volume-instellingen, een verbeterde line-in autoplay en een verbeterde melding voor firmware-updates. Dit zijn alle verbeteringen in de update van de Sonos-app van 22 juli:

  • Instellingen en configuratie van, en zoeken binnen lokale muziekbibliotheek toegevoegd
  • Verbeterde line-in autoplay en compressie-instellingen
  • Verbeterde toegankelijkheid in Instellingen
  • Verbeterde productinstellingen via Android
  • Verbeterde melding voor firmware-updates 
  • Vernieuwde en verbeterde volume-instellingen 
  • Amp/Port kan worden geconfigureerd voor stereo- of mono-uitvoer in Android
  • ‘Systeem vergeten’ toegevoegd aan instellingen in Android

Sonos zegt tegenover iCulture dat ze verder blijven werken aan de app en dat er nog meer functies onderweg zijn om (weer) in de nieuwe app te gebruiken:

  • Begin augustus: downgraden van S2 naar S1
  • Begin augustus: offline apparaten aanhouden
  • Eind augustus: afspeellijsten bewerken
  • Eind augustus: bewerkingsfuncties voor wachtrijen

In een bericht naar de iCulture-redactie zegt Sonos dat ze zich de kritiek op de nieuwe Sonos-app aantrekken. Sonos spreekt over “duidelijke en waardevolle feedback” en geeft toe dat ze bij het “ontwerpen van de nieuwe app tekort in zijn geschoten”. Gisteren is de eerste update verschenen waarbij het volgende verbeterd is:

  • Toevoegen en bewerken van alarmen (alarmen snoozen volgt binnenkort)
  • Gebruik van VoiceOver met afzonderlijke elementen in het beginscherm. Sonos belooft dat er binnenkort meer verbeteringen voor toegankelijkheid komen.
  • Verhelpen van issues rondom het software-updatescherm en netwerkkrachten
  • Fixen van overige bugs en het verbeteren van de algehele prestaties

Sonos heeft ons laten weten welke verbeteringen er voor de komende maand op de planning staan:

  • 21 mei: Meer verbeteringen voor de schermlezer voor mensen met een gezichtsbeperking
  • Begin juni: muziek toevoegen aan de wachtrij
  • Half juni: slaaptimer
  • Half juni: zoekfunctie lokale bibliotheek
  • Half juni: updaten van wifi-instellingen

Het goede nieuws is dus dat Sonos naar de kritieken lijkt te luisteren en dat verdwenen functies binnenkort weer terugkeren.

De vernieuwde Sonos-app valt bij nog meer gebruikersgroepen niet in de smaak: het blijkt namelijk dat de toegankelijkheidsfuncties voor blinden en slechtzienden zijn weggehaald. Sonos gaf een officiële reactie (zie hieronder). Wat echter nog niet eerder werd genoemd, is dat mensen met een visuele beperking de app niet meer kunnen gebruiken. Podcaster Jonathan Mosen van ‘Living Blindfully’ deelt zijn zorgen in een blogposting. Hij vindt dat apps geschikt moeten zijn voor VoiceOver op iPhone en Mac, Talkback op Android en schermlezers voor Windows. In de nieuwe app ontbreekt support voor al deze functies.

Door de verwarrende nieuwe interface weet Mosen niet meer waar hij moet tikken en swipen. Zo zit er in de hoofdnavigatiebalk een knop in het midden, maar die gaat voor een blinde gebruiker nergens heen. Bladeren door een lijst is bijna onwerkbaar geworden. Op willekeurige momenten word je teruggebracht naar het begin van de lijst. Mosen beschrijft nog meer problemen met de app, die hij als ‘inefficient’ omschrijft.

Mosen roept nu mensen met beperkt zicht op om mee te doen aan de Sonos AMA (Ask Me Anything) op 14 mei, om duidelijk te maken dat het echt niet zo kan. Op Reddit vind je meer klachten over ontbrekende functies, ook voor mensen die wel goed kunnen zien.

Na het verschijnen van de vernieuwde Sonos heeft het bedrijf heel wat kritiek te horen gekregen. Ook onder iCulture-lezers is weinig enthousiasme te merken. Er ontbreken belangrijke functies die eerder wel in de app zaten. Je kunt bijvoorbeeld geen muziek meer afspelen vanaf externe opslag (NAS). Sonos biedt in een reactie geen excuses aan, maar geeft zichzelf in plaats daarvan een schouderklopje: er was moed voor nodig om deze update uit te brengen. Het bedrijf heeft de klachten gehoord, maar blijft toch achter de update staan.

In een reactie zegt chief product officer Maxime Bouvat-Merlin van Sonos:

Er is moed voor nodig om het kernproduct van een merk vanaf de grond opnieuw op te bouwen, en om dat te doen in de wetenschap dat je misschien een paar stappen terug moet doen om uiteindelijk een sprong in de toekomst te kunnen maken.

Er wordt de komende maanden wel gewerkt aan een oplossing. Helaas is het niet mogelijk om terug te gaan naar de vorige versie van de iPhone-app. Je zult dus moeten wachten tot Sonos de ontbrekende functies weer heeft toegevoegd. De genoemde functie om muziek van je NAS af te spelen komt voorlopig echter niet meer terug.

Zoals door Sonos aangekondigd, is de nieuwe Sonos-app nu als update voor gebruikers van de Sonos S2-app beschikbaar. Je vindt de update in de App Store. Zie je hem nog niet bij je updates staan, zoek dan in de App Store naar Sonos om de update handmatig op te halen. Tegelijkertijd is ook de vernieuwde webapp van Sonos beschikbaar voor Mac en pc.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 23 april, met informatie over de vernieuwde app

Nieuwe Sonos-app op komst: nieuwe indeling en design

De vernieuwde Sonos-app krijgt een geheel nieuwe indeling. Momenteel heeft de app onderaan nog een knoppenbalk voor je favorieten, instellingen, huidige muziek en meer, maar dat gaat verdwijnen. Er is nu één scherm, waarbij je tussen onderdelen kan wisselen door bovenaan op de titel te tikken. Daar vind je ook knoppen voor de instellingen en je account. Onderaan verschijnt automatisch de minispeler zodra je iets afspeelt op een Sonos-speaker in huis. Je ziet daar ook een zoekbalk. Je kunt deze omhoog swipen om direct al je muziek te bedienen.

Sonos app update met redesign van 2024: Your System startpagina

Een van de schermen in de vernieuwde app, is het Your System-scherm. Dit bestaat weer uit diverse onderdelen, zoals je onlangs afgespeelde muziek, je gekoppelde muziekdiensten en de Sonos-favorieten. Deze individuele onderdelen kun je zelf rangschikken. Dit nieuwe startscherm biedt alle content van al je geabonneerde muziekdiensten in één scherm. In totaal biedt dit startscherm content van meer dan honded streamingdiensten bij elkaar.

Met de zoekfunctie zoek je meteen naar muziek, artiesten, podcasts en luisterboeken in al je streamingdiensten die je aan de app toegevoegd hebt. Deze zoekbalk is altijd onderaan het startscherm zichtbaar.

Sonos app update met redesign van 2024: zoeken en instellingen

Vernieuwde webapp vervangt desktopapp

Tot slot is er nog nieuws over de desktopapp van Sonos. Voor macOS en Windows heeft Sonos momenteel nog de Sonos-desktopcontroller, maar die gaat verdwijnen. In plaats daarvan heeft Sonos een vernieuwde webapp. Deze is via elke gangbare browser te gebruiken op bijvoorbeeld Mac of pc en heeft nagenoeg dezelfde indeling als de vernieuwde iOS- en Android-app, maar dan met aan de rechterkant een paneel met je systeem. Om de webapp te kunnen gebruiken, moet je inloggen met je account en verbonden zijn met je wifi-netwerk.

Sonos webapp op een Mac

Zowel de vernieuwde app voor iOS en Android als de nieuwe Sonos-webapp voor desktop en laptop, verschijnen op 7 mei. Zodra de updates live staan, lees je dat weer op iCulture.

Bekijk ook

Deze Sonos-producten kunnen we in 2024 verwachten

Sonos gaat in 2024 heel wat nieuwe producten uitbrengen. Naast een hoofdtelefoon en nieuwe speakers staat er ook een mediabox voor de tv gepland. In dit artikel zetten we de geruchten op een rijtje.

Sonos onthult volledig vernieuwde Sonos-app; diensten, content en bediening op één aanpasbaar startscherm

De nieuwe app en het bijbehorende platform geven luisteraars volledige controle en een gepersonaliseerde ervaring die luisteren makkelijker, sneller én beter maakt.

Santa Barbara, Californië, VS —23 april 2024 — Sonos (Nasdaq: SONO) onthult vandaag een zeer uitgebreide app-vernieuwing. Luisteraars profiteren hiermee van een ongekende streamingervaring. Ze kunnen nu hun favoriete playlists, stations en albums vanaf ruim 100 streamingdiensten op één aanpasbaar startscherm organiseren. Met één swipe omhoog biedt het startscherm toegang tot de bediening van het hele Sonos-systeem. Daardoor behoort van tabblad naar tabblad springen tot het verleden. Als pionier in geluidsbeleving – en met de focus op het creëren van een betere manier van luisteren – heeft Sonos de app bewust vernieuwd met een modern softwareplatform. Zo krijgen gebruikers een makkelijkere, snellere en betere ervaring die nieuwe innovaties beter ondersteunt. De vernieuwde app ondersteunt alle bestaande S2-producten, en zal op 7 mei 2024 wereldwijd beschikbaar zijn via een software-update voor de S2-app en via een volledig nieuwe webapp.

“Twintig jaar geleden hebben we de wereld kennis laten maken met multi-room-muziek, en we zijn bijzonder trots dat meer dan 15 miljoen huishoudens inmiddels genieten van geluid zoals het is bedoeld. Aangezien we altijd gefocust zijn op innovatie en luisteren naar de feedback van onze klanten, vinden we dat de tijd is gekomen om onze app-beleving te vernieuwen”, legt Patrick Spence, CEO van Sonos, uit. “Na uitgebreide ontwikkeling en grondige tests hebben we er alle vertrouwen in dat deze vernieuwde app sneller, makkelijker én beter is. Dat legt de lat wederom hoger voor de luisterbeleving thuis, en het biedt ons de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe categorieën en ervaringen.”

“Het streaminglandschap van nu is nogal gefragmenteerd. Persoonlijke muziekbibliotheken zijn verspreid over meerdere platformen door de opkomst van exclusieve content, selecties gemaakt door algoritmes of gewoon de wens om niet op meerdere plekken dezelfde playlist te moeten aanmaken”, vertelt Maxime Bouvat-Merlin, Chief Product Officer bij Sonos. Als enige audiomerk met een open platform dat uitgebreide keuzeopties heeft, richt Sonos zich op het creëren van één plek waar luisteraars al hun favoriete audio kunnen streamen. Precies zoals ze dat willen. De vernieuwde app biedt de meest gestroomlijnde streamingbeleving door een hele wereld aan content niet alleen samen te brengen in één app, maar zelfs op één startscherm.”

100+ streamingdiensten, één startscherm

De vernieuwde Sonos-app zet een natuurlijke luisterbeleving op de eerste plaats. Zo krijgen favorieten alle aandacht die ze verdienen en zijn er meer mogelijkheden om de streamingbeleving naar je hand te zetten.

  • Sneller in de muziek (en uit de app): Tikken van tabblad naar tabblad is niet meer nodig: het nieuwe startscherm plaatst al je favoriete content en bedieningsfuncties bij elkaar op dezelfde plek. Vind snel wat je recent hebt afgespeeld, blader door bibliotheken en aanbevelingen van favoriete diensten, en vul je huis met de muziek en alle geluiden waar je van houdt.
  •  Aanpassen en selecteren: Geniet van ongekende keuzemogelijkheden door je startschermprecies zo in te richten dat het weergeeft hoe jij luistert. Zet rijen van je favoriete content en dienstenvast, verplaats, bewerk, of deel ze in zoals jij het hebben wilt.
  • Doorzoek elke streamingbibliotheek: Zoek in één keer een artiest, nummer, podcast ofluisterboek in al je favoriete streamingdiensten via een gebruiksvriendelijke zoekbalk die altijd op jestartscherm staat.
  • Verbeterde systeembediening: Waar je ook bent in de app, op ieder moment kun je omhoogswipen vanaf de onderkant van je startscherm om je hele systeem te bedienen, toegang te krijgen tot een visueel overzicht van wat er speelt op elk product, speakers snel groeperen en het perfecte volume kiezen.

Via een splinternieuwe webapp – die toegankelijk is via elke moderne internetbrowser- kunnen luisteraars hun systeem net zo naadloos bedienen als met de mobiele app. De webapp vervangt de bestaande Sonos-desktopcontroller en zal net als de vernieuwde mobiele app beschikbaar zijn op 7 mei 2024.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 22 juli, 11:21: Artikel bijgewerkt voor de update van 22 juli.
  • 2024 - 15 mei, 12:52: Artikel bijgewerkt met beloofde beterschap met nieuwe en toekomstige updates.
  • 2024 - 10 mei, 18:10: Blinde gebruikers zijn boos dat de toegankelijkheidsfuncties uit de vernieuwde app zijn weggehaald, waardoor de app onbruikbaar is geworden.
  • 2024 - 09 mei, 20:43: Sonos heeft gereageerd op kritiek over de vernieuwde app.
  • 2024 - 23 april, 15:02: Dit artikel is bijgewerkt met de aankondiging van de vernieuwde Sonos-app. Het eerdere geruchtenartikel is hiervoor herschreven.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos

Reacties: 54 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.