Apple Passkeys

Veiliger inloggen bij WhatsApp zónder wachtwoord: dat kan nu met passkeys

Inloggen bij WhatsApp wordt nog makkelijker én veiliger door de komst van passkeys. Er wordt achter de schermen al aan gewerkt. Met passkeys kun je inloggen zonder wachtwoord.

Update 24 april 2024: WhatsApp heeft de wereldwijde support voor passkeys in iOS nu wereldwijd beschikbaar gesteld. Je kunt dan inloggen zonder wachtwoord en eenmalige codes. Een halfjaar geleden bracht WhatsApp passkeys voor Android uit en nu is iOS aan de beurt. De uitrol zal wel gaandeweg gebeuren, dus het kan even duren voordat jij aan de beurt bent. Zodra het werkt kun je als WhatsApp-gebruiker inloggen met gezichtsherkenning, een vingerafdruk of een pincode die is opgeslagen in de Apple Passkey Manager. Op deze manier wordt het voor kwaadwillenden moeilijker om op afstand toegang te krijgen tot je accounts, omdat ze ook fysieke toegang tot je telefoon nodig hebben.

Je kunt dit inschakelen voor naar de instellingen voor je account te gaan en Passkey te kiezen. Eerder voerden X, Google, TikTok en Paypal al passkey-ondersteuning in.

Update 31 januari 2024: WhatsApp heeft vorige week versie 24.2.10.73 uitgebracht via TestFlight. Daaruit blijkt dat iPhone-gebruikers binnenkort de kans krijgen om met passkey in te loggen. Je hebt dan geen wachtwoord meer nodig. De functie werd eerder al toegevoegd in de beta voor Android. Er is in beide apps een nieuwe menu-instelling voor wachtwoordsleutels toegevoegd. De functie werkt nog niet, maar volgens WABetaInfo zal het binnenkort beschikbaar komen voor bètatesters en daarna zullen de gewone gebruikers volgen. Je slaat de passkeys op in de iCloud Sleutelhanger of bij een wachtwoordendienst van derden. Vervolgens gebruik je Face ID of Touch ID om je verifiëren.

Vorig jaar voegde WhatsApp de mogelijkheid toe om in te loggen met e-mail in plaats van sms. Je hebt echter nog steeds een telefoonnummer nodig om WhatsApp te gebruiken.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 9 augustus 2023, toen de beta voor Android verscheen.

De kans is groot dat je niet zo heel vaak moet inloggen bij WhatsApp. Dat doe je immers alleen als je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone hebt of WhatsApp opnieuw installeert. Om te voorkomen dat je WhatsApp-account gehackt kan worden, is het van groot belang dat inloggen bij de dienst veilig gebeurt. Momenteel is een wachtwoord en tweestapsverificatie in WhatsApp instellen de enige manier om je account te beveiligen en dat is niet altijd voldoende. Daarom test WhatsApp nu ook het gebruik van passkeys. Dat ontdekte WABetaInfo.

Passkeys voor je WhatsApp-account

Betatesters van WhatsApp voor Android kunnen nu al gebruikmaken van passkeys. Gebruik je deze functie, dan heb je geen wachtwoord meer nodig. In plaats daarvan gebruik je een biometrische authenticatie. Voor Apple-gebruikers betekent dat: Face ID of Touch ID. Phishing is op deze manier niet mogelijk, omdat het inloggen alleen kan als de échte website of app overeenkomt met de bewaarde toegangssleutel op je apparaat.

Het gebruik van passkeys wordt niet verplicht, zo blijkt uit beelden van de Android-versie. Je kunt zelf de functie inschakelen en uitschakelen. Mogelijk verandert dit later nog als passkeys wat meer voet aan de grond krijgt.

Passkeys voor WhatsApp op Android

Versie 2.23.17.5 van de WhatsApp-beta voor Android bevat de functie. Wanneer het naar de iOS-versie komt, is niet bekend. De verwachting is echter dat dit niet bijzonder lang zal duren. Zodra er meer informatie beschikbaar is, houden we je uiteraard op de hoogte. Passkeys is niet de enige inlogfunctie waar WhatsApp mee op de proppen komt. Eerder dit jaar werd het al mogelijk om op vier smartphones tegelijk WhatsApp te gebruiken. Je kunt daarvoor hetzelfde account gebruiken.

Voor meer informatie over passkeys hebben we een speciaal artikel. Het is slechts een kwestie van tijd tot passkeys de norm zijn. Om dit proces te versnellen, is niet alleen Apple van de partij. Ook Google en Microsoft doen mee met de ontwikkeling.

Bekijk ook

Apple Passkeys vervangen je wachtwoorden: zo werkt het

In deze uitleg vertellen we wat Apple passkeys zijn en hoe ze wachtwoorden vervangen. Apple kondigde passkeys aan als een nieuwe beveiligingsfunctie tijdens WWDC 2022 en is inmiddels bij steeds meer diensten beschikbaar.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.