Sonos-app redesign van 2024

Vernieuwde Sonos-app bedolven onder kritiek, Sonos belooft beterschap met aankomende updates

Sonos heeft een grote update voor haar app uitgebracht. Maar dat leidde al snel tot kritiek: meerdere functies uit de oude app ontbreken. Sonos blijft echter achter de update staan en vindt dat ze een moedige stap hebben genomen. Tegelijkertijd belooft het merk beterschap met aankomende updates.

De Sonos-app gebruik je niet alleen om nieuwe speakers in te stellen, te beheren en te updaten, maar ook om muziek via een gekoppelde streamingdienst af te spelen en nog veel meer. Deze Sonos-app krijgt een geheel nieuw jasje en nieuwe functies, zoals eerder al bekend werd gemaakt. Deze vernieuwde app is een update van de huidige Sonos S2-app en is dus ook alleen geschikt voor mensen met speakers die op het S2-platform draaien. Gebruikers van de Sonos S1-app blijven die oudere app gebruiken.

In een bericht naar de iCulture-redactie zegt Sonos dat ze zich de kritiek op de nieuwe Sonos-app aantrekken. Sonos spreekt over “duidelijke en waardevolle feedback” en geeft toe dat ze bij het “ontwerpen van de nieuwe app tekort in zijn geschoten”. Gisteren is de eerste update verschenen waarbij het volgende verbeterd is:

 • Toevoegen en bewerken van alarmen (alarmen snoozen volgt binnenkort)
 • Gebruik van VoiceOver met afzonderlijke elementen in het beginscherm. Sonos belooft dat er binnenkort meer verbeteringen voor toegankelijkheid komen.
 • Verhelpen van issues rondom het software-updatescherm en netwerkkrachten
 • Fixen van overige bugs en het verbeteren van de algehele prestaties

Sonos heeft ons laten weten welke verbeteringen er voor de komende maand op de planning staan:

 • 21 mei: Meer verbeteringen voor de schermlezer voor mensen met een gezichtsbeperking
 • Begin juni: muziek toevoegen aan de wachtrij
 • Half juni: slaaptimer
 • Half juni: zoekfunctie lokale bibliotheek
 • Half juni: updaten van wifi-instellingen

Het goede nieuws is dus dat Sonos naar de kritieken lijkt te luisteren en dat verdwenen functies binnenkort weer terugkeren.

De vernieuwde Sonos-app valt bij nog meer gebruikersgroepen niet in de smaak: het blijkt namelijk dat de toegankelijkheidsfuncties voor blinden en slechtzienden zijn weggehaald. Sonos gaf een officiële reactie (zie hieronder). Wat echter nog niet eerder werd genoemd, is dat mensen met een visuele beperking de app niet meer kunnen gebruiken. Podcaster Jonathan Mosen van ‘Living Blindfully’ deelt zijn zorgen in een blogposting. Hij vindt dat apps geschikt moeten zijn voor VoiceOver op iPhone en Mac, Talkback op Android en schermlezers voor Windows. In de nieuwe app ontbreekt support voor al deze functies.

Door de verwarrende nieuwe interface weet Mosen niet meer waar hij moet tikken en swipen. Zo zit er in de hoofdnavigatiebalk een knop in het midden, maar die gaat voor een blinde gebruiker nergens heen. Bladeren door een lijst is bijna onwerkbaar geworden. Op willekeurige momenten word je teruggebracht naar het begin van de lijst. Mosen beschrijft nog meer problemen met de app, die hij als ‘inefficient’ omschrijft.

Mosen roept nu mensen met beperkt zicht op om mee te doen aan de Sonos AMA (Ask Me Anything) op 14 mei, om duidelijk te maken dat het echt niet zo kan. Op Reddit vind je meer klachten over ontbrekende functies, ook voor mensen die wel goed kunnen zien.

Na het verschijnen van de vernieuwde Sonos heeft het bedrijf heel wat kritiek te horen gekregen. Ook onder iCulture-lezers is weinig enthousiasme te merken. Er ontbreken belangrijke functies die eerder wel in de app zaten. Je kunt bijvoorbeeld geen muziek meer afspelen vanaf externe opslag (NAS). Sonos biedt in een reactie geen excuses aan, maar geeft zichzelf in plaats daarvan een schouderklopje: er was moed voor nodig om deze update uit te brengen. Het bedrijf heeft de klachten gehoord, maar blijft toch achter de update staan.

In een reactie zegt chief product officer Maxime Bouvat-Merlin van Sonos:

Er is moed voor nodig om het kernproduct van een merk vanaf de grond opnieuw op te bouwen, en om dat te doen in de wetenschap dat je misschien een paar stappen terug moet doen om uiteindelijk een sprong in de toekomst te kunnen maken.

Er wordt de komende maanden wel gewerkt aan een oplossing. Helaas is het niet mogelijk om terug te gaan naar de vorige versie van de iPhone-app. Je zult dus moeten wachten tot Sonos de ontbrekende functies weer heeft toegevoegd. De genoemde functie om muziek van je NAS af te spelen komt voorlopig echter niet meer terug.

Zoals door Sonos aangekondigd, is de nieuwe Sonos-app nu als update voor gebruikers van de Sonos S2-app beschikbaar. Je vindt de update in de App Store. Zie je hem nog niet bij je updates staan, zoek dan in de App Store naar Sonos om de update handmatig op te halen. Tegelijkertijd is ook de vernieuwde webapp van Sonos beschikbaar voor Mac en pc.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 23 april, met informatie over de vernieuwde app

Nieuwe Sonos-app op komst: nieuwe indeling en design

De vernieuwde Sonos-app krijgt een geheel nieuwe indeling. Momenteel heeft de app onderaan nog een knoppenbalk voor je favorieten, instellingen, huidige muziek en meer, maar dat gaat verdwijnen. Er is nu één scherm, waarbij je tussen onderdelen kan wisselen door bovenaan op de titel te tikken. Daar vind je ook knoppen voor de instellingen en je account. Onderaan verschijnt automatisch de minispeler zodra je iets afspeelt op een Sonos-speaker in huis. Je ziet daar ook een zoekbalk. Je kunt deze omhoog swipen om direct al je muziek te bedienen.

Sonos app update met redesign van 2024: Your System startpagina

Een van de schermen in de vernieuwde app, is het Your System-scherm. Dit bestaat weer uit diverse onderdelen, zoals je onlangs afgespeelde muziek, je gekoppelde muziekdiensten en de Sonos-favorieten. Deze individuele onderdelen kun je zelf rangschikken. Dit nieuwe startscherm biedt alle content van al je geabonneerde muziekdiensten in één scherm. In totaal biedt dit startscherm content van meer dan honded streamingdiensten bij elkaar.

Met de zoekfunctie zoek je meteen naar muziek, artiesten, podcasts en luisterboeken in al je streamingdiensten die je aan de app toegevoegd hebt. Deze zoekbalk is altijd onderaan het startscherm zichtbaar.

Sonos app update met redesign van 2024: zoeken en instellingen

Vernieuwde webapp vervangt desktopapp

Tot slot is er nog nieuws over de desktopapp van Sonos. Voor macOS en Windows heeft Sonos momenteel nog de Sonos-desktopcontroller, maar die gaat verdwijnen. In plaats daarvan heeft Sonos een vernieuwde webapp. Deze is via elke gangbare browser te gebruiken op bijvoorbeeld Mac of pc en heeft nagenoeg dezelfde indeling als de vernieuwde iOS- en Android-app, maar dan met aan de rechterkant een paneel met je systeem. Om de webapp te kunnen gebruiken, moet je inloggen met je account en verbonden zijn met je wifi-netwerk.

Sonos webapp op een Mac

Zowel de vernieuwde app voor iOS en Android als de nieuwe Sonos-webapp voor desktop en laptop, verschijnen op 7 mei. Zodra de updates live staan, lees je dat weer op iCulture.

Bekijk ook

Deze Sonos-producten kunnen we in 2024 verwachten

Sonos gaat in 2024 heel wat nieuwe producten uitbrengen. Naast een hoofdtelefoon en nieuwe speakers staat er ook een mediabox voor de tv gepland. In dit artikel zetten we de geruchten op een rijtje.

Sonos onthult volledig vernieuwde Sonos-app; diensten, content en bediening op één aanpasbaar startscherm

De nieuwe app en het bijbehorende platform geven luisteraars volledige controle en een gepersonaliseerde ervaring die luisteren makkelijker, sneller én beter maakt.

Santa Barbara, Californië, VS —23 april 2024 — Sonos (Nasdaq: SONO) onthult vandaag een zeer uitgebreide app-vernieuwing. Luisteraars profiteren hiermee van een ongekende streamingervaring. Ze kunnen nu hun favoriete playlists, stations en albums vanaf ruim 100 streamingdiensten op één aanpasbaar startscherm organiseren. Met één swipe omhoog biedt het startscherm toegang tot de bediening van het hele Sonos-systeem. Daardoor behoort van tabblad naar tabblad springen tot het verleden. Als pionier in geluidsbeleving – en met de focus op het creëren van een betere manier van luisteren – heeft Sonos de app bewust vernieuwd met een modern softwareplatform. Zo krijgen gebruikers een makkelijkere, snellere en betere ervaring die nieuwe innovaties beter ondersteunt. De vernieuwde app ondersteunt alle bestaande S2-producten, en zal op 7 mei 2024 wereldwijd beschikbaar zijn via een software-update voor de S2-app en via een volledig nieuwe webapp.

“Twintig jaar geleden hebben we de wereld kennis laten maken met multi-room-muziek, en we zijn bijzonder trots dat meer dan 15 miljoen huishoudens inmiddels genieten van geluid zoals het is bedoeld. Aangezien we altijd gefocust zijn op innovatie en luisteren naar de feedback van onze klanten, vinden we dat de tijd is gekomen om onze app-beleving te vernieuwen”, legt Patrick Spence, CEO van Sonos, uit. “Na uitgebreide ontwikkeling en grondige tests hebben we er alle vertrouwen in dat deze vernieuwde app sneller, makkelijker én beter is. Dat legt de lat wederom hoger voor de luisterbeleving thuis, en het biedt ons de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe categorieën en ervaringen.”

“Het streaminglandschap van nu is nogal gefragmenteerd. Persoonlijke muziekbibliotheken zijn verspreid over meerdere platformen door de opkomst van exclusieve content, selecties gemaakt door algoritmes of gewoon de wens om niet op meerdere plekken dezelfde playlist te moeten aanmaken”, vertelt Maxime Bouvat-Merlin, Chief Product Officer bij Sonos. Als enige audiomerk met een open platform dat uitgebreide keuzeopties heeft, richt Sonos zich op het creëren van één plek waar luisteraars al hun favoriete audio kunnen streamen. Precies zoals ze dat willen. De vernieuwde app biedt de meest gestroomlijnde streamingbeleving door een hele wereld aan content niet alleen samen te brengen in één app, maar zelfs op één startscherm.”

100+ streamingdiensten, één startscherm

De vernieuwde Sonos-app zet een natuurlijke luisterbeleving op de eerste plaats. Zo krijgen favorieten alle aandacht die ze verdienen en zijn er meer mogelijkheden om de streamingbeleving naar je hand te zetten.

 • Sneller in de muziek (en uit de app): Tikken van tabblad naar tabblad is niet meer nodig: het nieuwe startscherm plaatst al je favoriete content en bedieningsfuncties bij elkaar op dezelfde plek. Vind snel wat je recent hebt afgespeeld, blader door bibliotheken en aanbevelingen van favoriete diensten, en vul je huis met de muziek en alle geluiden waar je van houdt.
 •  Aanpassen en selecteren: Geniet van ongekende keuzemogelijkheden door je startschermprecies zo in te richten dat het weergeeft hoe jij luistert. Zet rijen van je favoriete content en dienstenvast, verplaats, bewerk, of deel ze in zoals jij het hebben wilt.
 • Doorzoek elke streamingbibliotheek: Zoek in één keer een artiest, nummer, podcast ofluisterboek in al je favoriete streamingdiensten via een gebruiksvriendelijke zoekbalk die altijd op jestartscherm staat.
 • Verbeterde systeembediening: Waar je ook bent in de app, op ieder moment kun je omhoogswipen vanaf de onderkant van je startscherm om je hele systeem te bedienen, toegang te krijgen tot een visueel overzicht van wat er speelt op elk product, speakers snel groeperen en het perfecte volume kiezen.

Via een splinternieuwe webapp – die toegankelijk is via elke moderne internetbrowser- kunnen luisteraars hun systeem net zo naadloos bedienen als met de mobiele app. De webapp vervangt de bestaande Sonos-desktopcontroller en zal net als de vernieuwde mobiele app beschikbaar zijn op 7 mei 2024.

Revisiegeschiedenis:

 • 2024 - 15 mei, 12:52: Artikel bijgewerkt met beloofde beterschap met nieuwe en toekomstige updates.
 • 2024 - 15 mei, 12:52: Artikel bijgewerkt met beloofde beterschap met nieuwe en toekomstige updates.
 • 2024 - 10 mei, 18:11: Blinde gebruikers zijn boos dat de toegankelijkheidsfuncties uit de vernieuwde app zijn weggehaald, waardoor de app onbruikbaar is geworden.
 • 2024 - 10 mei, 18:11: Blinde gebruikers zijn boos dat de toegankelijkheidsfuncties uit de vernieuwde app zijn weggehaald, waardoor de app onbruikbaar is geworden.
 • 2024 - 10 mei, 18:10: Blinde gebruikers zijn boos dat de toegankelijkheidsfuncties uit de vernieuwde app zijn weggehaald, waardoor de app onbruikbaar is geworden.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos

Reacties: 46 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.